Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vegaaniruoka puhuttaa Helsingin valtuutettuja keskiviikkona, vaikka sitä syö toistaiseksi vain muutama kymmenen päiväkotilasta

Helsinki aikoo kokeilla vegaaniruoan tarjoamista parissakymmenessä päiväkodissa. Kokeilun ajankohta on vielä avoinna.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Juhani Niiranen / HS
Vegaaninen kasvissosekeitto maistuu Morag Allanille, 7, ja Robert Allanille, 4.
Vegaaninen kasvissosekeitto maistuu Morag Allanille, 7, ja Robert Allanille, 4. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Harvan arvioidaan valitsevan vegaanisen ruoan

 Vegaaninen ruoka on kasvisruokaa, joka ei sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita, kuten esimerkiksi maitoa tai kananmunia.

 Kaupungin päiväkotien tarjoama kasvisruoka on lakto-ovo-vegetaarista, eli kasvisruokaa, johon kuuluvat myös maitotuotteet ja kananmuna.

 Helsingissä on yli 300 kaupungin päiväkotia ja niissä käy päivittäin noin 22 000 lasta. Varhaiskasvatusvirasto arvioi, että 125 lasta ottaisi vegaanisen ruokavaihtoehdon, jos se olisi vapaasti saatavilla.

 Noin kymmenen prosenttia kaupungin päiväkotien lapsista on kasvissyöjiä tai välttelee esimerkiksi sianlihaa. Heidän ruokavalionsa koostetaan päiväkodin tarjoamasta kasvisruoasta.

Vallilassa asuvat Morag Allan, 7, ja Robert Allan, 4, on kasvatettu pienestä pitäen vegaaneiksi.

Lapset ovat kehuneet yksityisen steinerpäiväkoti Pellavan ruokatarjontaa kotona – ja kyllähän se näyttää nytkin maistuvan.

Tänään vuorossa on kasvissosekeittoa. Päiväkodin keittiöön on katettu kaksi pientä pöytää kuudelletoista lapselle. Leikkeleet on korvattu seitanilla eli vehnägluteenista valmistetulla lihankorvikkeella. Keitossa on käytetty kauramaitoa.

Kun ensimmäinen keittolautanen on tyhjentynyt, vaaditaan seuraavaa. Ja sitten seuraavaa. Näin helposti vegaaninen ruokailu hoituu siis yksityisessä päiväkodissa.

Voisiko tulevaisuus näyttää samalta myös Helsingin kaupungin päiväkodeissa?

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan viime maanantaina aloitteen vegaanisen ruoan tarjoamisesta kaupungin päiväkodeissa. Linjauksen mukaan mahdollisuutta vegaaniruokavalioon tarjotaan kokeiluluonteisesti vuoden ajan kahdessakymmenessä kaupungin päiväkodissa. Helsingin valtuusto käsittelee asiaa keskiviikkona.

Nyt vegaaniruokavaliota noudattavalle lapselle tarjotaan päiväkodin kasvisruoka niinä päivinä, kun se on vegaanille soveltuvaa. Muina päivinä vanhemmat toimittavat ruoan päiväkotiin itse.

Helsingin varhaiskasvatusviraston tammikuussa tekemän kyselyn mukaan sen asiakasperheistä 27 noudatti vegaaniruokavaliota. Sovellettu kasvisruokamalli oli käytössä 14 päiväkodissa.

Päiväkotien ruokailu maksaa Helsingille noin 7,3 euroa päivässä lasta kohden. Vegaaniruoan kohdalla hinnaksi on arvioitu noin 11,7 euroa päivässä.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon kustannukset todellisuudessa nousisivat, jos vegaaniruokaa olisi tarjolla.

Varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaavan Erja Suokkaan mukaan kokeiluun osallistuvia päiväkoteja ei ole vielä valikoitu. Yksi vaihtoehto olisi valita ne niiden päiväkotien joukosta, joissa sovellettu kasvisruokamalli on ollut käytössä.

Virasto odottaa valtuuston päätöstä aiheesta. Kokeilun käytännön asioita ruvetaan miettimään vasta sen jälkeen. Vielä ei myöskään ole tiedossa, milloin kokeilu alkaisi.

Päiväkotien vegaanisesta ruoasta tulee varhaiskasvatusvirastoon muutamia kyselyitä, yleensä syksyisin toimintakauden alkaessa.

Suokas arvioi, että kokeilu voi lisätä kiinnostusta vegaaniruokaa kohtaan. Samaa mieltä on vegaaniruoka-aloitteen tekijä, Helsingin kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr).

”On päivänselvää, että vegaaniruokailijoita on nyt vähän, koska vegaaniruokaa ei ole saatavilla”, Stranius sanoo.

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja vegaanilasten vanhemmilta eri puolilta Helsinkiä. Monia on herätellyt se, että Tampereella päiväkodit tarjoavat vegaanisen vaihtoehdon.

Allanien äidin Lotta Muurisen mukaan ruoka ei ollut syy siihen, miksi yksityinen päiväkoti valikoitui lasten hoitopaikaksi. Se, että päiväkodista saa vegaanista ruokaa, helpottaa arkea.

”Onhan se älytöntä, että kaupungin päiväkodeissa ei saa vegaanista ruokavaihtoehtoa”, Muurinen sanoo.

Osalla hänen tuntemistaan vegaaniperheistä on ollut hankaluuksia saada lasten ruokavaliota sovitettua yhteen kaupungin päiväkodin kanssa. Ruoka, jota on tarjottu vegaaneille sopivana, ei ole aina ollut kovinkaan täysipainoista.

Päiväkoti Pellavassa työntekijät valmistavat ruoan itse paikan päällä. Ruokalistoja suunniteltaessa lasketaan, että lapset saavat tarvitsemansa määrän eri ravintoaineita. Pellavassa on huomattu vanhempienkin painottavan ruoan alkuperän ja valmistustavan merkitystä.

”Tietoisuus näistä asioista on lisääntynyt. Vanhemmat tutkivat tarkkaan mikä on terveellistä”, sanoo päiväkoti Pellavan työntekijä Taina Raatikainen.

Korjaus 24.5. klo 9.30: Aloitetta vegaanisesta päiväkotiruoasta käsiteltiin kaupunginhallituksessa, mutta lopullisen päätöksen tekee valtuusto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat