Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolarissa kuolleista cityeläimistä tehdään nyt polttoainetta – näin raadolle käy Ämmässuolla

Kun cityeläin kuolee, siitä voi tulla minkin rehua, biodieseliä tai lannoitetta luomupellolle.

Kaupunki
 
Cityeläimen matka päättyy lannoitesäkkiin
Cityeläimen matka päättyy lannoitesäkkiin
Kuolleet ratsut ja kolarieläimet tekevät viimeisen palveluksensa ihmiskunnalle lannoitteena, rehuna tai dieselinä. Espoossa luonnon kiertokulku kulkee kaatopaikan raatokontin kautta. Toimittaja Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja editointi: Kimmo Räisänen
Fakta

Lemmikit tuhkaksi, muut energiaksi

 Kun eläin kuolee Korkeasaaressa, Fallkullan kotieläinpihalla tai Haltialan tilalla, se voi päätyä Honkajoelle. Osa raadoista käy Viikin eläinlääketieteen laitoksella tai Evirassa, joista ne menevät suoraan jatkokäsittelyyn.

 Korkeasaaressa raatoja syötetään myös eläimille. Fallkullan hevoset lähetetään teuraaksi Orimattilaan.

 Lemmikeistä valtaosa menee eläinlääkärin kautta tuhkattavaksi. Omistaja voi saada tuhkat itselleen.

Ämmässuo

Kaksi tikkusarvista kauriin raatoa makaa metallikannen alla Espoossa. Aamulla jätelavan kansi aukeaa. Illalla ruhot on pilkottu: vesi on haihdutettu, rasva on säiliössä ja valkuainen liha-luujauhona säkissä.

Samalla tavalla etenee monen cityeläimen matka kuoleman jälkeen. Jos vaikkapa helsinkiläinen ratsuhevonen kuolee, se saattaa päätyä Ämmässuon raatolavalle ja sieltä viimeistä karvaansa myöten energiaksi.

Lopputuote on biodieseliä autoille, ravintoa turkiseläimille tai lannoitetta luomupellolle.

”Lannoite on nimenomaan luomutuote”, sanoo prosessista vastaavan Honkajoki Oy:n logistiikkapäällikkö Arto Räikkönen.

Tämä on greentechiä.

Tavallisesti Honkajoen noutoauto pysähtyy teurastamon tai tuotantoeläintilan pihalla, mutta tämän vuoden alusta lähtien yhtiö on noutanut raatoja myös Espoon Ämmässuon kaatopaikalta. Kaupunkilaisten kaatopaikka on ainoa paikka, josta Satakunnan Honkajoelle haetaan myös kolarieläimiä kuten hirvien, peurojen ja kauriiden ruhoja.

”Eksoottisin meille toimitettu raato on hylje”, kertoo toimintovastaava Anna Nevalampi Ämmässuolta. Tavallisin on ratsu, mutta myös rhd-viruksen tappama citykani kelpaisi. Nevalampi varmisti asian, kun Evira pyysi.

Juuri nyt on käynnissä hirvien sesonki.

”Emät pukkaavat pois ylivuotiset vasansa, jotka toikkaroivat joka paikassa”, Nevalampi sanoo.

Jos Ämmässuolla sulkee silmänsä, voi hyvin kuvitella itsensä meren rantaan. Lokit ja muut siivekkäät pitävät keväisiä messujaan laakealla, lähes aavemaisen puhtaalla kentällä.

Vain aavistus luonnon kiertokulun tuoksua pääsee ilmoille, kun kuorma-auton kuljettaja Jarno Kantelus tiistaiaamuna siirtää kauriit nosturilla auton kyytiin.

Eläinten aikaisemmista vaiheista tiedetään aika vähän. Maanantaiaamuna kello 5.52 poliisi otti yhteyttä ykköstien tienpidosta vastaavaan YIT:hen ja pyysi korjaamaan raadot tien poskesta läheltä kakkostien risteystä.

”Päivystäjämme löysi kaksi kaurista ja arvioi niiden olleen tien vieressä jo vuorokauden verran”, kertoo Turkka Mäkilä, YIT:n Espoon hoidonjohtourakan työmaapäällikkö.

Hajuhaitat olivat yksi syy sille, että Helsingin seudun ympäristö -kuntayhtymä (HSY) alkoi vuoden vaihteessa lähettää Ämmässuolle toimitetut raadot kiertoon.

Aikaisemmin ne haudattiin kaatopaikalle, mutta Nevalammen mukaan se oli sekä vaivalloista että haisi.

Räikkösen muistin mukaan uuteen menettelyyn kannusti myös vuoden takainen kohu, jonka synnyttivät julkisuuteen levinneet kuvat hevosen raadosta kaatopaikalla.

Tämän vuoden alusta alkaen biohajoavan jätteen sijoittaminen kaatopaikoille on käytännössä kielletty, eikä Helsingin seudun jätteenpolttolaitos Vantaalla selviä isoista ruhoista.

”Sinne ei oteta hamsteria suurempia eläimiä”, Nevalampi sanoo. Isot eläimet eivät palaisi kunnolla polttolaitoksessa.

Apuun riensi lihanjalostajien HKScanin sekä Atrian omistama Honkajoki. Yhtiö veloittaa eläinten noudosta korvauksen, ja HSY puolestaan perii omilta asiakkailtaan maksun eläinjätteen tuonnista.

Esimerkiksi Helsingin seudun kolariraadoista vain pieni osa tulee Ämmässuolle, ja niistäkin vähistä usein lähinnä luita ja nahkaa. Syötävät osat syödään.

Poliisin mukaan Länsi-Uudellamaalla sattui maanantaina viitisentoista eläinkolaria, mutta Ämmässuolle tuotiin niistä vain kaksi kaurista.

Tavallisesti Jarno Kantelus ajaa kierroksellaan useamman eteläsuomalaisen teurastamon tai maatilan kautta, mutta kauriit hän haki tiistaina erikseen. Ilma oli lämmin, eikä raatolavaa jäähdytetä.

Miltä tuntuu olla raatokuski?

”No ei se mua ainakaan ole huimannut”, Kantelus sanoo.

Ennen kuin Jarno Kantelus tuli osakkaaksi perheen kuljetusliikkeeseen, hänen isänsä oli jo kauan kuljettanut sairaita eläimiä maatiloilta teurastamoille. Puolison isä ajoi hänkin eläimiä teuraaksi.

Jos joku kysyy, metsästystä ja jäniskoiria harrastava Kantelus vastaa olevansa kuorma-auton kuljettaja. Harva kysyy, mitä kuormassa kulkee.

Kimmo Räisänen
Raatoja tulee kaatopaikalle harvakseltaan. Jarno Kantelus käy noutamassa niitä Ämmässuolta muutaman kerran kuussa.
Raatoja tulee kaatopaikalle harvakseltaan. Jarno Kantelus käy noutamassa niitä Ämmässuolta muutaman kerran kuussa.
Kimmo Räisänen
Esimerkki alkutuotteesta: kauriin raato.
Esimerkki alkutuotteesta: kauriin raato.
Esimerkki lopputuotteesta: luomulannoitetta.
Esimerkki lopputuotteesta: luomulannoitetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat