Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hotelli Kämpin salattu maailma peilisalien takana – kirja paljastaa, kuinka rellestäviä Sibeliusta ja Gallen-Kallelaa kestittiin

Grand Hotel, nykyinen Kämp, oli vierailleen ihana satu muinaisten palatsien loisteesta. Kulissien takana aukeni toinen todellisuus.

Kaupunki
 
Kämp Collection Hotels
Moni henkilökunnasta oli ulkomaalaisia. Venäläinen valmisti piirakat, saksalainen makkarat ja suomalainen savulihan. Keittiön henkilökuntaa vuodelta 1922
Moni henkilökunnasta oli ulkomaalaisia. Venäläinen valmisti piirakat, saksalainen makkarat ja suomalainen savulihan. Keittiön henkilökuntaa vuodelta 1922 Kuva: Kämp Collection Hotels
Fakta

Julkkisten suosima hotelli

  Grand Hotellin perustivat liikemies F.W. Grönqvist ja ravintoloitsija Carl Kämp. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Theodor Höjer. Viisikerroksinen rakennus valmistui 1887.

  Paikka oli liikemiesten, tunnetuimpien poliitikkojen, taiteilijoiden sekä muiden aikansa julkisuuden henkilöiden suosiossa. Useimmilla oli oma vakiopöytä.

 Vuonna 1918 kiinteistön osti Kansallisosakepankki (KOP). 1960-luvulla rakennus alkoi vajota ja se päätettiin purkaa.

  Nykyinen Kämp on rakennettiin vanhan kopioksi 1960-luvulla. Kämp avattiin hotellina uudelleen 1999.

Tämän jutun tietävät kaikki: Aikansa suurmiehet Jean Sibeliuksesta Akseli Gallen-Kallelaan rellestivät aikoinaan taajaan Helsingin Grand Hotelissa, nykyisessä hotelli Kämpissä. Kosteat illanistujaiset saattoivat venyä aamuun asti.

Vähemmän tunnettua on se, miten suurmiesten juhlia kestittiin.

1800-luvun luksushotellissa työväellä oli oma salattu maailmansa peilisalien, silkkiverhojen ja roomalaispylväiden takana: Sivukäytävillä, kellareissa ja sisäpihalla. Helsingin suurimmasta ja merkittävimmästä hotellista, ilmestyi torstaina professori Laura Kolben laaja historiikki.

Kämp oli kuin pieni tehdas, kirja paljastaa.

Kymmenet ihmiset työskentelivät aamuvarhaisesta yömyöhään – osa todennäköisesti käytännössä palkatta ylläpitoa vastaan. Hotellin keittiössä työt alkoivat aamulla. Lounaan jälkeen saattoi olla muutama tunti vapaata ennen illalla alkavaa uutta työrupeamaa.

Kämp Collection Hotels
Alkuperäinen, sittemmin purettu Grand Hotel, josta tehtiin kopio 1960-luvulla.
Alkuperäinen, sittemmin purettu Grand Hotel, josta tehtiin kopio 1960-luvulla.

Osa työntekijöistä asui paikan päällä. Työaikalainsäädäntöä, ammattiyhdistysliikettä, kirjallisia työsopimuksia, työsuojelua tai työntekijän oikeuksia ei ollut keksitty.

Työväen saaminen oli halpaa, ja jokaiselle pikkutehtävälle saattoi olla oma tekijänsä.

Oli kahvinkeittäjää, hissipoikaa, liinavaatevaraston hoitajaa, kuparinkuuraajaa, paistajaa, yösiivoojaa ja astianpesijää, kertoo ravintola- ja hotellityöntekijöiden historiikin juuri kirjoittanut kirjailija Maritta Pohls. Palkka oli tuohon aikaan lähinnä nimellinen.

”Rahapalkka oli toissijainen, yleensä työntekijä sai katon päänsä päälle ja ylläpidon eli ruuan.”

Näin oli todennäköisesti myös Kämpin Grand Hotelissa, sanoo Kolbe. Tarkempaa tietoa siitä, missä tai miten työntekijät asuivat, ei ole, sillä alkuajoista ei ole jäänyt arkistoitua tietoa.

”Yksi tarjoilija kertoo olleensa ikionnellinen saatuaan oman sängyn orkesterin soittolavan takaa, siitä voimme päätellä jotain.”

Ajan säätyläisyhteiskunta jatkui ravintolan kulisseissa vähintään yhtä jäykkänä kuin peilisalissalissakin.

Mitä alemmalla työnjaossa oli, sitä vähemmän sai näkyä tai kuulua. Pahnanpohjimmaisina olivat apupojat eli nissepojat, pyykkärit, keittiöapulaiset tai siivoojat.

Arvostetuimpia olivat ulkomaalaiset osaajat eli taitava keittiömestarit, kondiittorit ja hovimestarit sekä osaavat tarjoilijat ja viinurit, Kolbe kuvailee. He eivät välttämättä edes syöneet samoissa tiloissa muun työväen kanssa. Mitä enemmän oli tekemisissä asiakkaiden kanssa, sitä korkeammalle pääsi talon sisäisessä arvojärjestyksessä.

Hedström
Hotelli Kämpin alakerran ravintolasali katettuna.
Hotelli Kämpin alakerran ravintolasali katettuna.

Kuri kulisseissa oli sotilaallinen. Kaikki työntekijät olivat pukeutuneet omiin univormuihinsa, jotka ilmaisivat omaa asemaa ja tehtävää. Poliittinen järjestäytyminen oli pitkään kiellettyä. Tiukasti rajoitettua oli myös työntekijöiden näkyminen asiakkaille. Myös vapaa-ajan liikkumista saatettiin rajoittaa.

Tämä kuulostaa hurjalta nykyihmiselle.

”Täytyy muistaa, että ei silloin ollut samanlaista työpaikan ja työajan käsitettä. Kaikilla aloilla oli samanlaista ennen työaikalainsäädäntöä. Suurhotellin henkilökunta oli osa koneistoa ja työyhteisöä.”

Liinavaatekaapin hoitaminen Gradn Hotelissa ei aikalaisille ehkä ollut työpaikka vaan enemmän olinpaikka tai elämäntapa.

”Tämä liittyi paternalistiseen ajatteluun. Hotellin johtaja oli kuin perheen pää, isä, joka katsoi olevansa myös vastuussa lapsistaan eli työntekijöistään. Heitä haluttiin myös suojella.”

Hotelli saattoi tarjota alemmille luokille paljon hyvääkin, vaikka se ei päässyt varsinaisesti osalliseksi sähkölampun valosta. Hotelli ei välttämättä ollut pahimmasta päästä työpaikkoja.

Kämp Collection Hotels
Hotelli Kämpin matkustajahuone 1930–1940-luvulla.
Hotelli Kämpin matkustajahuone 1930–1940-luvulla.

Se saattoi jopa olla elämys, ja tarjosi ainutlaatuisia uramahdollisuuksia.

”Mitään koulutusta ei ollut, vaan työssä oppimalla tultiin ammattilaisiksi. Ilman kokemusta aloitettiin nissepoikana ja edettiin siitä muihin tehtäviin jos edellytyksiä ja halua oli”, Kolbe sanoo. Ravintola-alan koulutus alkoi Suomessa vasta 1930-luvulla.

”Voi myös miettiä mitkä olivat vaihtoehdot. Raskas tehdastyö tai joku konepaja ei ehkä ollut houkuttelevampi.”

Kämpissä pääsi kuitenkin näkemään itselleen mahdotonta elämäntyyliä ja myös toteuttamaan suurta ja säihkyvää illuusiota omin käsin - siihen liittyi varmasti myös ammattiylpeyttä.

”Olihan se itseään suurempi instituutio ja on edelleen. Nimessä oli jotain maagista. Ja edelleen jos mainitaan Kämp, se herättää todennäköisesti jotain tuntemuksia ihan Ivalossa asti.”

 

Tausta: 1800-luvun nousukas nautti sähkövaloista ja ”wipu-laitoksesta”

Se oli vähän kuin satu kristallikruunuineen, silkkiverhoineen ja pylväineen.

Grand Hotel oli valmistuessaan vuonna 1887 ilmiselvä nousukas, sanoo professori Laura Kolbe. Röyhkeä tulokas maailmalta, joka ei vielä tiedä, että joskus vähemmän on enemmän.

Sisustuksessa sekoittuivat roomalaiset pylväät, uusrenesanssit seinämaalaukset, barokkilainen jyhkeys, silkit ja kobeliinit. Oli silkkiverhoiltuja jakkaroita, koristerappusia ja kiillotettua parkettia.

Luksusta olivat myös modernit keksinnöt: sähkölamput tai ”hydraulinen wipu-laitos” eli hissi. Huoneissa oli pesupaikka, mutta käymälä oli ensimmäiset vuodet käytävässä, kertoo Kolbe.

Grand Hotel oli säätyläisten unelma ruhtinaslinnasta, sen imitaatio.

”Nimenomaan enemmän nousevan porvariston ja uusrikkaiden näkemys aristokraattisesta elämästä. Se heidän mahdollisuutensa saada kiinni sen materialistisesta ulottuvuudesta”, Kolbe sanoo. ”Sama kuin nyt halutaan saada ne samat merkkituotteet kuin vanhalla eliitillä, tosin silloinen tyyli tehdä se tuntuu nyt hienostuneemmalta.”

Alemmilla säädyillä ei ollutkaan Kämpiin mitään asiaa, sanoo kaupunkihistorioitsija Anja Keranto-Nevanlinna.

”Ei missään tapauksessa. Eikä työväestö sinne varmaan olisi halunnutkaan.”

Työläisen päiväpalkalla ei aivan saanut paikan halvinta punaviinipulloa. Eikä maalainen väestö olisi osannut viettää tuntikausia pienten kalapiiraitten, sardiinien, välidrinkkien ja kepeän seurustelun maailmassa. Sellainen elämäntapa oli vieras, ja säätyläisetkin olivat oppineet sen ulkomailta. He olivatkin kuin kalat vedessä lähes joka maailmankolkassa, mikäli siellä sattui olemaan Grand Hotel, kertoo Kolbe.

”Sama malli sopi kaikkialle, ja ylelliset hotellit levisivät siirtomaavallan myötä globaaliksi ilmiöiksi. Amerikassa ne olivat vieläkin mahtipontisempia kuin Euroopassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat