Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pinna paloi takkuilevan netin kanssa – espoolainen naapurusto päätti hankkia valokuituyhteyden itse

Espoon Kattilalaaksoon ryhdytään rakentamaan valokuituyhteyksiä kesän jälkeen. Helsingin Pitäjänmäellä valokuituyhteyksiä varten perustettiin osuuskunta.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Sonera toi Jonas Frantzille mainoskylttejä, joiden avulla valokuituverkkoa markkinoitiin naapureille. Nyt niitä ei enää tarvita.
Sonera toi Jonas Frantzille mainoskylttejä, joiden avulla valokuituverkkoa markkinoitiin naapureille. Nyt niitä ei enää tarvita. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Valokuitu on vaihtoehto kaapeliyhteydelle

 Vanhoilla pientaloalueilla käytetään tyypillisesti kupariyhteyttä, jossa kaapelin pituus vaikuttaa yhteyden laatuun ja nopeuteen.

 Valokuituyhteys mahdollistaa lähes rajattoman kapasiteetin, eikä kaapelin pituus vaikuta yhteyden laatuun tai nopeuteen.

 Valokuituyhteyksiä tarjoavat esimerkiksi Sonera, Elisa, DNA ja Finnet. Suuret operaattorit ovat kuitenkin panostaneet pääasiassa langattomiin verkkoihin.

 Vain muutama prosentti laajakaistaliittymistä on valokuituyhteyksiä. Esimerkiksi Ruotsissa luku on noin kymmenkertainen.

Saunalahti.

Omakotitalon pihalla lojuu rullakollinen mainoskylttejä. Jonas Frantz ei enää tarvitse niitä, koska markkinointityö on tehty. Kylteissä mainostetaan valokuituverkkoa.

Sillä yritetään vihdoin saada toimivat internetyhteydet Espoon Kattilalaaksoon, joka kärvistelee katkeilevien ja hitaiden yhteyksien kanssa.

”Kyllä meillä netin peruspalvelut toimivat. Elleivät lapset käytä nettiä samaan aikaan”, Frantz kertoo.

Hän asui perheensä kanssa aiemmin Helsingin keskustassa, jossa toimivat yhteydet olivat itsestäänselvyys. Kun Frantz rakennutti nykyistä taloaan Kattilalaaksoon vuonna 2010, hän tilasi taloon valokuituyhteyden. Asentaja kävi paikalla toteamassa, että alueelle sai vain kuparikaapelin.

”Kuparikaapelin jakoasema sijaitsee neljän kilometrin päässä. Asiakaspalveluista sanotaan, että se on liian kaukana. Huonoille yhteyksille ei voi mitään”, Frantz kertoo.

Lähistöllä ei näy myöskään tukiasemapylväitä.

”4g-modeemimme on aika arvoton.”

Frantzin talo sijaitsee korkealla kohdalla, joten puhelimeen puhuminen sentään onnistuu. Jotkut alempana asuvista naapureista joutuvat puhumaan puhelunsa pihalla.

Viime vuonna Frantz sai tarpeekseen. Hän törmäsi Pitäjänmäellä toimivaan osuuskuntaan, joka rakensi itse asuinalueelleen valokuituverkkoa.

”Tajusin, että jos nämä asiat haluaa kuntoon, ne pitää hoitaa itse.”

Hän jutteli lähellä asuvan tuttavansa kanssa ja kirjoitti naapureilleen kirjeen, jossa ehdotettiin valokuituosuuskunnan perustamista. Kiinnostuneita tuli heti useita kymmeniä. Siinä vaiheessa tehtiin soittokierros operaattoreille, mutta kiinnostusta valokuituyhteyksien tarjoamiseen ei löytynyt.

Frantzin ja hänen tuttavansa ympärille kerääntyi viiden aktiivin porukka, joka vei asiaa eteenpäin.

Elokuussa 2015 he pitivät uuden infotilaisuuden, jossa arvioitiin valokuituyhteyden rakentamishinnaksi 3 000 euroa taloutta kohden. Lähes kaikki osallistujat olivat innostuneita ostamaan yhteyden.

Tarkoitus oli rakennuttaa yhteys itse, kuten porukka Helsingin Pitäjänmäellä oli tehnyt.

Tapahtuikin yllättävä käänne. Kävi ilmi, että Sonera on tuomassa Ruotsista tuttua mallia valokuitujen rakentamisesta Suomeen.

Mallissa operaattori rakentaa valokuituyhteyksiä ja on sitoutunut yhdistämään ne toisiinsa valtakunnallisesti.

Toimintatavan nimi on Avoin kuitu, koska tietyn ajan jälkeen asiakkaat voivat valita, minkä operaattorin palveluita he haluavat.

Kattilalaakson osuuskunta teki kumppanuussopimuksen, jossa Sonera lupasi rakentaa yhteydet, jos yli puolet alueen asukkaista on mukana.

Sitten alkoi markkinointityö. Sonera toimitti mainoskyltit ja koulutti Kattilalaakson osuuskunnan jäseniä myyntityöhön.

”Opimme, että asiakasta kannattaa lähestyä vähintään kahdesti: ensin vain kertoen aiheesta, sitten myyntimielessä”, Frantz kertoo.

Hän ja muut aktiivit käyttivät kaikki maaliskuun iltansa lähitaloissa vierailemiseen. Sopimuksen tehneet saivat halutessaan pihalle mainoskyltin, jotta ohikulkijat näkevät ketkä ovat mukana.

”Pelotti, saammeko yhdessä kuukaudessa tarvittavat 85 taloutta mukaan”, Frantz myöntää.

Naapureiden reaktiot vaihtelivat. Jotkut sanoivat jo pihalla, että ei kannata tulla. Syiksi mainittiin esimerkiksi se, ettei pihan hienoja kivetyksiä haluttu rikkoa kaivutöillä. Silti suurin osa innostui yhteyksien parantamisesta.

”Tulipahan tutustuttua naapureihin”, Frantz toteaa.

Pitkien maaliskuun iltojen jälkeen tarvittava määrä ihmisiä saatiin sitoutumaan projektiin. Rakentamisen on tarkoitus alkaa alkusyksystä. Kattilalaaksossa kertamaksu on Soneran Tuomo Kokkilan mukaan 2 480 euroa.

Jo loppuvuodesta Kattilalaakson väki voi ehkä sanoa hyvästit nettiongelmilleen. Samalla innostus valokuitutekniikkaan on levinnyt. Jatkajia on jo löytynyt, ja Kattilalaakson pohjoisosassa on laajennettu kuidun saatavuusaluetta. Frantz neuvoo osuuskuntia tarvittaessa. Muuten hänen työnsä on tehty.

Rullakossa pihalla lojuvat mainoskyltit jatkavat nyt matkaa seuraaville alueille ja seuraavien kuituaktiivien pihoille.

 

Tausta: Pitäjänmäen osuuskunta käytti ketjukaivuria

Tiettävästi pääkaupunkiseudun ensimmäinen valokuituyhteyksiä varten perustettu osuuskunta, Helsingin valokuidut, toimii Reimarlan ja Marttilan pientaloalueilla Pitäjänmäellä. Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jukka Laine työskenteli aiemmin useille teleoperaattoreille, joten hänellä on laajaa kokemusta alasta.

”Minulle sanottiin, että minun pitää muuttaa valokuidun luokse. Päätin, että eiköhän sen valokuidun pidä tulla minun luokseni.”

Laine löysi viisi samanhenkistä lähialueen asukasta, ja he perustivat yhdessä valokuituosuuskunnan. Toisin kuin Kattilalaaksossa, Pitäjänmäellä osuuskunta omistaa verkkonsa.

”Tonttiosuudet kaivoimme itse ketjukaivurilla.”

Yhteydet maksavat asukkaille oman työn ansiosta noin 2 000 euroa, eli vähemmän kuin Kattilalaakson mallissa. Toinen etu on, että päätäntävalta yhteyksien palveluntuottajista säilyy asukkailla.

Laine on ollut mukana laatimassa opasta valokuituyhteyksien hankkimisesta omakotitaloalueelle. Opas on Omakotiliiton verkkosivuilla osoitteessa omakotiliitto.fi/kuitu.

Sirpa RÄihÄ / HS
Jonas Frantzin nykyisen kaapeliyhteyden nopeus on noin viisi megaa. Se ei riitä juuri mihinkään.
Jonas Frantzin nykyisen kaapeliyhteyden nopeus on noin viisi megaa. Se ei riitä juuri mihinkään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat