Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin raitiovaunuissa voi tulevaisuudessakin ostaa lipun kuljettajalta

Koska lippuautomaatteja ei saada, HSL:n hallitus hyydyttää suunnitelman rahastustyön päättymisestä.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
HSL:n kaavailut kuljettajarahastuksen lopettamisesta raitiovaunuista eivät ole toteutumassa vuoden vaihteessa. Poliitikot haluavat varmuuden siitä, että kertalippuja voi ostaa jouhevasti, jos kerran raitiovaunuihin ei tule myyntiautomaatteja.
HSL:n kaavailut kuljettajarahastuksen lopettamisesta raitiovaunuista eivät ole toteutumassa vuoden vaihteessa. Poliitikot haluavat varmuuden siitä, että kertalippuja voi ostaa jouhevasti, jos kerran raitiovaunuihin ei tule myyntiautomaatteja. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Uudet laitteet käyttöön vähitellen

 HSL:n lippu-uudistus etenee tänä vuonna siten, että uusia kortinlukulaitteita ja pysäkkien lipunmyyntiautomaatteja asennetaan vähitellen.

 Vuoden 2017 alussa kaikki nykyiset matkakortit vaihdetaan uusiin.

 Uusille korteille voi ostaa matkoja verkkomyynnissä. Ostettu kausi tai arvo latautuu matkakortille, kun korttia näyttää kortinlukulaitteelle.

Suunnitelmat Helsingin raitiovaunujen kuljettajarahastuksen päättymisestä ovat hyytymässä. Poliitikot eivät lämpene rahastuksen lopettamiselle vuoden vaihteessa, jos kerran vaunuihin ei saadakaan luvattuja lippuautomaatteja.

”Niin kauan kuin kattavaa korvaavaa järjestelmää ei ole olemassa, en voi kannattaa kuljettajarahastuksen lopettamista”, sanoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

HSL:n hallitus sai keskiviikkona selvityksen raitiovaunujen automaattitilanteesta, josta he tähän mennessä olivat lukeneet vain median välityksellä. Tunnelmat ja keskustelut hallituksen iltakoulussa olivat helsinkiläisjäsen Tarja Kantolan (sd) mukaan rahastuksen loppumiselle nihkeät.

”Olisi ollut toivottavaa, että virkamiehet olisivat pitäneet meidät tästä käänteestä tilanteen tasalla. Tämä oli paha yllätys”, sanoo Kantola.

Ennen lopullisia päätöksiä Kantola haluaa kuulla myös Helsingin kaupungin liikennelaitosta, jonka pitkäaikaisena toiveena on ollut kuljettajarahastuksen poistaminen.

Taustalla on pyrkimys vauhdittaa raitioliikenteen keskinopeutta, joka nyt on 14 kilometriä tunnissa. Muita vauhdituskeinoja ovat muun muassa liikennevalo-ohjaus ja katurakenteiden muutokset raitioliikennettä suosivaksi.

Kuljettajalta ostetaan vuosittain noin 80 000 kertamatkaa vuodessa. Kaikista raitioliikenteen matkoista kuljettajamyynti on vain 1,5 prosenttia.

HSL:n ratikka-automaatit joutuivat vastatuuleen, kun ilmeni, että pankit edellyttävät myös nfc-tekniikkaa käyttäviltä etäluettavilta korteilta aika ajoin tunnistautumista pin-koodin avulla. Tämä on varmuustoimenpide korttien etälukuryöstöjen torjumiseksi.

Raitiovaunujen pienehköihin myyntiautomaatteihin ei ollut suunniteltu numeronäppäimiä, kun taas pysäkkien isoissa automaateissa numeronäppäimet ovat.

HSL ei halua ottaa sitä riskiä, että pankin asettama pin-koodiraja tulee vastaan juuri silloin, kun matkustaja yrittää ostaa parin euron kertalippua.

HSL:n hallituksen helsinkiläisjäsen Ville Ylikahri (vihr) olisi valmis joustamaan ratikkakohtaisista lippuautomaateista, jos uuden mobiililipun toimivuudesta olisi varmuutta ja pysäkeillä olisi kattavasti automaatteja.

HSL ei kuitenkaan voi luvata, että lipunmyyntiautomaatteja olisi vuoden vaihteessa edes kaikilla vilkkailla asemilla. Keskeisille vaihtopysäkeille ja liikenteen solmukohtiin lipunmyyntiautomaatit kyllä saadaan. Myös muun muassa R-kioskeilta voi ostaa lippuja ennakkoon, mutta eri myyntipisteiden verkko ei ole kattava.

”Kyllä kuljettajamyynnin lopettaminen vuoden vaihteessa olisi aivan ennenaikaista”, sanoo Ylikahri.

Hän toivoo, että älypuhelimiin tarkoitettuun uuteen mobiililippuun saisi varmuudella sovelluksen, jolla maksun voisi ohjata omalle luottokortille. Silloin nekin, jotka käyttävät työnantajan antamaa puhelinta, voisivat maksaa matkansa itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat