Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ampui teräaseella uhkaillutta etsintäkuulutettua Helsingin Puotilassa

Etsintäkuulutettu, noin 40-vuotias mies yritti karistaa poliisit kannoiltaan poistumalla asunnosta parvekkeen kautta

Kaupunki
 
Fakta

Poliisin voimankäytön seurauksena 2000-luvulla kuolleet

 2000, Merikarvia, ampuminen. Sekava mies karkasi ambulanssikyydistä ja uhkasi poliisia vesurilla. KKO totesi yhden poliisin syyllistyneen kuolemantuottamukseen ja hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn.

 2009, Humppila, ampuminen. Piiritystilanteessa poliisi ampui aseistautuneen miehen, joka oli uhannut surmata asunnossa olleen ihmisen.

 2010, Pudasjärvi, vahingonlaukaus. Poliisivankilan vartija kuoli poliisin laukaistua virka-aseensa vahingossa.

 2012, Vantaa, etälamauttimen käyttö. Poliisi taltutti putkassa riehuneen miehen käyttämällä häntä kohtaa etälamautinta kahdeksan kertaa. Sähköiskujen vaikutus kuolemaan jäi epäselväksi.

 2015, Oulu, ampuminen. Poliisi ampui kimppuunsa kirveellä hyökänneen miehen asuntoon tehdyn rynnäkön yhteydessä

 2016, Tuusula, ampuminen. Poliisi ampui Tuusulan Riihikalliossa miehen kiinniottotilanteessa.

 2016, Petäjävesi, ampuminen. Poliisi ampui aseella uhanneen miehen Petäjävedellä.

Poliisi ampui miestä kiinniottotilanteessa jalkaan Helsingin Puotilassa perjantaina aamupäivällä.

Virka-aseen käyttöön päättynyt tilanne sai alkunsa hieman yhdentoista jälkeen, kun poliisipartio oli etsimässä etsintäkuulutettua, noin 40-vuotiasta miestä Klaavuntiellä. Alkutilanteessa mies oli yksityisasunnossa.

Ylikomisario, Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja Juha Hakola kertoo, että mies poistui asunnosta parvekkeen kautta ja yritti juosta karkuun.

Poliisit kuitenkin pääsivät miehen kintereille jälleen pihalla ja käskyttivät tätä pysähtymään. Mies ei totellut, vaan lähti Hakolan mukaan lähestymään poliisia uhkaavasti.

”Hän uhkasi poliisia teräaseella ja kaasusumutteella”, Hakola sanoo.

Tämän seurauksena poliisi ampui miestä. Laukaus osui Hakolan mukaan jalkaan.

Tämän jälkeen poliisit ottivat miehen kiinni, ja ensihoitotoimet alkoivat. Mies kuljetettiin sairaalaan, eivätkä hänen vammansa ole Hakolan mukaan hengenvaarallisia.

Hakola ei voi kommentoida, mistä rikoksesta tai rikoksista etsintäkuulutettu mies on epäiltynä. Tiedotusvastuu tästä on erillisellä tutkinnanjohtajalla.

Myös poliisin ampuma-aseen käytöstä alkaa normaaliin tapaan tutkinta. Sen suorittaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Suomessa on tapahtunut kuluvan vuoden aikana useampi tilanne, jossa poliisi on käyttänyt ampuma-asetta. Edellisen kerran poliisin aseenkäyttö oli otsikoissa huhtikuun alussa, kun poliisin mukaan aggressiivisesti käyttäytynyttä ja astalon kanssa lähestynyttä miestä ammuttiin kiinniottotilanteessa Lahdessa. Mies ei saanut hengenvaarallisia vammoja.

Maaliskuun lopulla viranomaiset kohtasivat Keski-Suomessa Petäjävedellä miehen, joka uhkaili poliisipartiota aseella. Poliisi käytti tilanteessa virka-asettaan, ja mies kuoli saamiinsa vammoihin. Poliisi ampui miehen kuoliaaksi myös helmikuun puolivälissä Tuusulassa.

Vaikka ampumatilanteita on ollut viime kuukausina useita, käyttää Suomen poliisi kuitenkin kansainvälisesti verrattuna harvoin ampuma-asetta. Suomessa on kuollut 2000-luvulla poliisin voimankäytön seurauksena kuusi ihmistä. Tämän lisäksi Pudasjärvellä kuoli vuonna 2010 poliisivankilan vartija, kun poliisi laukaisi virka-aseensa vahingossa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa oli HS:n vuosi sitten keräämien tietojen mukaan kuollut jo siihen mennessä 2000-luvulla 5 600 ihmistä.

Puotilan kiinniottotilanteesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat