Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnitelma: Helsingin seudulle jää neljä sairaala-aluetta – muun muassa Kätilöopisto ja Kirurginen sairaala suljetaan

Synnytykset keskitettäisiin Jorviin ja Meilahteen, päätöksiä tehdään muutaman vuoden kuluttua

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Rio Gandara / HS
Kätilöopiston sulkemisen jälkeen synnytykset hoidetaan Jorvin sairaalassa ja Naistenklinikalla.
Kätilöopiston sulkemisen jälkeen synnytykset hoidetaan Jorvin sairaalassa ja Naistenklinikalla. Kuva: Rio Gandara / HS

Pääkaupunkiseudun sairaaloiden tulevaisuutta miettinyt työryhmä ehdottaa sairaalapalvelujen keskittämistä Meilahden, Jorvin, Peijaksen ja Malmin sairaala-alueille vuoteen 2030 mennessä. Jos suunnitelma toteutuu, muun muassa Kätilöopisto ja Kirurginen sairaala lakkautetaan.

Lopullisen päätöksen tekisi nykymallissa ennen valtakunnallista sote-uudistusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Palveluiden keskittäminen edellyttää lisärakentamista neljälle sairaala-alueelle. Husin hankejohtajan Raija Malmströmin mukaan jokaisesta rakennushankkeesta päätetään erikseen 2020-luvun alkupuolella. Kun selviää, missä vaiheessa hankkeet mahtuvat Husin investointiohjelmaan, voidaan päättää myös sairaaloista luopumisesta.

Esimerkiksi Kätilöopiston ja Kirurgisen sairaalan lopettaminen vaatii sen, että Jorviin rakennetaan uudet synnytystilat ja Meilahdessa kunnostetaan lisää sairaaloita. Molempia tarvitaan vielä pitkälle 2020-luvulle.

Kirurgisesta sairaalasta voitaisiin luopua jo aiemmin, jos sitä ei tarvittaisi väistötilana. Useat Husinn sairaalat ovat huonossa kunnossa ja väistötiloille voi tulla tarvetta yllättäen.

”2020-luvun lopussa on todennäköisesti se tilanne, että Meilahden ja Jorvin kampukset ovat niin hyvässä kunnossa, että väistötiloja ei tarvita”, Malmström kertoo.

Malmströmin mukaan suurin hyöty sairaalapalveluiden keskittämisessä on se, että kaikki tarvittavat asiantuntijat ovat yhdessä paikassa lähellä potilasta.

Tukipalveluiden, kuten vartioinnin ja ruokailun, järjestäminen useassa eri toimipisteessä tulee myös kalliiksi. Palveluita keskitettäessä rahaa ei tarvitsisi käyttää useiden eri kiinteistöjen korjaamiseen, vaan voidaan keskittyä uudisrakentamiseen ja peruskorjaamiseen neljässä paikassa.

Työryhmän suunnitelman mukaan vuoteen 2030 mennessä pääkaupunkiseudulla voitaisiin luopua Auroran, Herttoniemen, Kaunialan, Katriinan, Kirkkonummen, Kirurgisen, Kivelä-Hesperian, Koskelan, Kätilöopiston, Lastenlinnan, Marian, Muuralan, Myllypuron, Suursuon, Puolarmetsän, Tammikummun ja Töölön sairaaloista.

Työryhmässä oli edustus pääkaupunkiseudun kunnista ja Husista. Työryhmän esitys oli yksimielinen.

Kirurginen sairaala avautui vuonna 1888.
Kirurginen sairaala avautui vuonna 1888.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat