Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Suomi ja Venäjä kohtaavat jääkiekon MM-kisoissa, kumpaa suomenvenäläinen kannattaa?

Helsingissä asuva suomenvenäläinen Artur Kukov varautuu Venäjän tappioon.

Kaupunki
 
Anni Hausen
Jääkiekkoa seurataan ja juhlitaan Venäjälläkin ahkerasti
Jääkiekkoa seurataan ja juhlitaan Venäjälläkin ahkerasti
Suomessa asuva Kukov kertoo millaista on Venäjän lätkäkulttuuri ja kuinka hän itse aikoo viettää pelipäivän. Toimittaja Anni Hausen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Helsingissä asuva venäläissyntyinen Artur Kukov on kovan paikan edessä. Kumpaa kannattaa lauantain jääkiekon MM-kisojen välierässä, asuinmaa-Suomea vai synnyinmaa-Venäjää?

”Kun periaatteessa hurraan molemmille! Suomalaisten kavereiden kanssa katsoessa Suomelle, venäläisporukassa Venäjälle”, parikymmentä vuotta Suomessa asunut Kukov kertoo.

Lauantai tulee olemaan mielipiteitä jakava urheilupäivä Kukovin lisäksi 27 000:lle helsinkiläiselle, jotka puhuvat venäjää äidinkielenään.

Terhi Liimu
Artur Kukov
Artur Kukov

Helsingin katukuvassa näkynee molempien maiden kannattajien nostamaa jääkiekkohumua: ainakin sään pitäisi olla kohdallaan, ja lisäksi lauantaina monella on vapaapäivä.

Kukov aikoo katsoa matsin, tietenkin, muttei vielä tiedä miten ja missä. Lauantaina aamupäivällä hän soittaa tutut läpi ja päättää sitten. Vaihtoehdot ovat kansainväliset ja tutun kuuloiset: joko kotona perheen kanssa, kaveriporukalla jonkun luona tai sitten sporttibaarissa.

Jos kisakatsomo on kotona, tarjolla on todennäköisesti sipsejä ja kaljaa. ”Jotain pientä käsin syötävää saatetaan joskus tehdä. Viiniä tai väkeviä me ei juoda. Se ei kuulu jääkiekon katseluun.”

Venäläinen jääkiekon fanituskulttuuri on vähintään yhtä riehakasta kuin Suomessa, Kukov kertoo.

Silloin, kun Suomi voittaa, helsinkiläiset ”lähtevät torille” – todennäköisesti ainakin joku ui suihkulähteessä. Myös Venäjällä kansa lähtee kaduille, kun menee hyvin.

”Ihmiset juovat skumppaa suoraan pullosta ja liput liehuvat auton ikkunoista. Jotkut jopa hyppäävät liikkuvien autojen katoille hurraamaan”, Kukov kertoo.

Kahden maan mies Kukov on varustautunut siihen, että jos hän päättyy sporttibaariin, suomenvenäläiseen kiekkofaniin saattaa kohdistua pientä naljailua. Jos Suomi vie matsin, naljailu jatkunee työpaikallakin.

”Toisaalta samoin se menee toisinkin päin – Jos Venäjä voittaa, pääsen heittämään leikkimielistä herjaa suomalaisille ystävilleni”, Kukov virnistää.

Kukovin kaikkien aikojen suosikkipelaaja löytyy Venäjän joukkueesta: se on Aleksandr Ovetškin.

Pakkohan se on lopuksi kysyä: Kuka menee MM-finaaliin?

”En osaa sanoa! Ehkä Kanada”, Kukov letkauttaa.

Hän pohtii hetken ja jatkaa: ”Kyllä Suomi taitaa tämän kuitenkin voittaa. Joukkue on pelannut kaikki ottelunsa niin vahvasti.”

Jos Suomi marssii maailmanmestaruuteen asti, saattaapa Kukovkin lähteä torille.

Sami Kilpiö
Katkera muisto! Venäjä voitti Suomen jääkiekon MM-kisojen finaalissa 5–2 vuonna 2014. Silloin venäläiset juhlivat Elielinaukiolla.
Katkera muisto! Venäjä voitti Suomen jääkiekon MM-kisojen finaalissa 5–2 vuonna 2014. Silloin venäläiset juhlivat Elielinaukiolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat