Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättiläisristeilijä tuo pikkukunnan verran väkeä Helsinkiin – kurkista luksusalukseen HSTV:n videolla

Helsinkiin on tulossa lähes puoli miljoonaa risteilymatkustajaa. Laivaturisteista on tullut tärkeä osa kaupungin taloutta.

Kaupunki
 
Yksi valtamerten jättiläinen tuo Helsinkiin Ilomantsin tai Inkoon verran väkeä päivässä
Yksi valtamerten jättiläinen tuo Helsinkiin Ilomantsin tai Inkoon verran väkeä päivässä
Helsingin satamiin lipuu syksyyn mennessä kymmeniä hyvin suuria matkustajalaivoja. Niistä isoimmat voivat tuoda kerralla Ilomantsin tai Inkoon verran väkeä Helsinkiin. Yhden jättiläisen yhteenlaskettu matkustajakapasiteetti ja miehistömäärä voi kivuta viiden tuhannen tuntumaan. Toimittaja: Jukka Happonen, grafiikka: Uolevi Holmberg.
Fakta

He tulevat Helsinkiin

 Tänä vuonna Helsinkiin odotetaan 460 000:ta risteilymatkustajaa. Vuonna 2015 heitä oli 437 000.

 Risteilyturistien määrä on kasvanut joka vuosi. Kun tilastointi alkoi vuonna 2000, Helsingissä oli 140 000 risteilykävijää.

 Osa kasvusta tulee siten, että varustamot kasvattavat laivojensa kokoa. Lähivuosina Helsinkiin odotetaan Karibialla purjehtineita 5 000 matkustajan aluksia.

Lähes 5 000 ihmistä purkautuu vähitellen ulos kahdesta kerrostalon korkuisesta risteilyaluksesta Helsingin Hernesaaressa keskiviikkona. Kansainvälisen Carnival-konsernin Aidamar on saapunut aamulla Pietarista ja italialaisen MSC:n Opera Kööpenhaminasta.

Molemmilla laivoilla on Helsingille aikaa vain tovi: Operan matkustajilla kuusi tuntia ja Aidamarin väellä kahdeksan tuntia. Täytyy siis olla tarkkana, mihin suunnistaa.

Australian Sidneystä saapunut Robert Moh puristaa kädessään laivan evästystä retkikohteiksi. Uspenskin katedraali, Tuomiokirkko ja Kiasma. Moh laskee päässään, että hän voisi kuluttaa Helsingissä 50–60 euroa.

”Ehkä kahvit täytyy ottaa, ja sitten ostaa jotain pieniä matkamuistoja”, hän miettii.

Moh on Helsingin matkailutilastojen näkökulmasta keskivertokuluttaja. Muutaman tunnin maissaolo tuo keskimäärin 65 euroa matkustajaa kohden. Summasta 56 euroa kuluu kierroksiin ja opastettuihin retkiin.

Summa voi tuntua vähäiseltä, kun sitä vertaa kansainvälisiin tilastoihin. Helsingissä vieraillut risteilyalan kattojärjestö Clian varatoimitusjohtaja Charles Darr sanoo, että keskivertoristeilyturisti kuluttaa noin 120 euroa päivässä. Sekä Clian että Helsingin tilastot perustuvat vuoden 2014 lukuihin.

”65 euroa on meidän mielestämme aika hyvä, koska risteilylaivoista suurin osa viipyy Helsingissä vain muutamia tunteja. Matkustajat ehdi ehdi enempää kuluttamaan”, sanoo projektipäällikkö Jenny Taipale Visit Helsinki -matkailupalvelusta.

Helsinki on pyrkinyt vaihtosatamaksi, jossa laivojen matkustajat vaihtuisivat.

Ensimmäinen tällainen järjestely syntyi tänä vuonna espanjalaisen Pullmantourin kanssa, mutta Helsingin kannalta harmittavasti näihin vaihtoihin ei sisälly yöpymisiä. ”Pullmantour lennättää uudet matkustajat Helsinki-Vantaalle ja kuljettaa heidät sieltä suoraan satamaan. Yöpymisen mukana Helsinkiin jäävä raha kasvaisi”, Taipale sanoo.

Jo nykyisilläkin järjestelyillä risteilyturistit jättävät Helsinkiin yhteensä 28 miljoonaa euroa sesongin aikana. Tämän lisäksi Helsingin satama ottaa oman osansa satamamaksuina.

Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevaa matkailutulojen määrä ilahduttaa, mutta hän näkee muitakin kerrannaisvaikutuksia.

”Risteilyvieraat ruokkivat kansainvälistymisen myönteistä kierrettä. Kun suuret laivat purkavat matkustajansa, Helsingin kesään tulee paljon positiivista energiaa.”

Charles Darr kuvailee risteilyvisiittejä sisäänheittotuotteiksi. Ihminen saa maistiaisia vieraasta kaupungista. Jos kokemus on onnistunut, hän haluaa lisää.

Sara Aaltio / HS
Katrin Schüpferling ja Nicole Habermann arvelevat, että kumpikin perhe voisi kuluttaa Helsingissä noin 200 euroa. Michael Schüpferlingiä (toinen oikealta) hieman hirvittää idea Stockmannille menosta. Lapset Hannes Habermann sekä Carla ja Lilly Schüpferling haluavat vain lähteä liikkeelle.
Katrin Schüpferling ja Nicole Habermann arvelevat, että kumpikin perhe voisi kuluttaa Helsingissä noin 200 euroa. Michael Schüpferlingiä (toinen oikealta) hieman hirvittää idea Stockmannille menosta. Lapset Hannes Habermann sekä Carla ja Lilly Schüpferling haluavat vain lähteä liikkeelle.

Saksan Coburgista saapuneet Schüpferlingit ja Habermannit ovat aivan valmiita nauttimaan Helsinki-maistiaisiaan. Heillä ei kuitenkaan ole kovin selvää kuvaa siitä, mitä he haluaisivat tehdä.

Juuri heidän kaltaisiaan matkustajia varten pitäisi olla hyvät tiedot sekä verkossa, risteilyaluksilla että laiturilla. Verkossa matkailijoita palvelevat sekä Visit Helsingin että Finland Toursin sivustot.

Harvat matkalaiset ennättävät tehdä tunnollisia kotiläksyjä joka kohteesta.

Varustamot myyvät laivoissa omia opastettuja retkiään, joten muiden on vaikea saada sieltä jalansijaa. Neuvontatilanne laiturilla ei taas ole kovin otollinen valintojen tekemiseen, koska oppaiden luokse todella jonotetaan. Asiakaskohtainen neuvonta-aika jää väkisinkin lyhyeksi ja anti pintapuoliseksi.

Äidit Katrin Schüpferling ja Nicole Habermann haikailevat Stockmannille ja yrittävät saada tolkkua Visit Helsingin tarjoamasta karttapohjaisesta Day in Helsinki -opaslehdestä. Miehet Uwe Habermann ja Michael Schüpferling pyörittelevät silmiään shoppailuinnon vuoksi. Heitä ilahduttaa ajatus tavaratalon edessä olevasta terassista.

Sukkulabusseja ei enää tässä vaiheessa päivää ole mailla eikä halmeilla, joten perheet lähtevät auliisti paikallisbussin 14 kyytiin, vaikka taksejakin olisi tarjolla. Bussilippuja he pitävät edullisina.

Sara Aaltio / HS
Hernesaaren laiturilla on tarjolla retkipaketteja ja bussikierroksia.
Hernesaaren laiturilla on tarjolla retkipaketteja ja bussikierroksia.
Helsinkiläisten kommentteja kaupunkiin tulevista risteilyvieraista

”Kauppatorin asiakkaista noin puolet on risteilyturisteja. Myyjät saavat ennalta listat laivoista, ja käsitöitä myyvästä mummorivistä osa tulee torille vain laivapäivinä. Kalliita suomalaisia mansikoita ostavat lähes pelkästään turistit. Suomalainen valitsee halvan hollantilaisen mansikan.”

Ancelikh Kaspinen, marjanmyyjä, Kauppatori

”Myymälän edessä pysähtyvät risteilybussit tuovat hirveästi matkailijoita kyselemään, minne mennä. Työaikamme menee neuvomiseen, mutta ostajina risteilijöistä ei ole juuri hyötyä.”

Paju Purovuo, varamyymäläpäällikkö, Sisustusliike Granit, Erottaja

”Turistit menevät Hernesaaresta busseilla suoraan keskustaan, joten heitä ei ohjaudu kivijalkakauppoihin ihan niin paljoa kuin toivoisimme. Tänä vuonna olemme tehneet heitä varten oman kartan ja aloitamme opastetun Ullanlinna-kierroksen.”

Mikko Kaukonen, Ullanlinnan yrittäjät ry:n puheenjohtaja

”Risteilijöitä tulee saunaan silloin tällöin, ja nolojen tilanteiden välttämiseksi kerromme, miten saunassa ollaan. Etenkin ranskalaiset haluavat pitää bikinit päällä, mutta rohkaisen heitä nauttimaan elämästä ilman rihman kiertämää.”

Lilli Kaljunen, Kotiharjun sauna, Kallio

”Risteilyvieraat löytävät ensimmäiseksi Hernesaaren rannan, sitten kauppahallit ja torit. Espan ja torin alueen ravintolatarjonta on kehittynyt paljon. Toivoisin näkeväni siellä entistäkin enemmän ruokafillareita.”

Helsingin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö Milla Visuri

”Risteilymatkustajan aika Helsingissä on kortilla, ja kauniilla ilmalla hän katselee kaupunkia mieluummin ulkotiloissa kuin museossa.”

Yleisöpalvelupäällikkö Jari Karhu, Helsingin kaupunginmuseo

”Olemme iloisia siitä, että kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on viimein päättänyt kieltää jätevesien päästämisen Itämereen. Kielto tulee voimaan asteittain vuoteen 2021 mennessä. Seuraava keskustelunaihe on mahdollisesti ruokajäte, jota moni laiva, Aidamar mukaan lukien, laskee jauhettuna mereen. Ruokajätteessä on ravinteita.”

Ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat