Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuloerot ovat kasvaneet pääkaupunkiseudulla – pienituloiset alueet ovat jääneet muista jälkeen

Sekä pieni- että suurituloisilla alueilla on otettu takapakkia viime vuosina.

Kaupunki
 
Lähde:
Sami Kero / HS
Rantatontteja Helsingin Kuusisaaressa.
Rantatontteja Helsingin Kuusisaaressa. Kuva: Sami Kero / HS

Tuloerojen kasvu on ollut viime vuosina pääkaupunkiseudulla nopeampaa kuin muualla Suomessa, arvioi suunnittelija Pekka Ruotsalainen Tilastokeskuksen tuoreessa talous- ja hyvinvointikatsauksessa.

Esimerkiksi Helsingin Kuusisaaressa, Karhusaaressa sekä Espoon Nuottaniemessä reaalitulot kasvoivat 1990-luvun alun taantuman jälkeen kaikkein eniten. Tulojen keskimääräinen kasvu oli näillä alueilla noin 2 000 euroa vuodessa.

Sen sijaan pienituloisimmilla alueella vuositulot ovat kasvaneet vuosina 1995–2009 vain keskimäärin muutaman sadan euron verran. Tällaisia alueita ovat olleet opiskelijavaltaiset Otaniemi ja Viikin tiedepuisto sekä Helsingin Itäkeskus, Meri-Rastila, Kallahti ja Jakomäki.

Nykyisen taantuman aikaan vuosina 2010–2014 reaalitulot ovat alentuneet kaikissa tuloryhmissä. Isoin keskimääräinen vuosimuutos on ollut Helsingin Kuusisaaressa ja Espoon Soukanniemessä, 1 500 euroa. Westendissä ja Karhusaaressa pudotusta on ollut keskimäärin hieman alle tuhat euroa.

Pienituloisissa kaupunginosissa vuosittainen vähennys on ollut parin sadan euron luokkaa.

Tulonjakotilastoissa pääkaupunkiseutu on aina erottunut siten, että tuloerot heilahtelevat talouden suhdanteiden mukaan enemmän kuin maassa keskimäärin.

Tämä on Ruotsalaisen mukaan merkki siitä, että taloudellinen toimeliaisuus on viime vuosina keskittynyt yhä enemmän pääkaupunkiseudun kaltaisiin kasvukeskuksiin.

Seudulla keskittyy yhä suurempi osa maan varakkaasta väestöstä. Hyvinä aikoina heidän tulonsa kasvavat enemmän kuin väestöllä keskimäärin.

Pienituloisille alueille on keskittynyt enemmän vuokra-asuntoja, joissa asuu paljon vähävaraisia opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä.

Tilastokeskuksen tulonjakotilastojen perusteella pienituloisimmissa kaupunginosissa kehitystrendi on vakiintunut viime vuosina. Pienituloisuuden kasvu näillä alueilla kertoo siitä, että niillä väestön tulot ovat jääneet entistä kauemmaksi keskivertotulonsaajien tuloista.

Hyvätuloisten asuinalueet sijoittuvat rannikon tuntumaan eteläiseen Helsinkiin ja Espooseen. Vantaalaisia kaupunginosia ei juuri nouse pääkaupunkiseudun hyvätuloisimpien alueiden listalle.

Opiskelijavaltaisten Otaniemen ja Viikin lisäksi vähätuloisia asuinalueita on pääradan varrella. Monissa vantaalaisissa lähiöissä väestön tulot jäävät Ruotsalaisen mukaan pääkaupunkiseudun keskimääräisiin tuloihin verrattuna vaatimattomalle tasolle.

http://tietotrendit.stat.fi/mag/article/173/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat