Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarpeiden tekoa, ehdottelua ja rasistisia kommentteja – tällaisia valituksia taksikuskeista tehdään

Taksikyytejä välittävä Taksi Helsinki pyrkii pitämään laatua yllä sulkemalla epäasiallisesti käyttäytyviä kuljettajia välitysjärjestelmän ulkopuolelle.

Kaupunki
 
Tapio Vanhatalo
Helsingissä on kaikkiaan noin 1 300 taksia, joita ajaa noin 4 000 kuljettajaa.
Helsingissä on kaikkiaan noin 1 300 taksia, joita ajaa noin 4 000 kuljettajaa. Kuva: Tapio Vanhatalo

Autonsa viereen Veräjämäessä tarpeensa tehnyt taksinkuljettaja on suljettu ulos Taksi Helsingin välitysjärjestelmästä. Tämä ja kymmenen muuta esimerkkitapausta löytyvät Taksi Helsingin alkuvuoden asiakasvalituksia ja kuljettajien saamia sanktioita perkaavasta laaturaportista.

Nykymuodossaan parin vuoden ajan käytössä ollut Taksi Helsingin laadunvalvontajärjestelmä toimii käytännössä siten, että taksinkuljettaja voi menettää huonon asiakaspalvelun tai esimerkiksi epäasiallisen käytöksen vuoksi keskuksen kautta välitettyjä ajokeikkoja.

Taksi Helsingin laatuvastaava Teemu Niemelä kertoo, että ajojen rajoittaminen koskee erikoiskyytejä: muun muassa ennakkotilauksia ja niin sanottuja Kela-kyytejä, joiden ajaminen vaatii kuljettajalta tavanomaista taksimatkaa monipuolisempaa asiakaspalvelua.

”Onko se sitten sanktio vai ei, jos todetaan, että ajaminen ei oikein onnistu. Sitten näitä kyytejä ei ajeta vähään aikaan”, Niemelä sanoo.

Vakavimmat rikkeet voivat johtaa kuljettajan ulossulkemiseen koko kyydinvälitysjärjestelmästä. Ajokeikkoja välittävä Taksi Helsinki ei voi kuitenkaan estää luvallista taksinkuljettajaa hankkimasta asiakkaita taksitolpilta.

Taksinkuljettajien itsesääntelyelin määräsi tuoreimman laatutiedotteen mukaan alkuvuoden rikkeistä 30–90 vuorokauden erikoisajokieltoja. Muutaman kuukauden välein julkaistut laatutiedotteet ovat niin kuljettajien kuin kaikkien muidenkin luettavissa Taksi Helsingin nettisivuilla.

”Tekstit ovat aika raflaavia, mutta se on tarkoituskin, jotta niitä luettaisiin – ja kyllä niitä luetaankin”, Niemelä kertoo.

Laadunvalvontajärjestelmä on Niemelän mukaan osoittautunut toimivaksi, ja varsinkin toistuvasti valituksia aiheuttavien kuljettajien toimintaan pystytään puuttumaan aiempaa tehokkaammin. Systeemi on myös asianmukaisesti käyttäytyviä kuljettajia palkitseva, koska laatukyydit jäävät heidän ajettavaksensa.

Helsingissä on kaikkiaan noin 1 300 taksia, joita ajaa noin 4 000 kuljettajaa. Aktiivisesti ajavien joukko on Niemelän arvion mukaan suurin piirtein 3 000:n kuljettajan suuruinen.

Taksinkuljettajien toiminnasta valitettiin tammi–helmikuussa Taksi Helsingille 90 kertaa. Kymmenen käsiteltyä valitusta todettiin aiheettomiksi, 25 tapausta poiki huomautuksen ja 55:stä kuljettajalle annettiin Taksi Helsingin termein laatusanktio.

Kaikkiaan Helsingissä ajetaan vuodessa noin seitsemän miljoonaa taksimatkaa, joten valitusten määrää voi pitää hyvin maltillisena.

Joukossa on kuitenkin yksittäisiä kuskeja, joista voi tulla lyhyessä ajassa useitakin valituksia. Välitysjärjestelmän ulkopuolelle suljettiin alkuvuoden aikana myös kymmenisen asianmukaisen taksiluvan hankkinutta kuljettajaa, joiden paikallistuntemus oli Taksi Helsingin mukaan ”täysin olematonta”.

”Vaikka tällaisia tapauksia ei ole paljon, voivat he aiheuttaa maineellemme merkittävää haittaa.”

Niemelän mukaan on toivottavaa, että asiakkaat ilmoittavat havaitsemistaan epäasiallisuuksista tai muista ongelmista herkästi eteenpäin. Palautetta voi antaa esimerkiksi verkkolomakkeen kautta.

Valituksia ja sanktioita poikineita tapauksia listataan Taksi Helsingin laatutiedotteessa. Alla olevat katkelmat ovat suoria lainauksia viime syksyn ja talven sekä tämän kevään raporteista.

”Kuljettaja peri hieman läikkyneestä virvoitusjuomasta 100 euron korvauksen suostumatta antamaan asiasta tarkempaa selvitystä. Asiakas koki olevansa pakotettu maksamaan, koska kuljettaja ilmoitti muussa tapauksessa soittavansa poliisille. Myöhemmin asiakas kuitenkin katsoi tulleensa huijatuksi. Taksiyritys palautti asiakkaalle koko kyytisumman havaittuaan omissa selvityksissään veloituksen perusteettomaksi ja kuljettajan kertomuksen liioitelluksi. Kuljettaja on irtisanottu.”

”Kuljettaja pysäköi autonsa Veräjämäentien kääntöpaikalle keskellä päivää ja teki tarpeensa auton vieressä. Kuljettajan palautekiintiö täyttyi, ja hänet suljettiin puoleksi vuodeksi Taksi Helsingin välitysjärjestelmästä.”

”Kuljettaja kysyi miesasiakkaalta, haluaako tämä mennä sellaisen kadun kautta ’jossa on tyttöjä’. Asiakkaan kysyttyä mitä kuljettaja sanoi, toisti kuljettaja kysymyksen. Asiakkaan lisähaastattelun ja kuljettajan puhuttelun jälkeen sanktiona oli huomautus.”

”Kuljettaja pyysi naisasiakasta istumaan etupenkille lisäten ’vai pelkäätkö’. Kuljettaja kyseli koko matkan ajan asiakkaan henkilökohtaisia asioita, kuten työpaikkaa, ja kertoili entisestä tyttöystävästään. Kun asiakas vastasi kieltävästi alkoholin juomista ja tupakointia koskeviin kysymyksiin, totesi kuljettaja asiakkaan olevan juuri hänelle sopiva pari. Melko tuore kuljettaja myönsi tapahtuneen, pahaa tarkoitusta ei hänellä kuitenkaan ollut. Laatutoimielin harkitsi tapahtuman kokonaisuutena 60 vuorokauden laatusanktion arvoiseksi. Asiakkaiden on saatava matkustaa taksissa rauhassa ja kokien olonsa turvalliseksi.”

”Ammattimies ammattiajoi Adidaksen ammattiverkkarit jalassa. Kollegat katsoivat asialliseksi ilmoittaa asiasta taksitarkastajalle, ja ehkä hieman epäuskoisenkin selvittelyn jälkeen asia varmistui ja 30 vuorokauden laatukielto odotti. Tilausvälitys oli luonnollisesti kokonaan poikki kunnes asialliset työhousut löytyivät.”

”Kuljettaja avautui omista hankalista elämänkokemuksistaan asiakkaalle, lausuen perusteeksi muun muassa sen, että asiakas voisi ajatella asiaa viettäessään hauskaa iltaa ystäviensä kanssa. Asiakas koki tilanteen ahdistavana. Laatusanktio 30 vuorokautta.”

”Asiakaspalautteessa kerrottiin, että taksi tilattiin hyvässä uskossa viemään esimies alaisineen kokouksesta toiseen, ja matkallahan olisi hyvä käsitellä tulevan palaverin asioita. Keskustelu osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, koska kuljettaja aloitti heti matkan alkuun analyysinsä ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Kuljettaja kommentoi myös asiakkaiden työasioita, siis sitä vähää mitä he saivat puhetulvan lomassa käsiteltyä. Naisasiakkaalta, tai kuljettajan kielellä ’tytöltä’ tiedusteltiin myös mm. lapsentekoaikeita ja mahdollista seurustelutilannetta.”

”Kyytiä tarvittiin seitsemänvuotiaalle kyynärsauvapotilaalle koulumatkaa varten. Tämä erikoistilaus ohjattiin taksikeskuksen toimesta nimenomaan laatukuljettajalle, ja asiakkaan tilanne kirjattiin tilaukseen puhelinnumeroineen. Laatukuljettaja ajaa paikalle, ei löydä osoitteesta E-taloa ja lähtee pois soittamatta sen paremmin asiakkaalle kuin keskukseenkaan. Oman kertomansa mukaan ei nähnyt tilauksessa puhelinnumeroa. Laatuattribuutin menetys 30 vuorokautta.”

”Asiakas sattui toistamiseen saman kuljettajan kyytiin puolen vuoden sisään, ja sai maksullisen luennon ihmisen ihonvärin vaikutuksesta eri asioihin. Kuljettaja myös varoitti, että rakennettavan metron mukana myös asiakkaan kotikonnuille on luvassa erivärisiä ihmisiä. Laatusanktio 30 vrk. Ihmisryhmien arvostelu ei kuulu taksipalvelutapahtumaan millään tavalla. Sama koskee muutakin asiakkaalle luennointia. Jos asiakas haluaa keskustella jostain asiasta, normaalijärkinen ihminen huomaa sen siitä, että asiakkaan suusta kuuluu ääntä. Jos ei kuulu, ollaan itsekin hissukseen ja hoidetaan sitä tehtävää, jonka asiakas on tilannut ja josta hän myös maksaa.”

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingissä on kaikkiaan noin 1 300 taksia.
Helsingissä on kaikkiaan noin 1 300 taksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat