Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK huolestui HIFK:n hallisuunnitelmista – jääkiekon suurhanke voi jyrätä legendaarisen Sahara-harjoituskentän

HJK kannattaa HIFK:n Helsinki Garden -hanketta, mutta toivoo, että Saharan kenttä säilyisi.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Robin Saven harjoitteli HIFK:n havittelemalla Saharan kentällä vuonna 2014.
Robin Saven harjoitteli HIFK:n havittelemalla Saharan kentällä vuonna 2014. Kuva: Rio Gandara / HS

Uutta jäähallia ja muuta rakentamista suunnittelevan jääkiekkoseura HIFK:n hanke uhkaa jalkapalloseura HJK:n junioreiden käyttämää Sahara-jalkapallokenttää. Kentän alue kuuluu HIFK:n Garden Helsinki -nimellä kuuluvan hallihankkeen aluevaraukseen.

”Tämä on meille strategisesti tärkein kenttä ja joukkueet haluavat sinne harjoittelemaan kaikkein eniten. Se on lämmitetty tekonurmi, käytössä kesät talvet”, HJK:n junioritoimintaa pyörittävän HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen sanoo.

HJK:n juniorijoukkueiden lisäksi kenttää käyttää arkipäivisin myös esimerkiksi HJK:n organisoima iltapäiväkerho.

”Kentän menettäminen olisi meille iso isku. Sitä voi olla vaikea korvata”, Muurinen sanoo.

Muurinen kertoo, että HJK:ssa kannatetaan HIFK:n hallihanketta. Seuran näkemyksen mukaan hankkeelle pitäisi kuitenkin löytää sellainen paikka, ettei se sijoittuisi Sahara-kentän päälle.

Saharan nimi tulee kentän alkuperäisestä pöllyävästä hiekkapäällysteestä. Nykyisin Sahara on päällystetty tekonurmella.

HIFK:n hallihankkeen sijoittuminen Saharan päälle ja laajemmin Nordenskiöldinkadun varteen on myös HIFK:lle kompromissiratkaisu. Alunperin HIFK haaveili hallikokonaisuuden rakentamisesta Mäntymäen kentälle. Hanke kariutui, koska Helsingin kaupunkisunnittelulautakunta ei pitänyt hanketta alueen kaupunkikuvaan sopivana.

Vaikeudet jatkuivat, kun myös alkuperäinen suunnitelma Nordenskiöldinkadun varteen rakennettavasta halli- ja kauppakeskuskokonaisuudesta ajautui vastatuuleen. Helsingin kaupunginmuseo ilmoitti, että Nordenskiöldinkadun vanha jäähalli pitäisi suojella.

PES ARKKITEHDIT
Havainnekuva näyttää miltä HIFK:n jäähallin, kauppakeskuksen ja asuinrakennuksia sisältävä suunnitelma näyttäisi Nordenskiöldinkadun varressa. Kaupunginmuseo haluaisi, että samalla paikalla nykyään sijaitseva vanha jäähalli suojeltaisiin.
Havainnekuva näyttää miltä HIFK:n jäähallin, kauppakeskuksen ja asuinrakennuksia sisältävä suunnitelma näyttäisi Nordenskiöldinkadun varressa. Kaupunginmuseo haluaisi, että samalla paikalla nykyään sijaitseva vanha jäähalli suojeltaisiin.

Lopulta kaupunkisuunnittelulautakunta päätyi suosittelemaan vaihtoehtoa, jossa uusi jäähalli rakennettaisiin vanhan jäähallin viereen. Samalla suunnittelualuetta laajennettiin.

Garden Helsinki -hankkeeseen kuuluu jäähallin lisäksi myös asuntorakentamista, hotelli ja kauppakeskus.

Myös HJK on toimittanut suunnitteluvaraushakemuksen Helsingin kiinteistölautakunnalle. HJK on tehnyt luonnoksen Sonera Stadiumin korjaamiseksi ja haluaisi tulevaisuudessa kasvattaa stadionin kapasiteettia 25 000 katsojaan.

Suunnitteluvaraushakemukseen liitetyssä lausunnossa HJK lisää toivovansa, että Sahara säilyisi ”vuosikymmeniä vakiintuneessa pääkäyttötarkoituksessaan”.

Itse suunnitteluvaraushakemukseen on kuitenkin myös liitetty piirros, jossa Saharan kentän reunoille on luonnosteltu rakennuksia ja kentän päälle kirjoitettu ”toimitila tai urheilutila (esim. uimahalli)”. HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden mukaan tämä on vain varasuunnitelma sitä varten, että Helsinki päättäisi muuttaa alueen käyttötarkoitusta. Ensisijaisesti HJK haluaa säilyttää kentän rakentamattomana.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava uskoo, että HIFK:n hallihanke saadaan toteutettua Nordenskiöldinkadun varteen ilman, että HJK:n toiminta häiriintyy.

”Yhteistyöllä tällainen ratkaisu on varmasti löydettävissä”, Rautava sanoo.

Myös HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi uskoo sopuratkaisuun.

”Keskusteluja pitää käydä niin HJK:n, Suomen palloliiton kuin kaikkien muidenkin kanssa, niin että löydetään hyviä ratkaisuja”, Everi sanoo.

HIFK:n hankkeen lopullinen sijoittuminen tullaan ratkaisemaan vasta, kun hankkeelle laaditaan asemakaava.

Juha Juntto
Saharan legendaarinen hiekkakenttä näkyy kuvassa taustalla. Nykyään Sahara on päällystetty tekonurmella.
Saharan legendaarinen hiekkakenttä näkyy kuvassa taustalla. Nykyään Sahara on päällystetty tekonurmella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat