Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinne missä Muumitarinat syntyivät – karu Söderskärin majakkasaari avautuu risteily-yleisölle

Alkukesästä lintujen pesimäaikaan kallioiselle majakkasaarelle pääsevät vain opastetut ryhmät.

Kaupunki
 
Söderskärin majakka hunnutettiin spraypulloksi
Söderskärin majakka hunnutettiin spraypulloksi
Söderskärin majakka vaihtoi yllättäen omistajaa viime syksynä. Saaren rakennuksien vuokratarjouskilpailun aiemmin voittanut eurooppalainen EW Groupin porvoolainen yritys EW Finland hallinnoi nyt pääsaaren kaikkia rakennuksia. Yritys aikoo tarjota saaressa palveluita tänä kesänä maltillisemmin kuin aikaisemmat omistajat. -Majakkasaren historiassa, rakennuksissa ja kulttuurissa on nähtävää kerrakseen, sanoo EW Finlandin johtaja Oskar Berndtsson. Ensi töikseen korjattiin rapistunut majakan julkisivu. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas
Fakta

Söderskärin majakka

 Söderskärin majakka sijaitsee 15 meripeninkulman eli 27,7 kilometrin päässä Helsingistä, Porvoon ulkosaaristossa.

 Majakka on rakennettu vuonna 1862.

 Pisimpään Suomessa toiminnassa ollut tulikäyttöinen majakka. Toiminta loppui vuonna 1989.

 Majakka on vuodesta 2003 saakka ollut yksityisomistuksessa. Viime syksynä se siirtyi Sebastian Lönnqvistiltä ja Ari Laamaselta laivanvarustaja Hans Jonassonin EW Finlandille.

Veneettömille majakkafaneille ja merellisistä retkistä pitäville hyvä uutinen: Porvoon edustalla sijaitsevalle Söderskärin majakkasaarelle pääsee kesäkuun puolesta välistä lähtien laivalla risteillen Helsingistä liki päivittäin.

Alus Vuosaaresta Söderskäriin liikennöi ainakin elokuun loppuun ja vielä mahdollisesti syyskuun puolella. Lähtö on aamuyhdeksältä ja takaisin Aurinkolahteen palataan kello 13 jälkeen. Matka Söderskäriin kestää reilun tunnin. Perillä majakkaan ja sen historiaan voi tutustua 1,5 tunnin ajan. Laivaan mahtuu noin 70–80 henkeä.

”Opastetauluja on muutettu majakan teknisistä tiedoista enemmän majakalla asuneiden elämästä kertoviksi”, sanoo johtaja Oskar Berndtsson saaristokuljetuksia järjestävästä EW Finlandista.

EW Finland on tänä kesänä ainoa liikennöitsijä, joka tekee yleisöristeilyjä Söderskärille.

Alkukesästä kallioiselle majakkasaarelle pääsevät vain opastetut ryhmät, sillä lintujen pesimäaikaan maihinnousua Söderskärissä rajoitetaan.

Omalla veneellä majakalle voi tämän vuoksi mennä vasta elokuussa. Söderskär vesialueineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi jo vuonna 1930.

”Alkukesästä saarella saa liikkua vain rajoitetulla alueella”, Berndtsson muistuttaa.

Saaressa ei ole wc:tä eikä kahvilaa, mutta Berndtssonin mukaan nämä palvelut löytyvät laivalta. Myös omatoimiveneilijät voivat käyttää laivan ravintolapalveluita ja vessaa. Laivalta voi myös ostaa esimerkiksi lipun majakkaan.

Parhaimmillaan kesäpäivänä meri kimmeltää majakkasaaren ympärillä ja aurinko hellii ihoa.

Opastetaulujen kuvat ja kertomukset kuitenkin johdattelevat kesäristeilijän ajatukset lämpimiltä kallioluodoilta aikaan, jolloin hyinen pakkastuuli huojutti majakkaa ja pieksi majakanvartijoiden punamultaisten mökkien ikkunoita, sähköä ei ollut ja kelirikon takia jäätiin viikoiksi mottiin.

Ulkosaaristossa luonto määräsi tahdin. Majakanvartijoiden tehtävänä oli pitää majakassa tulta, jotta merenkulkijat osasivat pimeässä ja myrskyssäkin varoa karikoita. Majakanvartijoiden lapset kasvoivat kalalla, hylkeenlihalla ja linnunmunilla.

Majakanvartijoille vuonna 1862 tehty puinen asuintalo on yhä saarella kuten myös majakkamestarille 1910-luvulla rakennettu talo.

Riippusillan päässä on vanha luotsitupa. Huojuva riippusilta rakennettiin ensimmäisen kerran sota-aikana 1940-luvulla. Jatkosodan aikana majakanvartijoiden talossa toimi sotilaskoti ja saarella pidettiin tansseja.

Karu mutta kaunis maisema houkuttelee saareen myös tilausristeilyjä tekeviä ulkomaalaisia turisteja. Varsinkin japanilaiset haluavat tutustua Porvoon saariston maisemiin, joista Tove Jansson on ammentanut näkymiä muumitarinoihin.

”Mutta myös Helsinkiin tulevista risteilyaluksista on otettu yhteyttä”, Berndtsson kertoo.

Kapuaminen korkeaan majak

kaan kannattaa. Aurinkoisella säällä majakasta on hulppeat näkymät sekä ulkomerelle että mantereen suuntaan.

Luonto määrää yhä tahdin, sillä oikein huonolla ja varsinkin tuulisella ilmalla majakkasaarelle ei liikennöidä.

”Söderskär on sen verran kaukana avomerellä, että jos kokeneet merikarhut sanovat, ettei sinne lähdetä, niin merta pitää kunnioittaa. Risteilyn pitää kuitenkin olla miellyttävä kokemus”, Berndtsson sanoo.

Liikennöinti Vuosaaresta Söderskärin majakalle alkaa 15.6. Liikennöintiä on säävarauksella päivittäin elokuun loppuun asti. Lipun (53 euroa) alukseen voi varata etukäteen nettisivuilta www.soderskar.fi.

Leif Rosas
Saaressa ei ole wc:tä eikä kahvilaa, mutta nämä palvelut löytyvät laivalta.
Saaressa ei ole wc:tä eikä kahvilaa, mutta nämä palvelut löytyvät laivalta.
Leif Rosas
Söderskärin majakka palveli laivaliikennettä 1862–1989. Rapistumaan päässyttä majakkaa kunnostetaan parhaillaan.
Söderskärin majakka palveli laivaliikennettä 1862–1989. Rapistumaan päässyttä majakkaa kunnostetaan parhaillaan.
Leif Rosas
Lintujen pesintäaikaan Söderskäriin ei saa tulla omilla veneillä.
Lintujen pesintäaikaan Söderskäriin ei saa tulla omilla veneillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat