Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baarit saavat pian olla auki neljään ja myydä juomia mukaan

Helsingin Kalliossa baarielämä saattaa vilkastua, jos esitys uudesta alkoholilaista hyväksytään.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
”Vapaampi aukiolo on hyvä, mutta ei se meidän baarissa istumiseen vaikuta”, kommentoivat Kallion Hilpeässä Hauessa istuneet Jan Jansson (selin), Patrick Buchert, Peter Sallegren ja Mika Ekroth.
”Vapaampi aukiolo on hyvä, mutta ei se meidän baarissa istumiseen vaikuta”, kommentoivat Kallion Hilpeässä Hauessa istuneet Jan Jansson (selin), Patrick Buchert, Peter Sallegren ja Mika Ekroth. Kuva: Kimmo Räisänen

Baarielämä Kalliossa saattaa vilkastua entisestään, jos esitys uudesta alkoholilaista hyväksytään. Hallituspuolueet löysivät loppuviikosta sovun alkoholilainsäädännön kokonaisuudistukselle.

Lakiesityksessä kaikki kaupungin ravintolat ja baarit saavat olla auki neljään ilman erillistä lupaa. Myös Kallion baarit, jotka eivät tähän asti ole saaneet myöhäisiä lupia.

Nykyisen lain mukaan anniskelulupa on voimassa kello puoli kahteen asti. Jos anniskelua haluaa jatkaa sitä pidempään, tarvitaan erillinen jatkoaikalupa.

”Uuden lakiesityksen mukaan lupaa ei tarvita, vaan pelkkä liikkeenharjoittajan ilmoitus riittää”, sanoo ministeri Juha Rehulan erityisavustaja Hanna-Maija Kause.

Lain mukaan jatkoajalla täytyy olla järjestysmiehet.

Anniskelulupia hallinnoivissa aluehallintovirastoissa pelätään, että pidemmät aukioloajat lisäävät meluhaittoja. Melunhallinta taas kuuluu kaupungeille, Helsingissä Ympäristökeskukselle, joka nykyisin voi puuttua haittoihin jälkikäteen, esimerkiksi valitusten perusteella.

Melu on tarkoitus lakia kirjoitettaessa ottaa huomioon niin, että lupien arviointiin tulee ”perälauta” tai muu mekanismi, joka estää pahimmat haitat. Vielä ei tiedetä, missä valvonta käytännössä tapahtuu.

Ravintoloista saisi myös myydä ulos alkoholituotteita, joiden alkoholiprosentti on enintään 5,5. Prosenttiraja on sama kuin uuden lain mukaan ruokakaupoissa myytävillä juomilla.

”Ulosmyynnissä on sama aikarajoitus kuin päivittäistavarakaupassa, eli yhdeksästä yhdeksään”, sanoo Kause.

Käytännössä baarista voisi siis ostaa tölkin nelosolutta ja kävellä sen kanssa ulos.

Varsinaisesti tämä ei muuta alkoholinmyyntitilannetta. Selkein poikkeus ovat pienpanimotuotteet.

”Esimerkiksi pienpanimotuotteille tästä on tietty etu. Jos menet baariin, jossa myydään erikoisoluita, valikoima on erilainen kuin ruokakaupassa. Siinä on joku järki, että voit ostaa mukaan jonkun jänskemmän oluen”, Kause sanoo.

Myös rajoitukset myytävien alkoholiannosten koon suhteen poistuvat. Eli jos uusi laki tulee voimaan, Suomessakin voi ostaa baaritiskiltä vaikkapa tuplaviskin.

”Kyllä voi, mutta myyminen perustuu anniskelevan henkilön harkintaan, onko asiakas liian tötterössä. Anniskelu ei rajoitu enää sentteihin tai siihen, kuinka monessa lasissa tarjoillaan.”

Tarjoilualuekäytäntöäkin ollaan muuttamassa. Uutta lakiesitystä voi tulkita siten, että festivaaleilla ei enää ole perinteisiä tarjoilualueita. Poistuvatko siis ”kaljakarsinat”?

”Laki ei varmaankaan kokonaan poista sitä, että näitä alueita rajataan. Mutta ei varmaan tarvita enää älyttömiä rautahäkkejä, joista ei näe esiintyjää.”

Alkoholilain kokonaisuudistuksen piti alun perin tulla voimaan tammikuussa 2017. Se ei kuitenkaan tule etenemään suunnitellussa aikataulussaan.

”Ensi vuoden alusta laki ei tule vielä voimaan.”

 

Mikä muuttuu alkoholilaissa?
Kaupoissa saa myydä 5,5 prosentin vahvuista alkoholia

Nykyisin raja on 4,7 prosenttia. Ruokakauppoihin tulee siis nelosolutta, vahvoja siidereitä ja lonkeroita.

Valmistustavalla ei ole enää kaupassa väliä

Ruokakaupassa myytävän alkoholin pitää nykyisin olla valmistettu käymisteitse. Kun rajoitus poistuu, myös ns. limuviinat voivat päästä kaupan hyllyille.

Ravintolat saavat myydä alkoholia myös ulos

Prosenttiraja on sama kuin ruokakaupoissa. Nelosoluen voi siis ostaa myös mukaan. Ravintolat saavat myydä alkoholia ulos päivittäistavarakauppojen aikarajoitusten tavoin aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

Karsinat katoavat festivaaleilta ja ravintoloiden väliltä

Aidat anniskelualueen rajalta poistuvat. Tämä näkyy erilaisissa tapahtumissa kuten festareilla, mutta myös monen ravintolan yhteisissä ruokailutiloissa. Nykyisestä tilanteesta hyvä esimerkki on Hietalahden kauppahalli, jossa anniskelulupa esti taannoin lihaa ja kalaa syöviä istumasta samassa pöydässä. Hietalahdessa kalaa myyvällä kojulla ei ollut aiemmin anniskelulupaa, lihaa myyvällä oli.

Valomerkki voi siirtyä neljään

Anniskeluaika päättyy kuten nykyisinkin kello 1.30 – mutta jatkoaikaa saa pysyvästi pelkällä ilmoituksella. Viimeinen mahdollinen hetki valomerkille tulee tasan neljältä, ei siis enää kello 3.30. Nykyiset jatkoaikaluvat on myönnetty kerrallaan vain kahdeksi vuodeksi.

Tuplia saa myydä

Annoksen kokoa ei enää säädellä kuten nykyisin.

Alkoholia saa myydä myös velaksi

Baarissa saa maksaa luottokortin credit-puolella. Käytännössä tämä on Valviran ohjeen mukaan ollut mahdollista tähänkin asti kansainvälisillä maksu- ja luottokorteilla.

Pienpanimot saavat myydä vahvoja oluita suoraan valmistuspaikalta

Panimosta saa myydä myös yli 5,5 –prosenttista olutta suoraan.

Alkot ovat auki pidempään

Alko voi olla auki kello 21 saakka. Tähän asti ovet ovat sulkeutuneet kahdeksalta.

Ravintoloiden A- ja B-oikeudet poistuvat

Lupia on vain yksi, nykyistä A-lupaa vastaava. Muutkin ehdot anniskelulle helpottuvat. Vuorovastaava pitää yhä olla, mutta hänen pätevyydestään ei esitetä enää vaatimuksia. Luvan saanut ravintola voi pelkällä ilmoituksella anniskella myös esimerkiksi festivaaleilla tai yritystilaisuuksissa tai juhlissa – nykyisin tähän tarvitaan erikseen tilapäinen lupa.

Kotona saa valmistaa alkoholia käymisteitse ilman erityisehtoja

Kotiviinin ja -oluen valmistuksessa on ollut raaka-aineisiin liittyviä rajoituksia.

16-vuotias saa valvottuna myydä alkoholia

Nykyisin ikäraja on 18, paitsi alan opiskelijoilla.

Happy houria saa mainostaa

Tähän asti tämä on ollut kielletty. Mainontaa koskevia sääntöjä ei isosti muuteta muuten, mutta valmistajat ja tukkumyyjät saavat painaa tuoteluettelon ja julkaista sen myös verkossa.

Myyntiajat kaupassa eivät muutu. Ulos olutta saa myydä edelleen vain kello 21 saakka.

Puolueiden sovun pohjalta valmistellaan varsinainen hallituksen esitys, ja laki menee eduskunnan käsittelyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat