Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa ja Vantaalla hamutaan kaupunkipyöriä – ”Ei yhtään pöllömpi idea”

Espoo voisi saada kaupunkipyöriä jo ensi kesänä, jos valtuusto puoltaa aloitetta. Vantaa tähtää yhteishankintaan.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
”Riittävät jarrut”, arvioi Jukka Henriksson tutkittuaan ja testattuaan huolellisesti sekä vaihteiden että jarrujen mekanismia. HS vei kaupunkipyörän Espooseen testiin Helsingistä.
”Riittävät jarrut”, arvioi Jukka Henriksson tutkittuaan ja testattuaan huolellisesti sekä vaihteiden että jarrujen mekanismia. HS vei kaupunkipyörän Espooseen testiin Helsingistä. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Näin käytät pyöriä

 Helsingissä on 500 pyörää ja 50 pyöräasemaa. Pyöriä voi käyttää alueella, joka rajoittuu Ruoholahteen, Taka-Töölöön ja Sörnäisiin.

 Käyttäjä syöttää palveluun pankki- tai luottokortin tiedot. Sen jälkeen hän saa koodin, jolla pyörän voi ottaa käyttöön. Satulaan voi nousta myös matkakorttia näyttämällä.

 Pyöristä maksetaan etukäteen joko koko kesäkauden kattava 25 euron käyttömaksu, kymmenen euron viikkomaksu tai viiden euron päivämaksu.

 Pyörää saa käyttää kerrallaan enimmillään viisi tuntia.

Otaniemi

Espoon valtuutetuista yli puolet allekirjoitti maanantaina aloitteen, jossa ehdotetaan Helsingistä tuttujen kaupunkipyörien ottamista myös Espoon puolelle. Vihreiden kunnanvaltuutettu Saara Hyrkkö ehdottaa järjestelmän laajentamista ensin esimerkiksi Otaniemeen.

HS vei saman tien yhden kaupunkipyörän testattavaksi Aalto-yliopiston päärakennuksen luokse Otaniemeen.

Puolisen tusinaa testihenkilöä totesi pyörän toimivaksi. ”Ihan hyvä pyörä” ja ”hyvin kulkee” olivat yleisimmät arviot.

Jukka Henriksson tekee varmuuden vuoksi pari kierrosta ennen kuin rohkenee kommentoida. ”Ei yhtään pöllömpi idea tuoda niitä tänne. Ne voisivat toimia hyvin kampuskäytössä”, tuumii Henriksson.

Hän muistaa omilta opiskeluajoiltaan tilanteita, joissa kaupunkipyörä olisi helpottanut sekä arkea että juhlaa.

Espoon tekninen keskus oli tehnyt alustavia selvityksiä kaupunkipyöristä jo ennen valtuustoaloitetta. Niiden perusteella tulee halvemmaksi ja helpommaksi laajentaa Helsingissä käyttöön otettua pyöräverkkoa kuin tilata kokonaan oma järjestelmä.

”Helsingin liikennelaitokselta on oltu meihin yhteydessä. Jatkamme keskusteluita ja selvitämme kustannusten jakautumista. Pyörät maksaisivat Espoolle varmasti vähintään satoja tuhansia”, kertoo Espoon kaupungininsinööri Harri Tanska.

Vantaalla on tehty aivan vastaavanlaisia selvityksiä. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoo, että todennäköisimmät kohteet pyöräasemille voisivat olla Aviapolis, Myyrmäki ja Tikkurila.

”Idea olisi tehdä pyöristä yhteishankinta Helsingin kanssa, mutta Vantaalla ne varustettaisiin omin tunnuksin”, Penttilä sanoo.

Helsinki sai 500 kaupunkipyörää käyttöön pitkän suunnittelun jälkeen tänä kesänä, ja järjestelmä laajenee 1 500 pyörään ensi vuonna.

HKL:n projekti-insinööri Samuli Mäkinen sanoo, että jos Espoo ja Vantaa tulisivat mukaan, ne maksaisivat omien pyörien ja pyöräasemiensa lisäksi osuutensa järjestelmän ylläpidosta.

”Kustannusten jakamisesta päästäisiin varmasti neuvottelemalla sopuun”, Mäkinen sanoo.

Tanska uskoo, että pyörärahoitus järjestyy, mikäli Espoon päättäjät kannattavat kaupunkipyörähanketta.

”Tosin moni muukin asia on jäänyt rahasta kiinni”, Tanska toteaa.

Ajankohta olisi hankinnalle otollinen, koska Espoo joutuu parhaillaan pohtimaan sisäistä liikennettään uusien metroasemien luokse.

Hyrkön mielestä kaupunkipyörät sopisivat alueiden tarpeisiin paremmin kuin hyvin.

Ne sopisivat hyvin myös Otaniemen alueen toimijoiden suunnitelmaan, jonka mukaan pyöräilyä alueella tulisi lisätä.

Espoo on linjannut, että pyöräilyn osuutta halutaan kasvattaa 50 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Pyöräilyväyliä parannetaan jatkuvasti.

Kaupunkipyörien käyttöönotto Espoossa on osittain kytköksissä siihen, millä vauhdilla ja minne Helsinki laajentaa omaa pyöräverkostoaan.

Tällä hetkellä Helsingin kaupunkipyöräverkon on määrä ulottua muun muassa Munkkiniemeen, Kumpulaan ja Lauttasaareen ensi kesänä.

Uusia asemia on ensi kesänä jo 150, kun niitä nyt on 50.

Pyöräaloitetta käsitellään Espoon kaupunginvaltuustossa todennäköisesti ensi syksynä. Poliittinen tahto ei kuitenkaan ole yhtenäinen.

”Ihan kaikki eivät näe pyöräilyä vakavasti otettavana liikkumismuotona. Sille vähän naureskellaan. Tulemme siis vielä hiukan Helsingin perässä”, Saara Hyrkkö sanoo.

Jos valtuusto päättää syksyllä puoltaa kaupunkipyöriä ja rahoitus järjestyy, Tanska uskoo, että Espoossa voitaisiin ajaa kaupunkipyörillä ensi kesänä.

Maanantaina jätetyn aloitteen allekirjoitti 46 valtuutettua 75:stä. Vihreiden lisäksi aloitteen allekirjoitti suurin osa demareista ja Rkp:stä, kokoomuksesta noin kolmannes ja perussuomalaisista puolet. Myös vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät tukivat aloitetta. Ristiriitaistakin palautetta tuli.

”Osan mielestä järjestelmä toimisi vain Otaniemen, Tapiolan ja Keilaniemen alueella. Osa taas kommentoi, että pyöriä pitää sitten saada myös muualle Espooseen”, Hyrkkö kertoo.

Rio Gandara / HS
Ella Oksala (vas.) ja Elina Anttalainen kokeilivat Helsingin kaupunkipyörää Aalto-yliopiston päärakennuksen edustalla Otaniemessä.
Ella Oksala (vas.) ja Elina Anttalainen kokeilivat Helsingin kaupunkipyörää Aalto-yliopiston päärakennuksen edustalla Otaniemessä.

Kaikille pyörät eivät sovellu. Otaniemessä kaksi nuorta naista perääntyy pyörän luota heti, kun he kuulevat, ettei niissä ole jalkajarruja.

Sen sijaan Elina Anttalainen ja Ella Oksala ilostuvat vilpittömästi pyöräilykokemuksesta. Anttalaisen mielestä pyörä kulkee mukavasti.

”Voisi toimia lyhyillä matkoilla, esimerkiksi asemalta Otaniemeen. Mä en jaksa 15 kilsan rasitusta molempiin suuntiin joka päivä”, tuumii Oksala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat