Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jasper Pääkkösen Löyly aukesi jo salaa suurelta yleisöltä – HSTV esittelee Hernesaaren erikoisen uutuussaunan

Löyly on ”kaikkien kaupunkilaisten olohuone”, ja siksi kutsuvierastilaisuuttakaan ei järjestetty.

Kaupunki
 
Löylyn unisex-vessan näköalaa ei haluttu pilata peilillä
Löylyn unisex-vessan näköalaa ei haluttu pilata peilillä
Yrittäjäkaksikko Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia avasivat toukokuun lopulla Hernesaaren tuoreen saunatulokkaan Löylyn. HS kävi tutustumassa futuristisen näköiseen puurakennukseen. Toimittaja: Anne Salomäki, kuvaaja: Janne Järvinen
Fakta

Helsingin julkisia saunoja

 Hernesaaren sauna Hernesaaressa

 Kulttuurisauna Hakaniemenrannassa

 Sauna Arla Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmassa

 Kotiharjun sauna Harjuntorinkadulla

 Sauna Hermanni Hermannissa

Lähde: Helsingin kaupungin verkkosivut

Hernesaari

Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia pelaavat kivi-paperi-sakset-peliä. Voittaja saa valita, kumpi maksaa. Nyt ei puhuta pikkusummista, sillä baaritiskillä odottaa samppanjapullo.

”Näin pitkän projektin jälkeen samppanja on ehkä ainoa oikea vaihtoehto”, Pääkkönen perustelee.

Vartia voittaa käsipelin ja päättää maksaa: onhan kyseessä ensimmäinen kerta, kun kaksikon omistaman Löyly-ravintolan kassa käy. Kello näyttää puoltapäivää maanantaina, ja saunasta ja ravintolasta koostuva Löyly on juuri avattu yleisölle. Rakennusta näkyy kiertämässä jo monta uteliasta ohikulkijaa.

Jonne Heinonen / HS
Jasper Pääkkönen on itse koeajanut kaikki saunat.
Jasper Pääkkönen on itse koeajanut kaikki saunat.

Liikkeellä olevat asiakkaat ovat todennäköisesti paikalla sattumalta. Löylyn nettisivuilla kerrottiin vielä maanantaiaamuna sauna aukeavan ”toukokuun viimeisellä viikolla”, ja työmaa-aidassakin on vielä lakana, jonka mukaan Löyly aukeaa ”kohta”.

”Porukkaa on kävellyt sisään päivittäin kieltokylteistä ja työmaa-aidoista huolimatta. Ehkä sana nyt alkaa kiiriä”, Pääkkönen sanoo.

Ovet avattiin vaivihkaa ryysiksen välttämiseksi. Kutsuvierasavajaisiakaan ei edes harkittu, koska yrittäjät halusivat ensimmäisiksi asiakkaikseen ”ihan tavallisia kaupunkilaisia”.

Hernesaaressa sijaitsevassa Löylyssä on kolme saunaa, ravintola ja terasseja. Saunomaan ei ihan vielä pääse, sillä avaamishetkellä saunoissa häärii vielä rakennusmiehiä. Kaikkialla tuoksuu puu ja silloin tällöin pauhaa poran ääni. Keskeneräisyydestä huolimatta Vartia lupaa, että saunaan pääsee vielä samana päivänä.

Ajatus saunan pystyttämisestä Hernesaareen oli alun perin – jo ennen Vartian ja Pääkkösen mukaantuloa – Helsingin kaupungin idea. Yleisten saunojen luultiin jo katoavan kaupungista, mutta nyt saunojen määrä näyttää päinvastoin kasvavan. Esimerkiksi Jätkäsaareen rakennettavaan Airut-kortteliin on suunniteltu yleinen sauna.

Vartia ja Pääkkönen uskovat, että helsinkiläisten ohella myös turistit löytävät Löylyn. Pääkkönen huomauttaa, että matkailijoiden mahdollisuudet päästä aitoon puusaunaan ja sieltä suoraan mereen ovat harvassa.

”Ulkomaalaisille sauna on yksi eksoottisimpia kokemuksia.”

”Sauna on Suomen vahvin brändi. Eihän löylylle edes ole sanaa muissa kielissä”, Vartia jatkaa.

Vartia ja Pääkkönen ovat itse jo testanneet kiukaat. Viikonvaihteen testiajossa oli mukana paitsi kavereita, myös entinen Yhdysvaltojen suurlähettiläs Bruce Oreck, joka tunnetaan kovana saunojana. Hankkeen tukena alusta asti ollut Oreck ei ollut Pääkkösen mukaan esittänyt parannusehdotuksia.

”Ehkei tosin tilannekaan ollut sellainen, että olisi ollut asiallista ryhtyä neuvomaan”, hän sanoo hymyillen.

Kiukaisiin Vartia ja Pääkkönen suhtautuivat vakavasti. Yhdessä kolmesta saunasta kiuas painaa seitsemän tonnia, ja toisen kiuasta Pääkkönen mainostaa maailman suurimmaksi puulämmitteiseksi Iki-kiukaaksi.

”Putinilla on vielä isompi, mutta se on sähkölämmitteinen. Sitä ei lasketa”, Pääkkönen toteaa virnistäen.

Jonne Heinonen / HS
Kansanedustaja Antero Vartia ja näyttelijä Jasper Pääkkönen päättivät ryhtyä Löylyn isänniksi kaksi vuotta sitten.
Kansanedustaja Antero Vartia ja näyttelijä Jasper Pääkkönen päättivät ryhtyä Löylyn isänniksi kaksi vuotta sitten.

Kun Pääkkönen ja Vartia kiertävät esittelemässä rakennusta, asiakkaat ja muut uteliaat huutelevat kiitoksia ja kehuja yrittäjille. Myös kaksikko on selvästi tyytyväinen aikaansaannokseensa yksityiskohtiin.

”Esimerkiksi terassi ulottuu rantaviivan yli. Se oli kallis päätös, mutta kun aaltojen kuulee lyövän jalkojen alla, se on sen arvoista”, Pääkkönen kuvailee.

Kahden tunnin saunominen maksaa kävijälle vajaat 20 euroa. Pääkkönen ja Vartia kertoivat huomioineensa niin ravintolan kuin saunankin hinnoittelussa lähiseudun keskihinnat. Löylyn on tarkoitus olla olohuone kaikille kaupunkilaisille, ei eliitin illanviettopaikka.

Kaupunkilaisten ja turistien lisäksi rakennusratkaisuissa huomioitiin ympäristö. Löylystä tulee Suomen ensimmäinen FSC-projektisertifioitu kohde. Sertifikaatti tarkoittaa, että puu on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä.

”Ja kun Jasper on mukana, ehkä kannattaa sanoa, että kaikki ravintolan kala on vastuullisesti pyydettyä”, Vartia vinkkaa viitaten Pääkkösen kannanottoihin kestävän kalastuspolitiikan puolesta.

Jonne Heinonen / HS
Löylyn terassi ulottuu rantaviivan yli. Yrittäjien mukaan ratkaisu oli kallis, mutta he olivat valmiita maksamaan aalloista jalkojen alla.
Löylyn terassi ulottuu rantaviivan yli. Yrittäjien mukaan ratkaisu oli kallis, mutta he olivat valmiita maksamaan aalloista jalkojen alla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat