Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravintoloitsija innostui satasella vuokrattavista pysäköintiruuduista – ”98-prosenttisella varmuudella tehdään lisää ravintolatilaa parkkipaikalle”

Yleisten töiden lautakunta päätti alkuviikosta, että Helsingissä parkkipaikan voi vuokrata 109 eurolla ja siihen voi perustaa vaikkapa puiston.

Kaupunki
 
Miisa Kaartinen
Ravintoloitsija Ilja Björsin mielestä parkkiruutujen vuokraaminen on tervetullut mahdollisuus ravintoloille.
Ravintoloitsija Ilja Björsin mielestä parkkiruutujen vuokraaminen on tervetullut mahdollisuus ravintoloille. Kuva: Miisa Kaartinen

Parkkiruutujen vuokraamisesta alkoi heti tulla kyselyitä, kun yleisten töiden lautakunta päätti alkuviikolla parkkipaikkojen vuokrausehdoista.

Tiedusteluja on rakennusviraston mukaan tullut ”jonkin verran”.

Korkeavuorenkadulla Latva- ja Juuri-ravintoloita pyörittävä ravintoloitsija Ilja Björs kertoo, että on erittäin kiinnostunut parkkiruutujen vuokraamisesta.

”Olen erittäin iloinen tästä kaupungin kokeilusta. Tämä on juuri sitä mitä haluamme eli lisää kaupunkia Helsinkiin, lisää Helsinkiä kaupunkiin ja lisää ruokakulttuuria kaupunkiin”, Björs hehkuttaa.

”Olemme sataprosenttisen kiinnostuneita tuomaan ruokapuolta kadulle ja 98-prosenttisella varmuudella tehdään lisää ravintolatilaa parkkipaikalle, jos ehdoissa ei mitään kummallista eteen tule.”

”Nytkin olisi ollut jo upeita ilmoja ja mahdollisuus ottaa lisäjengiä ravintoloihin”, Björs sanoo.

”Näen tällaisen aika hyvänä käyntikorttina ravintolalle, paljon upeampana kuin pari autoa ravintolan edessä, vaikka ymmärräkin parkkipaikkojen tarpeen. Mutta kun yhdelle kumarrat, niin toiselle pyllistät.”

Ravintoloitsija Björsin mukaan Latva ja Juuri hakevat todennäköisesti parkkiruutuja vuokralle saman tien kahdelle kesälle.

”Meillä on täällä niin vähän aikaa, kun voimme ulkona syödä, että kaikki keinot on otettava käyttöön ja nautittava niistä hetkistä, kun terassilla voi syödä.”

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginvaltuutettu Hannu Oskalan (vihr) niin kutsuttua parklet-toimintaa koskevan aloitteen viime syksynä ja yleisten töiden lautakunta päätti alkuviikolla ehdoista, joilla kaupunki vuokraa parkkiruutuja.

Oskala ilahtui kuultuaan, että parkkipaikan vuokrauslupia on kyselty virastolta.

Hänestä kantakaupungin parkkipaikka muuntuu luontevimmin esimerkiksi kahvilan terassiksi sellaisessa paikassa, jossa jalkakäytävä on niin kapea, ettei siihen terassia kunnolla saa.

”Hyvä kuulla, että kysyntää on tullut”, Oskala sanoi.

Noin 12 neliömetrin parkkiruudun kuukausivuokra on noin 109 euroa.

Lakimies Antti Mäkinen rakennusvirastosta muistuttaa, että vuokraajan on huolehdittava turvallisuusasiosta.

”Jos parkkiruutu on ajoradan vieressä ja autot kulkevat ihan vieressä, niin vaaditaan suojausta kuten nojaamisen kestävää kaidetta ja esimerkiksi suojarakennetta betonielementistä. Tällainen voidaan sitten maisemoida esimerkiksi kukkaistutuksin”, Mäkinen sanoo.

”Parhaiten toimintaan vuokrattavat parkkiruudut sopivat alueille, joissa nopeusrajoitus on alle 40 km/h.”

Espoossa elävöitettiin kaupunkikuvaa muutama vuosi sitten maalaamalla Espoon keskuksen parkkiruutuja kirkkailla väreillä kuten pinkillä ja keltaisella.

Voisiko vuokralainen erottaa vuokraamansa alueen väreillä?

”Katupinnan maalaaminen tuntuisi kyllä aika pysyvältä jäljeltä ja pitäisi ainakin pohtia, miten sen saisi ennallistettua”, Mäkinen toteaa.

”Myös talvella parkkipaikalle tuodut rakenteet pitää viedä pois kunnossapidon tieltä.”

Mäkisen mukaan parkkiruutujen vuokraaminen on kokeilu, joka kestää pari kesää.

”Sen jälkeen kokemusten perusteella päätetään jatkosta.”

OIKAISU (HS 20.5.2016): Keskiviikkona 19. toukokuuta sivulla A19 oli virhe. Tekstissä mainittu viihdekeskus on nimeltään Hernesaaren ranta, ei Löyly tai Latva. Löyly on lähistölle valmistuva yleinen sauna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat