Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmilaista piisamia epäiltiin majavaksi – kokoero paljasti, ettei kyseessä ole sensaatio

Piisami viihtyy hyvin Helsingissä, mutta majavahavainto olisi iso uutinen

Kaupunki
 
Harri Poutanen
Piisamikanta on elpymässä myös Helsingissä. Tämä eläin kurkisteli puropenkan siimeksestä keskiviikkona aamulla.
Piisamikanta on elpymässä myös Helsingissä. Tämä eläin kurkisteli puropenkan siimeksestä keskiviikkona aamulla. Kuva: Harri Poutanen

Nappisilmäinen naama tuijottaa puron laitamilla suoraan kohti luontokuvaaja Harri Poutasen kameraa Helsingin Malmilla. Pörröinen olemus ja eläimen takapäästä pilkottava litteä uloke tekevät eläimestä hämäävästi majavan näköisen.

”Kyllä kuvassa taitaa olla piisami. Eläimen takana voisi olla kalliota, koska jopa majavan hännäksi tuo on liian suuri. Jos Helsingissä olisi majavia, se olisi kyllä iso uutinen”, sanoo majavatutkija, riistaeläintieteen yliopistolehtori Petri Nummi. Helsingin yliopistossa työskentelevä Nummi on tutkinut majavia 30 vuotta.

Lähimmät majavapopulaatiot sijaitsevat 150 kilometrin päässä Evon tutkimuslaitoksen tuntumassa. Sen sijaan piisameita on Helsingissä ollut vaihtelevasti vuosikymmenten ajan.

”Majavan kuono on jykevämpi kuin piisamilla. Lisäksi niillä on melkoinen kokoero. Kun piisami on noin kilon painoinen, majava voi painaa 15–20 kiloa”, Nummi sanoo.

Piisamit myös suosivat rehevämpiä maastoja kuin majavat, jotka elelevät karujen metsälampien rantamilla. Piisameille kelpaavat ravinnoksi vesikasvillisuus ja simpukat.

Majavia on Suomessa runsaat 10 000. Niistä valtaosa on Suomeen istutettuja amerikanmajavia. Myös piisamit ovat tuontieläimiä, joita siirrettiin Suomeen 1920-luvulla.

Nykyisestä piisamikannasta ei ole kovin tarkkoja arvioita, mutta Suomen Metsästäjäliiton arvion mukaan niitä pyydetään vuosittain muutamia tuhansia yksilöitä. Vielä 1970–80-luvuilla pyyntimäärät vaihtelivat 200 000:n ja 600 000:n välillä. Sitten kanta romahti.

”Piisamikanta on vaihdellut myös Helsingissä melkoisesti. Joskus 1980-luvulla muistan havainneeni niitä Koneen plutaikoilla Munkkiniemessä”, Nummi sanoo.

Metsähallitus suunnitteli majavien siirtoistutuksia Nuuksion kansallispuistoon 2000-luvun alussa, mutta hanke ei edennyt. Siirtoistutukset ovat olleet yllättävänkin menestyksellisiä Euroopassa.

”Belgiassa joku teki luvattomia majavaistutuksia kymmenisen vuotta sitten, ja nyt siellä on majavia satamäärin. Kanta on sittemmin suojeltu”, Nummi kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat