Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoistyö voi vielä pelastaa kesätyöttömän

Nuoren vaihtoehtoja kesäksi esitellään laajalti Maailma kylässä -festivaaleilla.

Kaupunki
 
Iiris Laisi
Rio Gandara / HS
16-vuotias Vilppu Rantanen ei edes hakenut varsinaista palkkatyötä kesäksi, koska vapaaehtoistyö pitää hänet kiireisenä.
16-vuotias Vilppu Rantanen ei edes hakenut varsinaista palkkatyötä kesäksi, koska vapaaehtoistyö pitää hänet kiireisenä. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Kesätyöt jo jaettu, vapaaehtoiseksi pääsee

 Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tavoitteena on, että sen jäsenyrityksiin palkataan 110 000 kesätyöntekijää. Määrä on hieman suurempi kuin edellisvuonna.

 Valtaosa kesätyöpaikoista on jo jaettu, mutta yksittäisiä paikkoja voi löytyä kyselemällä työnantajilta.

 Suurimpaan osaan kansalaisjärjestöistä vapaaehtoiseksi voi hakeutua ympäri vuoden.

 Vuoden 2013 nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan noin 15 prosenttia 7–29-vuotiaista on tehnyt järjestö- tai vapaaehtoistöitä.

Jos jäit kesätöitä vaille, ei hätää. Ansioluetteloa vahvistavalle vapaaehtoistyölle on Helsingin suvessakin lukuisia vaihtoehtoja. Nuorten vapaaehtoistyömahdollisuuksiin voi tutustua esimerkiksi Maailma kylässä -festivaalilla, joka järjestetään viikonloppuna.

Helsingin kaupungin rekrytointipäällikkö Riitta Hellman kannustaa vapaaehtoistyöhön.

”Juuri nyt on hankalaa saada kesätöitä, joten kaikki työskentely vaikkapa sukulaisilla, naapureilla tai vapaaehtoisena on tärkeää.”

Hellmanin mukaan vapaaehtoistyö on hyvä tapa rakentaa portaita tulevaisuudelle.

”Oma osaaminen kasvaa ja tulee luoneeksi verkostoja.”

16-vuotias Vilppu Rantanen aikoo työskennellä tulevan kesän leirinvetäjänä Prometheus-leirin tuki -yhdistyksen ja Luontoliiton järjestämillä leireillä. Rantanen ei hakenut palkalliseen kesätyöhön, mutta tienaa Luonto-Liiton leireiltä pientä päivärahaa.

“Päädyin Luonto-Liitolle Protun kautta, sillä ymmärsin, ettei minun tarvitse toimia vain yhdessä järjestössä,” hän sanoo.

Rantasen CV täyttyy vapaaehtoistyöstä muulloinkin kuin kesällä: Hän toimii ympärivuotisena kouluttajana Protussa ja on mukana Nuorten filosofiatapahtumaa organisoivassa työryhmässä.

“Joskus stressasin siitä, ettei vapaaehtoistyö riitä, kun ympärillä kaikki puhuivat työhakujen loppumisesta. Mutta koska tässä iässä harvoin on toimeentulopakkoa, vapaaehtoistöitä voi tehdä siksi, että ne ovat kivoja. Niistä myös hyötyy tulevaisuudessa.”

K-kauppiasliiton nuorisotakuukoordinaattori Johanna Kinnunen lukee vapaaehtoistyön hyödylliseksi CV:ssä.

”Se osoittaa, että nuori on aktiivinen myös vapaa-ajallaan.”

Vaikka lupauksiinsa on kyettävä sitoutumaan, vapaaehtoistyöstä voi olla helpompi siirtyä palkkatöihin sellaisen osuessa kohdalle. Helsingin rekrytointipäällikkö Hellman sanoo, että Helsingin kaupungilla vapaaehtoistyöhön osallistuva ei ole työ- tai virkasuhteessa toiminnan järjestäjään, vaikka kirjallinen sopimus vapaaehtoistyöstä tehdäänkin.

Myös kynnys vapaaehtoistyöhön pääsyyn on matalampi kuin palkkatöissä.

”Meillä ei ole pitkiä koulutuksia, vaan toimintaan pääsee heti, ja tukea saa työn ohella,” sanoo Diakonissalaitoksen vapaaehtoistyön tuottaja Tarja Jalli. Diakonissalaitoksen kautta pääsee työskentelemään lasten, nuorten, maahanmuuttajien ja vanhusten parissa.

”Meidän kanssamme voi tehdä tuttavuutta niiden ihmisten kanssa, joihin ei päivittäin törmää, ja joiden ääni jää yhteiskunnassa helposti jalkoihin. Voi ryhtyä esimerkiksi mentoriksi nuorelle. Kaikesta työstä saa todistuksen CV:n liitteeksi.”

Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä on mahdollista esimerkiksi kouluttautua eläinsuojeluneuvojaksi tai edustaa erilaisissa tapahtumissa.

”Ilman vapaaehtoisiamme emme pystyisi olemaan niin näkyvästi esillä ja tekemään merkittävää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä,” toteaa SEY:n nuorisotoiminnan koordinaattori Tiina Lehtovirta.

Lehtovirta uskoo nuorten itse hyötyvän vapaaehtoistoiminnasta, jossa on mahdollista kehittää tulevaisuuteen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Hän itse on esimerkki tästä.

”Opiskeluaikana olin harjoittelussa Animaliassa ja jäin järjestöön vapaaehtoiseksi. Taustallani oli varmasti vaikutusta työllistymiseeni nykyiseen työpaikkaani SEY:hyn.”

Tulevaisuuden hyötyjen lisäksi vapaaehtoistyö on Helsingin kaupungin Riitta Hellmanin mielestä tärkeää toisestakin syystä.

”Tutkimusten mukaan vapaaehtoistyö lisää niin kohteen kuin tekijänkin onnellisuutta, ja siksi kolmas sektori on mahtava,” hän sanoo.

Vilppu Rantanen on samoilla linjoilla.

“Paitsi että tykkään päästä tekemään siistejä kokemuksia muille, teen näitä hommia, koska itse nautin niistä.”

Kirjoittaja on Nuorten Ääni -toimituksen toimittaja. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat