Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienissä kerrostaloasunnoissa asuvat muita haavoittuvampia helteelle – Helsingin kivikaupunki riskialuetta

HSY:n raporttiluonnoksessa helteelle haavoittuvaiset asukkaat sijoittuvat lähinnä Helsingin kivikaupunkiin. Pienet, huonosti tuulettuvat asunnot kasaavat kuumuutta.

Kaupunki
 
Helsingin seudun ympäristö
Etenkin Helsingin kantakaupunki ja junaratojen varret ovat kerrostalovaltaisia alueita, missä pitkittynyt helle voi pakahduttaa
Etenkin Helsingin kantakaupunki ja junaratojen varret ovat kerrostalovaltaisia alueita, missä pitkittynyt helle voi pakahduttaa Kuva: Helsingin seudun ympäristö

Rankkasateiden aiheuttamia kaupunkitulvia sekä kesäisiä helleaaltoja on pääkaupunkiseudulle odotettavissa lisää. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ennakoi tuoreessa katsauksessaan ilmastonmuutoksen lisäävän sään ääri-ilmiöitä.

Tästä syystä HSY on ensimmäistä kertaa selvittänyt, kuinka haavoittuvia seudun ihmiset ovat helteelle. Samalla on selvitetty helteiden ja tulvien sosiaalisia vaikutuksia. Tutkimustulokset ovat suuntaa-antavia ja niitä tarkennetaan ensi syksynä.

HSY:n raporttiluonnoksessa helteelle haavoittuvaiset asukkaat sijoittuvat lähinnä Helsingin ydinalueiden kivikaupunkiin, mutta kuumuudesta kärsitään yleisesti seudun kerrostalovaltaisilla alueilla radan varressa ja lähiöissä. Erot alueiden välillä eivät ainakaan vielä ole kovin suuria.

”Yleensä helteelle ovat haavoittuvaisia ne ihmiset, jotka asuvat kerrostaloissa, etenkin niiden ylimmissä kerroksissa, ja jotka asuvat ahtaasti. Tulotaso vaikuttaa. Helteiden vaikutus näkyy kodeissa, joissa omistajilla ei ole varaa parantaa asunnon varustelua tai mennä hellejakson ajaksi muualle”, sanoo HSY:n ilmastoasiantuntija Susanna Kankaanpää.

Kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa osataan ottaa tulvariskit jo melko hyvin huomioon. Sen sijaan suunnittelijoilla on vielä tekemistä hellejaksojen helpottamiseksi.

”Esimerkiksi viheralueiden määrällä on merkitystä. Puusto varjostaa ja viilentää. Veden läheisyys auttaa”, Kankaanpää sanoo.

Selvityksen lähtökohtana olivat ihmiset ja heidän hyvinvointinsa. Haavoittuvuutta määrittävät ihmisten ikä ja terveydentila sekä hänen mahdollisuutensa varautua sään ääri-ilmiöihin.

Britanniassa on todennettu, että asuinalueen rikollisuuden määrä on otettava näissä helletutkimuksissa huomioon, koska rauhattomilla alueilla ihmiset eivät uskalla pitää ikkunoitaan auki öisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat