Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä ovat Bruce Oreckin sponsoroimat ehdotukset Helsingin kauppatorin kojuiksi – äänestä omaa suosikkiasi

Helsinkiin asettunut ex-lähettiläs rahoitti torikojujen suunnittelukilpailun, koska tori muistuttaa hänestä henkiinjäämisleiriä. Finalisteissa näkyy vaneria sekä purjeiden ja meren muotoja.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck julistaa suunnittelukilpailun Helsingin Kauppatorin ilmeen muuttamiseksi
Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck julistaa suunnittelukilpailun Helsingin Kauppatorin ilmeen muuttamiseksi
Bruce Oreck haluaa, että Kauppatorista tehtäisiin designin avulla kaupunkielämän keskus. Video on julkaistu alun perin keväällä 2015. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Kaisa Hakkarainen HS

Kruununhaka

Helsingin kauppatorille nousee kesän ajaksi neljä uuden ajan torikojua. Ne ovat opiskelijoiden ehdotuksia torin nykyisten oranssien telttojen seuraajiksi.

Ajatus torikojujen uusimisesta tuli päivänvaloon viime vuonna, kun Helsinkiin asettunut entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck julisti Aalto-yliopiston kanssa kilpailun uuden kojumallin suunnittelemiseksi.

”Kauppatori on Suomen suosituin vierailukohde, ja sen tähden sen pitäisi heijastaa suomalaista designia. Mutta tähän asti se ei ole näyttänyt siltä. Ellei suomalainen muotoilu näytä henkiinjäämisleiriltä”, Oreck sanoi toimittaja Sami Sykön haastattelussa huhtikuussa.

Oreck rahoitti kilpailun omasta pussistaan. Aalto-yliopiston opiskelijat tarttuivat haasteeseen, finalistit on valittu, ja tässä voit äänestää omaa suosikkiasi. Kirjoitus jatkuu äänestyksen jälkeen.

Torin ilmettä vuosi sitten arvostellessaan Bruce Oreck tuli herättäneeksi mielipiteiden myrskyn. Osa kaupunkilaisista paheksui jo periaatteen vuoksi sitä, että yhdysvaltalainen tuli sorkkimaan Helsingin paraatipaikkaa. Toiset puolestaan arvelivat, että kojuille on korkea aika tehdä jotain.

HS:n haastattelema apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki asettui torin kehittämisen kannalle, mutta halusi säilyttää nimenomaan Oreckin arvostelemat teltat.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden neljä loppukilpailuun päässyttä kojuehdotusta nousevat torille Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Ne ovat kaupunkilaisten ja matkailijoiden arvioitavissa torilla koko kesän ajan.

”Olemme tehneet yhteistyötä tukkutorin kanssa, ja torin myyjät ovat antaneet ideoita suunnitteluun”, kertoo Kauppatori2017-nimellä kulkevaa projektia vetävä Oona Colliander.

Kilpailuehdotukset ovat rakenteiltaan sellaisia, että ne voidaan nykyisten telttojen tapaan pystyttää aamulla ja viedä yöksi varastoon.

Kojujen vaihtamisesta ei ole tehty virallista päätöstä, mutta Colliander toivoo, että kojut uusittaisiin ensi vuonna – edellyttäen, että jokin niistä osoittaa kesän aikana toimivuutensa käytännössä.

”Se on ihana visio, että mitä jos jo 2017”, Colliander sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat