Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos naapurille puhuminen tuntuu hankalalta, apua voi pyytää somessa – suomalainen idea kisaa innovaatiokilvan voitosta

Suomalainen Nappi Naapuri -palvelu kisaa pohjoismaisen innovaatiokisan voitosta. Sivuston kautta voi esimerkiksi pyytää tai tarjota apua, lainata tavaroita ja jutella.

Kaupunki
 
Anni Hausen
Juhani Niiranen / HS
Ekku Tarvainen ja Riitta Virkki ovat koekäyttäneet Nappi Naapuri -sovellusta. Sen ideana on yhdistää naapurustossa apua tarvitsevat ja tarjoavat.
Ekku Tarvainen ja Riitta Virkki ovat koekäyttäneet Nappi Naapuri -sovellusta. Sen ideana on yhdistää naapurustossa apua tarvitsevat ja tarjoavat. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Nappi Naapuri

  Nappi Naapuri on maksuton verkkosivu, jossa on mahdollisuus pyytää ja tarjota apua lähiseudun asukkailta.

  Sivuston tarkoitus on kannustaa asukkaita kohtaamaan ja verkostoitumaan keskenään.

  Nappi Naapurilla on eniten käyttäjiä Kalasatamassa, jossa se on ollut osana alueen erilaisia kehittämisprojekteja.

  Karttapohjainen sivusto on osa pohjoismaista Nordic Independent Living Challenge -kilpailua.

Taloyhtiön pyykkituvasta se alkoi.

Kalasatamassa asuvat Ekku Tarvainen ja Riitta Virkki tutustuivat, kun Virkki, 65, neuvoi Tarvaiselle, 44, miten mankeli toimii. Siitä se lähti, naapuriapu. Sittemmin Tarvainen on auttanut takaisin esimerkiksi huoltamalla Virkin polkupyörän.

Eikö kuulostakin aika hyödylliseltä?

Kyllä, mutta kaikki eivät ole hanakoita ryhtymään juttusille pesutuvassa. Heitä varten on nyt kehitetty suomalainen sovellus, joka yhdistää lähistöllä asuvat avun tarjoajat ja tarvitsijat.

Nappi Naapuri on maksuton verkkopalvelu, joka yhdistää napin painalluksella kaiken ikäiset avun tarvitsijat ja tarjoajat – sellaisetkin, jotka eivät ole tutustuneet pesutuvassa sattumalta Riitan ja Ekun tapaan. Virallisesti muotoiltuna näin: Yhteismaan kehittämä Nappi Naapuri on yhteisörahoituksella perustettu virtuaalinen kyläkartta.

Nappi Naapurissa voi pyytää apua.
Nappi Naapurissa voi pyytää apua.

Nappi Naapuri on yksi viidestä finalistista pohjoismaisessa Nordic Independent Living Challenge -haastekilpailussa. Osallistujien tavoitteena on parantaa ikääntyneiden ja vammaisten elämänlaatua tukemalla heidän toimintakykyään ja omatoimista elämistä nykyteknologian avulla.

Kisa ratkeaa Oslossa 9. kesäkuuta.

Tarvainen ja Virkki ovat paitsi pesutuvassa tutustuneita ihan tavallisia naapureita, myös Nappi Naapurin koekäyttäjiä.

Koekaniineja heistä tuli puolivahingossa. Yhteisöllisen taloyhtiön aktiivitoimija kutsui heidät infotilaisuuteen, jonka kautta he päätyivät Nappi Naapurin testiryhmään.

Alkukankeuden jälkeen sovellus on toiminut testaajien mukaan ”pääasiassa helposti”. Virkki ja Tarvainen käyttävät sovellusta älypuhelimen ja tietokoneen kautta. Uusista viesteistä tulee ilmoitus sähköpostiin.

Nettisivun kautta voi pyytää tai tarjota apua, vaihtaa tai lainata tavaroita, tai vaikkapa keskustella naapuruston yhteisistä asioista.

Nappi Naapuria on testattu Helsingissä kevään ajan ja sillä oli maaliskuussa noin 3 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Tavoitteena on kymmenkertaistaa käyttäjämäärä. Tällä hetkellä Nappi Naapurin käyttäjiä löytyy erityisesti Kalasatamasta.

Sekä Ekku Tarvainen että Riitta Virkki käyvät tarkistamassa Napin ilmoitukset muutaman kerran viikossa.

”Varmasti tulen käyttämään Nappia jatkossakin. Talvella saattaa jo olla sellainen tilanne, että apua tarvitsee enemmän. Ja tietenkin vanhentuessa avuntarve kasvaa”, Virkki toteaa.

Ekku Tarvainen on samoilla linjoilla. Hän katselee Napista muutaman kerran viikossa uudet ilmoitukset, mutta kertoo, että tällä hetkellä hän ei juurikaan apua tarvitse.

Molemmat ovat yksimielisiä siitä, että sivuston tulisi saada enemmän käyttäjiä. Se lisäisi tarjontaa ja uusia ideoita syntyisi herkemmin. Sivuston toistaiseksi huonoin puoli on hakutoiminnon puuttuminen, mutta ystävykset aikovat ottaa muun muassa sen puheeksi seuraavassa Napin kehitysriihessä. Koekäyttäjiltä kysytään palautetta aktiivisesti.

Ikääntyvät ihmiset ja vammautuneet ovat yksi tärkeimmistä kohderyhmistä teknologiamarkkinoilla.

Forum Virium vastaa haastekilpailun näkyvyydestä Suomessa. Kehityspäällikkö Kaisa Spilling odottaa jännityksellä, kuinka suomalainen innovaatio pärjää kisassa. Hän sanoo, että Napin asema kisassa on hankala, sillä sosiaalisen median alusta on konkreettista laitetta vaikeampi kaupata ja testaus vie pidemmän aikaa.

”Nappi Naapuri on vähän niin kuin kisan musta hevonen. Tuomaristo voi valita voittajaksi helposti myytävän, konkreettisen innovaation”, Spilling sanoo.

Nappi Naapurin lisäksi kilpailussa on mukana rollaattoriratkaisu portaisiin ja suihkutuki Norjasta, älykäs lääkeannostelija Ruotsista ja diabeetikkojen haavaumia ehkäisevät sukat Tanskasta.

”Portaisiin suunnitellun rollaattoriratkaisun avulla ikäihmiset, jotka eivät ole kävelleet portaita enää vuosiin, ovat päässeet taas käyttämään niitä. Laite tukee käyttäjää rappusia kiivetessä. Luonnollisesti se kasvattaa myös vanhusten lihaskuntoa”, Spilling sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat