Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Piritori täyttyy rikoksentekijöistä – ensimmäisille vankimessuille tulossa vieraiksi kymmeniä vankeja

Asian lisäksi ohjelmassa on musiikkia, stand uppia ja painonnostokilpailut.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Vaasanaukiolla järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on kertoa rikostaustaisille muun muassa asumisen, koulutuksen, työllistymisen ja päihteistä irtautumisen palveluista.
Vaasanaukiolla järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on kertoa rikostaustaisille muun muassa asumisen, koulutuksen, työllistymisen ja päihteistä irtautumisen palveluista. Kuva: Kimmo Räisänen

Alppiharju

Helsingin Vaasanaukiolla eli kansan suussa Piritorilla järjestetään ensi tiistaina Suomen ensimmäiset vangeille ja rikostaustaisille tarkoitetut messut.

Siististi siviiliin -messujen ohjelmassa on musiikkia, stand uppia ja painonnostoa. Päätarkoitus on kuitenkin esitellä rikostaustaisille muun muassa asumisen, koulutuksen, työllistymisen ja päihteistä irtautumisen palveluita.

Tuleeko messuille siis vankilassa tuomiotaan kärsiviä vankeja, viestintäkoordinaattori Lotta Lehmusvaara Kriminaalihuollon tukisäätiöstä?

”Veikkaisin, että heitä tulee lähes sata, kymmeniä kuitenkin, ainakin Keravan, Helsingin, Jokelan ja Suomenlinnan vankiloista. He tulevat ryhmissä, ja mukana on myös vankiloiden henkilökuntaa. Lisäksi tulee koevapaudessa olevia, jotka asuvat täällä meidän joukossamme. Tapahtuma on tarkoitettu myös vapautuneille, jotka eivät välttämättä ole löytäneet opiskelupaikkaa eikä kämpästäkään ehkä ole tietoa.”

Miten tällaisen tapahtuman järjestäminen on mahdollista?

”Samalla tavalla kuin teatteriesitykset, joita vangit ovat tehneet Kansallisteatterin kanssa. Niiden yhteydessä näyttelijä Jussi Lehtonen sanoi, että Britanniassa vastaava johtaisi pääministerin eroon. Olemme iloisia siitä, että Suomi on pohjimmiltaan luottamusyhteiskunta.”

Miksi messut pidetään juuri Piritorilla?

”Messujen toinen järjestäjä Kriminaalihuollon tukisäätiö omistaa viereisen Kinaporin kiinteistön. Kiinteistössä myös asuu paljon rikostaustaisia ihmisiä. Aukiolla on hyvät kulkuyhteydet, ja se on sopivan kokoinen teltoille ja lavalle.”

Vaasanaukio tunnetaan jonkin verran levottomana paikkana. Nikotteliko Helsingin kaupunki, kun ilmoititte sille messuista?

”Päin vastoin, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri tulee avaamaan messut. Niin kaupungilta kuin poliisilta on saatu vain hyvää palautetta ja apua.”

Aukio on myös monen kaupunkilaisen silmätikku. Miten arvelette tavallisten ihmisten suhtautuvan vankimessuihin Piritorilla?

”Oma käsitys voi muuttua, jos tulee paikalle ja kuuntelee vaikkapa vankien paneelikeskustelua. Tapahtuma on täysin päihteetön, ja paikalla on niin raamikkaita ihmisiä, että häiriöt loppuisivat lyhyeen. Ohjelmassa on myös painonnostokilpailut, joten kyllä täältä hauista löytyy. Lämmintä säätäkin on luvattu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat