Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienasuntobuumi kiihtyy – katso videolta, miltä näyttää vajaan 100 000 euron muunneltavassa pikkuyksiössä

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaava-arkkitehti Annukka Lindroos pelkää, että yksiöitä rakennetaan liikaa.

Kaupunki
 
Katso miltä näyttää YIT:n muunneltavassa pikkuyksiössä
Katso miltä näyttää YIT:n muunneltavassa pikkuyksiössä
Kaupungistuminen ja asuntojen hintojen nousu tuovat markkinoille entistä enemmän pienasuntoja.

Kaupungistuminen ja asuntojen hintojen nousu tuovat markkinoille entistä enemmän pienasuntoja. Asuntosijoitusyhtiö Sato esitteli viime kesänä 15 neliön miniyksiönsä, arkkitehtiopiskelija Olli Enteen yksiön kokoinen omakotitalo nousi julkisuuteen jo pari vuotta sitten ja keskiviikkona rakennusyhtiö YIT julkisti oman vastauksensa asuntopulan lievittämiseen.

YIT:n Smartti-asunnoksi nimeämistä asunnoista pienimmät ovat 24 neliöisiä. Rakennusyhtiön mukaan todellista tilaa on kuitenkin enemmän kuin neliöt antavat olettaa. Kaikki se, mikä vanhoissa asunnoissa kuluu tehottomiin pohjaratkaisuihin ja paksuihin seiniin, on nyt karsittu pois, YIT julistaa.

”Lähdimme liikkeelle siitä, että kiinteitä väliseiniä ei tule ollenkaan. Tiloja jaetaan esimerkiksi kaapeilla ja liukuovilla”, YIT:n asumisen konsepteista vastaava johtaja Marko Oinas sanoo.

Lisätilaa haetaan myös liikkuvista kalusteista. Keittiön pöydän saa YIT:n uusissa asunnoissa nostettua seinää vasten ja suihkukaapin virkaa toimittaa liikuteltava seinä.

Rio Gandara / HS
Miniasunnon ruokapöytä nousee seinää vasten.
Miniasunnon ruokapöytä nousee seinää vasten.

YIT:n uusia asuntoja on tulossa pääkaupunkiseudulla aluksi Vantaan Hakunilaan ja Kirkkonummelle. Muualle Suomeen niitä rakennetaan yksiön, kaksion ja kolmion kokoisina esimerkiksi Tampereelle, Ouluun, Jyväskylään, Kuopioon ja Lahteen. Helsinkiin pienasuntoja ei ole valmisteilla, koska kaupunki vaatii, että puolen rakennettavista asunnoista pitää olla kahden makuuhuoneen perheasuntoja. Tällaisia taloja YIT ei halua liiketoiminnallisista syistä tehdä.

YIT:n mukaan Smartti-asunnot vastaavat nimenomaan pienten kohtuuhintaisten asuntojen pulaan. Smartteja rakennetaan myös kolmioina, mutta kaksi kolmasosaa ensi vaiheessa rakennettavista asunnoista on yksiöitä ja kaksioita.

Mutta eivät uudet pienasunnotkaan ihan ilmaisia ole. 24 neliön yksiö maksaa Vantaan Hakunilassa vuokratontilla 99 000 euroa, siis 4 000 euroa neliöltä.

Helsinkiläisten asumisväljyys kasvoi vuosikymmenten ajan. Kun vuonna 1960 helsinkiläisellä oli käytössään keskimäärin 17 neliötä, vuonna 2005 tilaa oli jo 34 neliötä. Nyt kasvu näyttää kuitenkin Helsingin tietokeskuksen tilastojen mukaan pysähtyneen. Vuonna 2014 helsinkiläisellä oli käytössään keskimäärin 33,9 neliötä.

Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaava-arkkitehti Annukka Lindroos pelkää, että hyvin pieniä yksiöitä rakennetaan nyt liikaa.

”Pienten asuntojen sijaan Helsingissä oli todellisuudessa tarvetta pienille kolmioille”, Lindroos sanoo.

Lindroosin mukaan kolmioiden rakentaminen piristäisi asuntojen kiertoa.

”Silloin jo nyt olemassa olevat pienet asunnot vapautuisivat niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat”, Lindroos sanoo.

Rio Gandara HS
Helsingissä esitelty 24 neliömetrin miniasunto mahtuu konttiin.
Helsingissä esitelty 24 neliömetrin miniasunto mahtuu konttiin.

Hän pelkää, että rakennusyhtiöiden strategia synnyttää ongelmia. Kaupunkien palvelujärjestelmät, kuten koulut ja terveydenhuolto, on rakennettu luottaen siihen, että ihmiset asuvat pitkään hankkimissaan asunnoissa. Erittäin pienet asunnot taas lisäävät lyhytaikaista asumista.

”Hinnat ovat nyt korkealla ja pienissä asunnoissa on paras tuotto, joten niitä rakennetaan paljon. Erilaiset kehitysprojektit ovat asia erikseen, mutta useimmiten alle 30 neliön asunnot ovat oikeasti toimimattomia”, Lindroos sanoo.

Pienasuntobuumin syntymiseen on vaikuttanut myös rakennusalan toimijoiden vahva usko kaupungistumisen ja urbaanin elämäntavan suosion kasvuun. Aiheesta on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua.

Helsingin yliopiston kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen viittasi HS:n toukokuun alussa julkaisemassa jutussa tutkimukseen, joka näyttäisi osoittavan, että kaupunkien suosion kasvu johtuu vain pitkittyneestä taloudellisesta taantumasta.

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori Markku Hedman ei teoriaan usko.

”Asuntosuunnittelun parissa on eriäviä näkemyksiä siitä, mitä tämänlaiset tutkimukset todella osoittavat. Erilaisten asukasbarometrien mukaan nuoristakin lähes 80 prosenttia haluaa asua pientalossa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että näissä tutkimuksissa kysymykset muotoillaan väärällä tavalla”, Hedman sanoo.

Hedman muistuttaa, että kysymys toiveasunnosta on eri kuin se, minkä asuinpaikan ihmiset todellisessa elämässään haluavat valita.

”Asuinpaikan valintaa ohjaavat aidosti eri kysymykset. Paljonko ihmisellä on rahaa, missä sairas äiti asuu, missä lapset käyvät töissä, missä itse käy töissä ja niin edelleen. Ja nämä asiat tapahtuvat usein kaupungeissa”, Hedman sanoo.

Samankaltaista kritiikkiä kyselytutkimuksia kohtaan on esittänyt myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuukka Saarimaa.

Rio Gandara / HS
YIT:n uusia asuntoja on tulossa pääkaupunkiseudulla aluksi Vantaan Hakunilaan ja Kirkkonummelle.
YIT:n uusia asuntoja on tulossa pääkaupunkiseudulla aluksi Vantaan Hakunilaan ja Kirkkonummelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat