Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat opettajien ja oppilaiden seksisuhteista: Opettajan ei pidä ryhtyä edes oppilaan kaveriksi

Uutiset opettajien ja oppilaiden seksisuhteista puhuttavat myös opettajien etiikan ammattilaisia.

Kaupunki
 

Saavatko opettaja ja oppilas käydä elokuvissa? Entä vapaa-ajalla yhdessä syömässä?

Eivät saa, sanoo sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa.

”Koulu on työpaikka, ja oppilaan ja opettajan suhde on työsuhde. Elokuvissa tai syömässä käyminen eivät kuulu työsuhteeseen. Opettajan pitää aina miettiä, tekisikö samat asiat myös sellaisen oppilaan kanssa, jota inhoaa.”

Suhteet ja seksi nousivat esiin, kun julkisuuteen tuli perjantaina tieto vantaalaisen naisopettajan seksisuhteesta kahden alaikäisen oppilaansa kanssa. Hyvinkäällä puolestaan luettiin tiistaina miesopettajalle syyte seksisuhteesta noin 30 vuotta nuoremman oppilaan kanssa.

Vantaalla toiminut naisopettaja on vangittu, ja hänen on pidätetty virastaan toistaiseksi. Seksisuhteet alkoivat vuonna 2012 ja jatkuivat tähän vuoteen asti. Oppilaat olivat suhteiden aikana 12–14-vuotiaita. Poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeillä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Hallamaa ei usko, että opettajat ja oppilaat sinänsä harrastaisivat seksiä tai seurustelisivat romanttisesti sen enempää kuin ennenkään – olkoonkin, että erotisoitunut kulttuuri seksikkäistä vaatteista alkaen heijastuu myös kouluihin.

”Se heijastuu ihan kaikkeen. Olen kuullut, että ala-asteikäisetkin kiusaavat toisiaan seksuaalisväritteisillä jutuilla. Eivätkä ne ole vain homo- ja huora-juttuja, jotka nekin ovat äärimmäisen vahingollisia.”

Jotain on kuitenkin muuttunut, ja se on Hallamaan mielestä hyvä asia:

”Aikaisemmin on ollut lolita-ilmiötä: on ajateltu että jos opettajan ja oppilaan suhteissa tyttö on vietellyt opettajan, ei opettaja voi mitään.”

Ja poikien kohdalla asia oli ennen vielä vaikeampi: siitä puhumiseenkin olisi liittynyt kaksinkertainen häpeä.

Hallamaa kuuluu opetusalan eettiseen neuvottelukuntaan, jonka jäsenet pohtivat perjantain kokouksessaan koululaisten ja opettajien välisiä suhteita.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro kertoo, että aihetta puitiin kokouksessa paljon. Kotro on Hallamaan kanssa samoilla linjoilla: eettisesti opettajan ja oppilaan välinen seksi- tai seurustelusuhde on väärin. Vaikka laki sallisi seurustelun täysi-ikäisen oppilaan kanssa, se olisi ammattietiikkaa vastaan.

”Onhan suhteissa aste-eroja. Räikeimmillään kyse on alaikäisen ja opettajan seurustelusta, ja aikuisopiskelijoilla tilanne on hiukan toinen. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että oppilaiden tasapuolisuus vaarantuu.”

Tasapuolisuuteen vetoaa myös Hallamaa.

Häntä arveluttaa jo pelkkä koulun ulkopuolinen kaveruus.

”Opettaja ei ole yhden oppilaan opettaja, vaan kaikkien”, Hallamaa ajattelee. ”Toki voi keskustella oppiaineesta tai antaa vaikka lisäkirjallisuutta, mutta opettajan roolin ulkopuolelle ei pidä mennä.”

Vastuu on opettajalla, koska hänellä on myös valta.

”Opettajaan ihastuminen on ihanaa, ja oppilas saa nauttia ihastumisen tunteista sydämensä pohjasta. Mutta jos opettajalla on vastaavat tunteet, ne eivät saa johtaa mihinkään edes sanojen tasolla. Opettajan pitää pitää itsensä kuosissa.”

”Opettaja edustaa instituutiota, ja instituution edustajan vastuulla on pitää rajat.”

Kotro vertaa opettajan ja oppilaan suhdetta terapeutin ja tämän asiakkaan suhteeseen. Ne eivät saa seksualisoitua. Ihastumisen tunteita ei kuitenkaan voi aina välttää.

”Siellä missä on ihmisiä, on tunteita. Koulumaailma ei ole steriili saareke”, Kotro sanoo. Vastuu on silti aina opettajalla.

”Jos on epäilys siitä, onko jokin toiminta eettisesti oikein, ollaan jo harmaalla alueella.”

Hallamaa vertaa opettajaan ihastumista saavuttamattomiin poptähtiin ihastumiseen – hurmaavaan tunteeseen, jonka vastarakkaus vain pilaisi:

”Nuori menettäisi aikuiseen ihastumisen sävyt.”

Opettajan ja oppilaan suhteessa tasa-arvo on mahdottomuus. Aikuisella on valta-asema, ja eron tullessakin suhde sattuu enemmän oppilaaseen.

”Nuorelle ihmiselle ero on yleensäkin hirvittävän paljon pahempi. Opettajan valta-aseman vuoksi oppilaan liikkumavara on vielä paljon pienempi.”

Oppilaaseen ihastumisesta ei opettajien kesken juuri puhuta, Arno Kotro toteaa. Aihe on tabu, mutta sen ei pitäisi olla.

”Tällaisia tapauksia on aina ollut ja tulee aina olemaan. Nykyään saattaa tulla enemmän esille jotain, mikä ennen painettiin villaisella. Jos tästä puhuttaisiin enemmän, ei ehkä pääsisi syntymään ikäviä tilanteita.”

Opettajien neuvottelukunta teki opettajien ja oppilaiden välisistä suhteista kannanoton vuonna 2000. Kotron mukaan uudelle, selkeämmälle kannanotolle olisi tarvetta.

”Selvä kielto on helpoin. Opetussuhde ei saa seksualisoitua. Mitä tapahtuu opetussuhteen loppumisen jälkeen, on eri asia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat