Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki lisää koulujen Wilmaan valmiita kehuja

Vanhemmilta kysytään toukokuussa, mistä lapsensa tekemisistä he haluavat ilmoituksen sähköpostiin.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Valmiita Wilma-kehuja on käytössä monessa koulussa. Nämä ovat Kartanonkosken koulusta Vantaalta
Valmiita Wilma-kehuja on käytössä monessa koulussa. Nämä ovat Kartanonkosken koulusta Vantaalta Kuva: Sami Kero / HS
Tausta

Wilma on joka koulussa erilainen

Wilma jakaa niin voimakkaasti mielipiteitä, koska se ei ole kaikkialla samanlainen. Joissain kunnissa käytetään kilpailevaa sähköistä reissuvihkoa kuten Helmiä, osa vanhemmista taas seuraa Wilmaa mobiilisovelluksella.

Perus-Wilmakin muuttuu koulusta toiseen. Koulu määrittelee itse, mikä näkyy ohjelmassa kenellekin. Valmiit vaihtoehdot merkintöihin vaihtelevat.

Väärinkäsityksiä voi siis aiheuttaa tekniikkakin, jos siitä ei kerrota avoimesti. Tärkeä ominaisuus ovat tuntimerkinnät, jotka on alunperin tehty opettajan henkilökohtaisen muistikirjan korvaajaksi. Opettaja kirjaa ehkä lähinnä itselleen muistiin, että ”Villellä läksyt tekemättä”.

Joissain kouluissa merkinnän näkee vain opettaja. Vanhemmat kuulevat asiasta vasta, jos tilanne toistuu ja opettaja päättää kertoa heille asiasta vaikka Wilman pikaviestillä.

Toisessa koulussa joka tuntimerkinnästä tulee ilmoitus Villen vanhempien kännyköihin. Ehkä Villen isä näin haluaakin – tai sitten hän hermostuu. Opettaja tarkoitti viestinsä neutraaliksi, mutta Villen isä luulee, että häntä itseään arvostellaan. Turha riita on valmis.

Helsingin kaupunki haluaa koulujensa Wilmaan lisää myönteistä palautetta.

Järjestelmään lisätään uusia positiivisia tuntimerkintöjä. Koululaisten vanhemmille järjestetään toukokuussa kysely, jossa he saavat valita kymmenestä vaihtoehdosta, millaisia kehujen pitäisi olla. Ehdotuksia ovat esimerkiksi ”työskentelit ahkerasti”, ”otit toiset huomioon” ja ”osoitit luovuutta ja rohkeutta”.

Wilmassa toteutetussa kyselyssä vanhemmat saavat kertoa mielipiteensä myös lapsille tulevasta negatiivisesta palautteesta sekä siitä, mistä tuntimerkinnöistä he haluavat ilmoituksen sähköpostiinsa. Kyselyyn voi vastata 30. toukokuuta asti.

Nykyisin Helsingissä suuri osa Wilma-merkinnöistä liittyy poissaoloihin. Oppimista kuvaavia valmiita merkintöjä opettajilla on käytössään vain kaksi: Hyvä ja Tiedoksi.

Nyt tehtävät muutokset perustuvat osin oppilaiden, opettajien ja vanhempien tekemiin Wilman pelisääntöihin neljässä koulussa. Mellunmäen ja Vuosaaren ala-asteen kouluissa, Ressun peruskoulussa ja Vesalan yläasteella pidetyissä työpajoissa toivottiin enemmän positiivista palautetta. Koululaisten ja heidän vanhempiensa osallisuutta usuttaa lisäämään myös uusi opetussuunnitelma, joka tulee elokuussa voimaan.

Koulujen viestintäjärjestelmä Wilma jakaa mielipiteitä. Osa näkee siinä paljon hyvää, osa inhoaa sitä. Helsinki ei ole yksin lisäämässä kannustavia viestejä Wilmaan: monessa koulussa ja kunnassa on kokeiltu samaa tai opeteltu kehumaan järjestelmällisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat