Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orava tunkeutui Espoon valtuuston kokoukseen – vahtimestari pyydysti eläimen kirjekuoreen, sitten keskusteltiin kondomeista

Oravan ohella kokouksen muita kohokohtia olivat keskustelu ilmaisehkäisystä ja Soinin sote-puheenvuoro.

Kaupunki
 
Nicholas Kujala
Oravanpoikanen vieraili Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.
Oravanpoikanen vieraili Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Kuva: Nicholas Kujala

Espoon kaupunginvaltuuston kokous sai yllätyskäänteen maanantai-iltana, kun orava kirmasi saliin.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Maria Guzeninan (sd) mukaan orava oli vielä poikanen. Eläin kipitti aikansa valtuustosalin yleisölehtereillä.

”Varmasti se sai tästä aikamoisen kokemuksen loppuelämäkseen – toivon mukaan kokemus oli hyvä”, Guzenina pohtii.

Orava sai myös peräänsä valtuustotalon vahtimestarit. Nämä nappasivat pörröhännän isoon kirjekuoreen ja järjestivät kuljetuksen ulos.

”Tätä nuorta oravaa kohdeltiin hyvin lempeäkätisesti. Oli se hieman järkyttyneen oloinen, mutta jatkoi sitten matkaansa”, Guzenina kertoo.

Valtuuston kokouksessa riitti väriä ilman oravaakin – kuten kunnanvaltuustojen kokouksissa monesti riittääkin. Guzenina kuvailee tunnelman olleen ”vennamolainen ja tapahtumarikas”.

Vennamolaisuudella Guzenina viittaa ulkoministeri, Espoon kaupunginvaltuutettu Timo Soinin (ps) puheenvuoroon sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen (sote) mahdollisista vaikutuksista Espoossa.

”Valtuuston neuvottelutoimikunta ei jättänyt kahvitauolla Timo Soinille muuta mahdollisuutta kuin tulla kertomaan, miten maan hallituksen sote hänen mielestään oikein menee.”

Pääkaupunkiseudun kunnat varautuvat siihen, että sote tuo paineita kunnallisveron korotuksiin.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) pitää nykyistäkin verontasausjärjestelmää epäreiluna. Pääkaupunkiseudulta kerätään vuosittain 450 miljoonaa euroa maan vähävaraisten kuntien käyttöön. Espoon osuus on tästä 160–200 miljoonaa euroa.

Kokouksen vilkkain keskustelu liittyi Guzeninan mukaan kuitenkin ehkäisypillereihin ja kondomeihin. Saara Hyrkkö (vihr) ja 15 muuta valtuutettua olivat tehneet valtuustoaloitteen, jonka mukaan Espoon pitäisi järjestää maksuton ehkäisy nuorille.

Lisäksi valtuutetut esittivät, että kaupungin tulisi tarjota kondomeja hormonaalisen ehkäisyn rinnalla, jotta vastuu ehkäisystä jakautuu tasaisesti tytöille ja pojille.

Valtuusto hyväksyi ehdotuksen käsittelyn sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Äänestyksessä hylättiin äänin 43–23 toivomus, että ehkäisy olisi maksutonta kaikille alle 25-vuotiaille.

Näin ollen Espoo tullee tarjoamaan jatkossa alle 20-vuotiaille espoolaisille naisille ehkäisypillerit yhdeksän kuukauden ajan.

Nykyisin hormonaalinen ehkäisy tarjotaan Espoossa maksutta kolmeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle.

Kondomeja on määrä jakaa koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta sekä muissa yhteyksissä, joissa on koolla runsaasti nuoria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat