Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksan ketunpoikaa asuu jalkapallokentän vieressä keskellä Helsinkiä

Citykettujen tulosta on puhuttu vuosia, mutta tähän asti ne ovat olleet Helsingissä harvinaisia.

Kaupunki
 
Lauri Asanti
Valokuvaaja Lauri Asanti kuvasi Helsingin Lehtisaareen asettunutta kettuperhettä keskiviikkoiltana.
Valokuvaaja Lauri Asanti kuvasi Helsingin Lehtisaareen asettunutta kettuperhettä keskiviikkoiltana. Kuva: Lauri Asanti

Citykettu on täällä.

Kettuemo on perustanut kodin aivan urheilukentän tuntumaan Helsingin Lehtisaaressa. Kettujen siirtymisestä kaupunkiin on puhuttu vuosia, mutta eläin on tähän asti ollut enemmän harvinaisuus kuin arkipäivää.

Ketunpoikia on yhteensä kahdeksan, kertoo paikalla vieraillut valokuvaaja Lauri Asanti. Asanti näki ketut leikeissään keskiviikkoiltana puoli yhdeksän aikaan.

”Saavuin paikalle ja ehdin ajatella vain, että onkohan tämä oikea paikka, kun kettu jo juoksi auton ohi”, Asanti kuvailee. Asanti ei halua väenryntäyksen estämiseksi paljastaa pesän tarkkaa sijaintia.

”Poikaset leikkivät siinä pesän edustalla ihan rauhassa. Odottivat varmaan emon tuloa. Jossain vaiheessa ne kömpivät takaisin pesään. Olivat hyvin kesyjä ja söpöjä.”

Kaupunkikettuja on näkynyt Helsingissä vielä toistaiseksi verrattain vähän, vaikka niiden tuloa on Euroopan kaupunkien kokemusten perusteella osattu odottaa. Sen sijaan Turussa kettuja on näkynyt paljon, kertoo turkulainen biologi Mari Talvitie.

”Puolikesyjä kettuja oli runsaasti etenkin vuosina 2010 ja 2013 välisenä aikana”, kettujen liikehdintää tutkinut Talvitie sanoo.

Kettu on hyvä sopeutumaan uusiin oloihin oppimiskykynsä ansiosta.

”Ne kesyyntyvät helposti silloin, jos ovat nuorina saaneet sellaisia kokemuksia, että ihmiset eivät ole vaarallisia.”

Talvitie kuvailee kettua uteliaaksi ja kokeilevaksi eläimeksi. ”Se oppii helposti uusia asioita, koska on valmis tutkimaan kaikkea. Turussa havaittiin yhden ketun oppineen ylittämään autotie vihreällä valolla. Se nähtiin useana päivänä odottavan kiltisti valojen vaihtumista.”

Vaikka ketut ovat suloisen näköisiä, ne ovat kuitenkin lopulta villieläimiä, huomauttaa Talvitie. ”Ne ovat villieläimiä ja ne saattavat uhkatilanteessa käyttäytyä vaistonsa varassa ja vaikka näykkäistä, vaikka eivät olekaan mitenkään vaarallisia.” Talvitie ei suosittele esimerkiksi ketun ruokkimista.

Helsingissä havaitun kettuperheen poikaset ovat todennäköisesti vielä hyvin nuoria, sillä kettu synnyttää poikasensa tavallisesti touko-kesäkuussa.

Kettu on kaikkiruokainen ja saattaa kaupunkioloissa saalistaa pienikokoisia villikaneja, pienjyrsijöitä tai tonkia roska-astioita. Kettu on koiran lähisukulainen ja elintavoiltaan hyvin paljon koiran kaltainen.

Lauri Asanti
Lehtisaaren kettuemolla on kahdeksan poikasta.
Lehtisaaren kettuemolla on kahdeksan poikasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat