Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kahdeksan ketunpoikaa saa ihmiset sekaisin?

Uteliaat levittävät ruokaa ympäristöön ja kolistelevat saadakseen poikaset näkyville.

Kaupunki
 
Lauri ASanti
Lehtisaaren ketunpoikaset ovat vielä hyvin pieniä ja saavat ravinnokseen emonsa rintamaitoa.
Lehtisaaren ketunpoikaset ovat vielä hyvin pieniä ja saavat ravinnokseen emonsa rintamaitoa. Kuva: Lauri ASanti
Fakta

Pääkaupunkiseudun eläinasukkaita

 Kärppä

 Lehtopöllö, huuhkaja

 Kanahaukka

 Hirvi

 Kettu

 Mäyrä

 Lumikko

 Metsäkauris

 Valkoposkihanhi

Miksi kahdeksan ketunpentua saa ihmiset aivan sekaisin? Jos kettu hätäpäissään puree liian lähelle tulevaa ihmistä, lakkaako se olemasta söpö?

Kahdeksan ketunpoikaa ovat saaneet aikaan joukkoryntäyksen Helsingin Lehtisaareen. Paikalla on lähes ympäri vuorokauden harrastajavalokuvaajia. Päiväsaikaan paikalla vierailee ihmisiä, jotka haluavat vain nähdä ketut.

Osa vierailijoista tökkii kepeillä kettujen pesäpaikan yläpuolella sijaitsevaa huoltorakennusta, osa houkuttelee kettuja näyttäytymään levittämällä ruokaa pesäpaikan läheisyyteen.

Ihmiset tunkevat aivan lähituntumaan, kertovat paikalla olleet alueen asukkaat. ”Tungetaan kännykkäkamera aivan pesään kiinni”, kertoi yksi paikalla ollut. Toisen mukaan ketunpennut näyttivät jo ahdistuneilta.

Mikä meitä vaivaa? Emmehän me eläintarhassakaan hakkaa kepillä leijonanhäkkiä, jos se ei suostu karjumaan tai liikkumaan.

”Olemme oppineet kunnioittamaan eläinten rauhaa eläintarhoissa, mutta jostain syystä se unohtuu, kun eläin ei ole kenenkään hallinnassa, ei ole sääntöjä”, arvelee ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Sama ilmiö on nähtävissä monien kaupunkieläinten kohdalla. Helsingin Uimastadionilla pesivä kanahaukkapariskunta on saanut olla rauhassa, sillä Helsingin liikuntavirasto on onnistunut luomaan alueelle säännöt pesän ympärille. Haukkoja esitellään kaupungin virallisissa kylteissä ja pesäpuu on eristetty nauhalla.

Ketunpennut näyttäisivät olevan suojattomia ihmispaljouden keskellä. Mikään virasto ei ole laatinut ohjeita niiden kohtaamiseen, eikä kaikilla riitä kärsivällisyyttä odottaa ketun näyttäytymistä.

”Tämä on tavallaan vapaata riistaa, ehkä siksi että se on uusi ilmiö”, Pakarinen pohtii. ”Lintujen pesimärauhaa osattaisiin kunnioittaa paremmin kuin ketun.”

Kettu ei ole aina ollut yhtä ihailtu eläin. Ensin se oli ihmiselle turkisriistaa. Sen jälkeen siitä tuli tuholainen, sillä se uhkasi siipikarjaa. Sitä pidettiin häiriönä ja tuholaisena, aivan kuten nyt ajattelemme rotasta tai jotkut valkoposkihanhista.

Aluksi useimpia uusia kaupunkieläimiä ihaillaan. Näin kävi esimerkiksi villikanien kohdalla. Tätä voisi kutsua ”petifikaatioksi”, luonnonvaraista eläintä ajatellaan lemmikkinä.

”Osa ihmisistä ajattelee, että nyt voin ottaa tuon eläimen omakseni ja vaatia sitä käyttäytymään tietyllä tavalla.”

Samat eläimet muuttuvat tuholaisiksi , jos ne eivät käyttäydy ihmisen odottamalla tavalla, sanoo Pakarinen.

”Jos niitä on ’liikaa’ tai ne aiheuttavat vaivaa ja harmia. Tai eivät muuten vain käyttäydy kuten ihminen odottaa. Eiväthän kaikki jaksa edes odottaa, että ne ketut tulisivat sieltä pesästään omasta tahdostaan.”

Valkoposkihanhien uloste on jo vakiovalituksen aihe, samoin villikanien aiheuttamat tuhot puutarhoissa. Kaupunkilaiset vaativat molempien lajien määrään vähennyksiä.

Mitä tapahtuu jos kettu kesyyntyy yleiseksi kaupunkieläimeksi? Voi käydä kuten Lontoossa. Siellä kettuja ruokitaan keittiön ovelta. Nyt eläimet ovat käyneet niin tuttavallisiksi, että ne tulevat avoimesta ovesta sisään. Eräässä tapauksessa sisälle tullut kettu puri vauvaa.

Jos ihminen hakkaa kepillä ketun pesää, ruokkii sitä tai tunkee matkapuhelimensa ketun pesäkolosta sisään, pian uutisaiheena voi olla ensimmäinen ketunpurema.

Eikä se ole ketun vika.

”Pahimmat ongelmat syntyvät usein eläimen ruokkimisesta. Silloin se kesyyntyy niin paljon, että se ei enää ymmärrä väistää ihmistä. Aggressiiviset varikset ovat tästä selvin esimerkki.”

Kettu on villieläin – ei kaupassa myytävä pehmolelu. Ahdistuessaan se saattaa käyttäytyä viettiensä ja vaistojensa mukaisesti - aivan niin kuin eläimet tekevät. Se puolustautuu ja joissain tilanteissa se voi puolustautua puremalla.

”Tässä alkaa olla kohta kysymys eläinsuojelurikoksesta. Eläimelle ei tulisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Jos kettujen pesäkoloa tökitään, tai niitä muuten ahdistellaan, voidaan katsoa, että niille on aiheutettu tarpeetonta kärsimystä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat