Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki pitää kiinni suunnitelluista kaupunkibulevardeista

Talin golfkentälle on järjestetty lisää tilaa, kun yleiskaavaa on hienosäädetty.

Kaupunki
 
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Helsingin uusi yleiskaava selitettynä kahdessa minuutissa
Kaavoittaminen kuulostaa etäiseltä byrokratialta, mutta sillä päätetään siitä, minkälainen kotikadustasi tulee ja miten työmatkasi sujuu. Videografiikka selittää, mistä Helsingin uudessa yleiskaavassa on kyse.
Fakta

Yleiskaava etenee

 Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ottaa yleiskaavaehdotuksen käsittelyyn kesäkuun alussa.

 Lautakunnan jälkeen yleiskaava etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn.

 Lopullisesti kaavan hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto. Valtuuston on tarkoitus äänestää yleiskaavasta tämän vuoden loppupuolella.

 Kaavan hyväksymisen jälkeen virkamiehet ja poliitikot alkavat laatia yleiskaavan toteutusohjelmaa. Siinä päätetään missä järjestyksessä yleiskaavaan hyväksyttyjä suunnitelmia aletaan toteuttaa.

Rastilan leirintä-alue saattaa siirtyä Kivinokkaan ja Talin golfkenttä saakin aiemmin ilmoitettua enemmän tilaa. Näin ehdottaa Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto torstaina julkistamassaan tarkennetussa esityksessä Helsingin uudeksi yleiskaavaksi. Muutokset viime syksynä esiteltyyn yleiskaavan edelliseen versioon ovat pieniä.

Todellinen uutinen uudessa yleiskaavaehdotuksessa onkin, ettei muutoksia juuri ole tehty. Näyttää siis siltä, että yleiskaava puksuttaa junan lailla kohti hyväksymistään.

Kaupunginvaltuuston on määrä päättää yleiskaavan kohtalosta tämän vuoden lopulla. Mutta mitä yleiskaava todellisuudessa tarkoittaa helsinkiläisten arjessa?

Näkyvin kaavan tuoma muutos olisivat Helsinkiin rakennettavat kaupunkibulevardit. Kaupunkisuunnitteluvirasto toivoo, että Helsinkiin tulevat moottoritiet muutettaisiin Kehä I:n sisällä asuinkaduiksi. 80 kilometrin nopeusrajoitus putoaisi 50 kilometriin tunnissa. Ehdotus on hyvin radikaali jopa maailman mittakaaavassa.

Ehdotusta perustellaan erityisesti Helsingin kasvun aiheuttamalla uusien asuntojen tarpeella. Kaupunkibulevardien varteen voidaan rakentaa asuntoja jopa 80 000 ihmiselle, joten yhä useammalla ihmisellä olisi siis mahdollisuus asua Helsingin kantakaupungin tuntumassa. Kaupunkisuunnitteluvirasto uskoo vahvasti, että Suomi on keskellä historiallista muutosta, jossa kaupunkimaisen elämäntavan suosio jatkaa vahvaa kasvuaan.

Asuntojen lisäksi kaupunkibulevardit muuttavat Helsingin ja koko seudun asukkaiden liikkumistottumuksia. Helsinki pyrkii siihen, että yhä useampi kaupunkilainen ja keskustaan muualta tuleva liikkuisi yksityisauton sijaan joukkoliikenteellä, pyörällä tai jalan. Helsinkiläisille lupaillaan siis entistä tiheämpää raitiovaunuverkkoa ja entistä parempia pyöräteitä.

Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan bulevardit toisivat kantakaupunkilaisille myös lisää palveluita, esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita. Ajatus perustuu teoriaan siitä, että mitä tiheämmin alueella asuu ihmisiä, sitä kannattavammaksi kahvilan perustaminen tulee.

Kaupunkitaloustieteilijöiden mukaan Helsingin tiivistyminen parantaa talouden tuottavuutta ja johtaa uusien työpaikkojen syntymiseen esimerkiksi luoville aloille. Mitä helpompaa ihmisten kohtaaminen on, sitä enemmän he vaihtavat informaatiota, joka taas auttaa erilaisten innovaatioiden syntymisessä.

Yleiskaavaa on valmisteltu jo vuodesta 2012, ja se on saanut poliitikoilta, kaupunkilaisilta ja kaupunkitutkijoilta kehujen lisäksi myös voimakasta kritiikkiä. Esimerkiksi osa kaupunkitutkijoista on kertonut pelkäävänsä, että kaupunkibulevardien varteen syntyy ruuhkaista, meluisaa ja saasteista asumisympäristöä, joka vaikeuttaa koko Helsingin seudun liikenteen sujumista.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa kritiikkiä ei ole hätkähdetty.

”Kritiikissä on ollut lopulta hyvin vähän tieteellisyyttä tai todellisia vaihtoehtoja”, kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho sanoo.

Yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen on Ahon kanssa samoilla linjoilla.

”Suunnittelu on aina osin hyötyjen ja haittojen tasapainottamista. Kaupunkibulevardien vaihtoehtona olisi ollut osoittaa rakentamista viheralueille. Niin ei nyt ole haluttu tehdä”, Manninen sanoo.

Myös poliittiset puolueet näyttävät asettuneen melko yksimielisesti kaavan suurien linjojen taakse. Valtuuston voimasuhteiden mukaan muodostettu kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi kaavan luonnoksen jo viime vuonna, ja kommenttikierrokselta palannut kaavaehdotus otetaan käsittelyyn kesäkuun alussa.

Lautakunnasta yleiskaava etenee kaupungin normaalin päätöksentekojärjestyksen mukaan ensin kaupunginhallitukseen ja sitten valtuustoon.

Toinen merkittävä asia yleiskaavaehdotuksessa ovat uudet asuinalueet. Helsingin suunnitellaan kasvavan 250 000 asukkaalla vuoteen 2050 mennessä. Uusista asukkaista noin kolmanneksen on tarkoitus sijoittua uusille asuinaluille. Tärkein näistä on Malmin lentokentälle suunnitteilla oleva asuinalue, jonne on tarkoitus rakentaa asuntoja 25 000 ihmiselle.

Erityisesti ilmailijat ovat vaatineet kentän säilyttämistä lentokenttäkäytössä, mutta poliitikot tuskin ryhtyvät asuinrakentamissuunnitelmia perumaan.

Ja sitten on vielä kolmas tärkeä tapa saada Helsinkiin uusia asuntoja. Kaupunkibulevardien ja uusien asuinalueiden lisäksi uusista asunnoista noin kolmannes ripotellaan siellä täällä Helsingissä aloitettaviin täydennysrakennuskohteisiin. Kaupunkisuunnitteluvirasto on kammannut Helsingin potentiaalista tonttipinta-alaa terävillä piikeillä. Tämän vuoksi monien väljästi rakennettujen asuinalueiden väleihin kaavoitetaan tulevina vuosikymmeninä uusia taloja.

Kaupunkilaisten kannalta tämä tarkoittaa sitä, että osasta luonto-, viher- ja virkistysalueita pitää luopua. Kaupunkisuunnitteluvirastostosta on kerrottu, että yleiskaavan tarkoitus on säilyttää mahdollisimman suuri osa Helsingin viheralueista koskemattomina, mutta todellisuudessa asuntorakentaminen tulee leviämään osin myös nykyisten metsä- ja puistoalueiden päälle. Esimerkiksi Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardi nipistää Keskuspuistoa paikoin hyvinkin kapeaksi.

3D RENDER / HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO
Havainnekuva näyttää, millaista Tuusulanväylän kaupunkibulevardista on hahmoteltu.
Havainnekuva näyttää, millaista Tuusulanväylän kaupunkibulevardista on hahmoteltu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat