Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen esitys ei innosta: Espoolaisperheet näyttävät välttyvän päivähoitomaksujen jättikorotuksilta

Korkeinta päivähoitomaksua ollaan nyt korottamassa 12 eurolla – hallituksen lakiesitys olisi antanut 71 euron nostovaran

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Hallituksen suunnittelemassa laissa korkein mahdollinen varhaiskasvatuksen maksu olisi 354 euroa.
Hallituksen suunnittelemassa laissa korkein mahdollinen varhaiskasvatuksen maksu olisi 354 euroa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Espoolaisperheet näyttävät välttyvän hallituksen esittämiltä päivähoitomaksujen rajuilta korotuksilta.

Kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti keskiviikkona, että perheen ensimmäisen lapsen kokoaikaisen hoidon maksua voi nostaa 12 eurolla kuukaudessa 295 euroon kuukaudessa.

Hallituksen suunnittelemassa laissa korkein mahdollinen varhaiskasvatuksen maksu olisi 354 euroa. Nyt korkein maksu Espoossa on 283 euroa, joten nostovaraa olisi ollut peräti 71 euroa kuukaudessa – edellyttäen, että eduskunta hyväksyisi lakiehdotuksen.

Espoossakin sivistystoimen toimialajohtaja Sampo Suihko ehdotti maksun korottamista lakiesityksen mukaisesti, mutta lautakunta torjui ehdotuksen. Maksuista päättää lopullisesti kaupunginhallitus.

Pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista Espoo on päänavajaa linjatessaan suhtautumista hallituksen esitykseen. Myös Helsingin on arveltu jättävän hallituksen nostovaran käyttämättä.

Vantaalla nostoehdotus oli jo lautakunnan esityslistalla, mutta ehdotus vedettiin pois.

Päivähoidon asiakasmaksut lasketaan prosenttiosuutena perheen bruttotuloista. Tuloina otetaan huomioon samassa taloudessa elävän vanhemman sekä tämän puolison tulot.

Tulorajoihin esitetään Espoossa muutoksia. Esimerkiksi nelihenkinen perhe maksaa nuorimmaisestaan korkeimman maksun, jos perheen tulot ylittävät 6 111 euroa. Aiemmin raja oli 5 566.

Korkein maksu peritään perheen nuorimmaisesta päivähoidossa olevasta lapsesta. Seuraavan lapsen maksu on 90 prosenttia nuorimman lapsen maksusta, ja muista lapsista perhe maksaa 20 prosenttia.

Jos kaupunginhallitus hyväksyy lautakunnan ehdotuksen, uudet maksut tulevat voimaan elokuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat