Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisilla alkaa viimeinen viikko – kurkistimme koulun löytötavaralaatikkoon

Rukkaspari ja karvahattu löysivät omistajansa, kun neljäsluokkalaiset levittivät lattialle Pitäjänmäen peruskoulun löytötavaralaatikon sisällön.

Kaupunki
 
Kuka meni kotiin ilman toista kenkää? - neljäsluokkalaiset ratsasivat kadonneiden tavaroiden keon
Kuka meni kotiin ilman toista kenkää? - neljäsluokkalaiset ratsasivat kadonneiden tavaroiden keon
Koulujen löytötavaralaarit ovat täyttyneet piripintaan, mutta harva tulee niitä tonkineeksi. Katso, mitä Helsingin Pitäjänmäen peruskoulun neljäsluokkalaiset löysivät oman koulunsa kadonneista tavaroista.

Pitäjänmäki

Joskus kannattaa tehdä niin kuin toimittaja käskee. Näin kävi viime viikolla helsinkiläisessä Pitäjänmäen peruskoulussa, kun neljäsluokkalaiset penkoivat HS:n pyynnöstä koulun löytötavaralaatikkoa.

”Tavaraa jää ihan älyttömästi”, sanoo rehtori Katriina Aaltio. ”Alakoulun puolella ruokalan edessä on julmettu kasa.”

Kouluvuoden viimeisten kituviikkojen siivoustalkoissa oppilaat ovat koonneet julmetun kasan siististi laatikkoon, mutta penkominen maksaa vaivan. Moni neljäsluokkalainen löytää laatikosta omaansa.

Abdullahi Abdullahi bongaa talvella kadottamansa karvahatun, Jere Saarela salibandyhanskansa kadonneen parin ja Zena Sadeq pikkusiskonsa rukkaset.

”Äiti ei ollut hirveästi vihainen, mutta vähän kyllä”, Sadeq muistelee talviaamua, jolloin sisko huomasi rukkastensa kadonneen. Lopun talvea pikkusisko käytti Zenan kakkosrukkasia.

Lukuvuoden päätteeksi koulut tulvivat löytötavaraa, eikä kaikille tavaroitaan kadottaneille käy yhtä onnekkaasti kuin näille kolmelle pitäjänmäkeläisperheelle.

Arvokastakin tavaraa jää joka vuosi noutamatta läjäpäin.

Alakoulun laatikossa ehkä arvokkainta on nahkainen, Vans-merkkinen skeittikenkä.

Jonne Heinonen / HS
Uusi skeittikenkäpari maksaisi noin 70 euroa.
Uusi skeittikenkäpari maksaisi noin 70 euroa.

”Joku on näköjään mennyt ilman toista kenkää kotiin”, kummastelee Niilo Kurki. Uutena samanlainen kenkäpari maksaisi noin 70 euroa.

Kalle Lindberg puolestaan kummastelee, miten joku on voinut hukata löytötavaroihin repun. Repussa ei ole nimeä, ja sen sisältä löytyy vain harppi.

”Koululaiset hukkaavat paljon tavaroita eivätkä pidä niistä huolta”, Lindberg miettii hanskavoittoisen tavaraläjän äärellä.

Siivouksessa lapset ovat olleet omalla tavallaan huolellisia: kun laatikon tavarat lentävät käytävän lattialle, löytyy hansikkaiden, kaulahuivien ja pipojen joukosta myös muun muassa omenanraato.

Jonne Heinonen / HS
Hansikkaita, rukkasia ja reppuja Pitäjänmäen koulun löytötavaralaatikosta.
Hansikkaita, rukkasia ja reppuja Pitäjänmäen koulun löytötavaralaatikosta.

Tavarameren keskellä pojat tunnustavat myös omia hävikkejään. Sebastian Ben-Amor tunnustaa hukanneensa potkulaudan, ja Jere Saarela tunnustautuu todelliseksi huithapeliksi:

”Sormikkaita olen hävittänyt niin sikana kouluun ja joka paikkaan, että varmasti puolet noista voisi olla mun.”

Siinä missä Pitäjänmäen alakoulun laatikko tulvii vaatetavaraa, yläkoulun liikuntavarastoon on kertynyt löytötavaroina muun muassa kahdeksan pyöräilykypärää, kolme reppua, kaksi kiekkokypärää ja yhdet jääkiekkoluistimet.

Naulakossa puolestaan roikkuu muutamia eri vuodenaikoihin tarkoitettuja päällystakkeja ja jumppapusseihin pakattuja vaihtovaatteita.

Pari isojalkaista oppilasta näyttää unohtaneen lattialle kenkänsä, ja naulakon päälle on hylätty äidinkielen kirja sekä muistiinpanokansioita.

Sinänsä oppikirjoja ei enää tarvittaisikaan, sillä pari viimeistä viikkoa oppilaat pysyvät housuissaan ja koulutöissä erilaisten projektihommien ansiosta.

Koulusihteeri on koonnut parin edellisen päivän arvolöydöt valkoiseen muovilaatikkoon, jonka apulaisrehtori Sari Tapojärvi kantaa näytille.

Laatikossa odottavat omistajiaan Etnies-merkkinen lippalakki, nokkahuilu, avaimet, iPhonen laturi, lastensairaalan hyväksi myyty sadan euron arvoinen kaulakoru ja lukulasit.

Lukulasit? Niistä ja alakoulun puolen laatikosta löytyneestä miesten villapaidasta voi päätellä, että tavaroitaan hukkaavat lasten lisäksi myös koulun aikuiset.

Mitä tavaroille sitten tapahtuu?

”Näitä vois myydäkin”, tuumii Sebastian Ben-Amor.

Rehtorin mukaan tavaroita ei missään nimessä heitetä roskiin.

Käyttökelpoiset urheilutavarat päätyvät liikuntavarastoon yhteisesti käytettäviksi, ja arvotavaroille löytyy yleensä omistaja.

”Kännyköitä löytyy koko ajan, ja ne toimitetaan kansliaan”, sanoo Katriina Aaltio.

”Joko oppilaat itse tai vanhemmat tulevat kyllä hakemaan ne.”

Vaatetavaroita sen sijaan kysellään vain harvoin, ja siksi rehtori toivoo, että lapset ja vanhemmat nimikoisivat tavaransa.

”En usko, että pojat ikinä käyvät laatikolla katsomassa, ja hyvin vähän vanhemmatkaan”, Aaltio kertoo.

Apulaisrehtori Tapojärveä välinpitämättömyys hieman kummastuttaa.

”Luulisi, että vanhempia alkaisi kiinnostaa ainakin hupparien ja kenkien katoaminen. Jos itseltäni olisi takki hävinnyt, niin äiti kyllä olisi suuttunut, ja takki olisi pitänyt löytää.”

Kituviikon ohjelmaa Pitäjänmäellä: Kakkukestejä, sumopainia ja säveltämistä

Opettajat ovat helisemässä, kun kouluvuosi matelee kohti loppuaan. Miten saada oppilaat pysymään housuissaan, kun päivä paistaa ja kesäloma kutsuu? Numerotkin on tiettävästi annettu – joskin niitä voi muuttaa kevätjuhlapäivään asti.

Yksi ratkaisu ovat projektiviikot, joiden merkeissä helsinkiläisessä Pitäjänmäen peruskoulussa on perehdytty olympiateemaan. Tällaisia asioita koulussa on tehty:

 Siivousta ja talon tuunaamista

 Retkiä Seurasaareen, kotieläintilalle, Helsingin olympialaisten tapahtumapaikoille ja Linnanmäelle

 Kalastusta

 Vesihyönteisten tutkimista Mätäjoella

 Uusien urheilulajien keksimistä

 Sambakulkueen järjestämistä

 Juhlaetiketin kuten skoolauksen ja kattausten opettelua ruokalassa järjestetyissä pidoissa, joihin on leivottu muun muassa kakkuja kotitaloustunneilla pitkin lukuvuotta.

 Sumopainia, yleistä riehuntaa ja hattaran syöntiä kaupungin nuorisotoimen myöntämillä Ruuti-rahoilla järjestetyssä ”superpäivässä” viime perjantaina.

 Olympianäyttelyn rakentamista. Näyttelyyn kuuluu myös itse sävelletty olympiahymni sekä voimistelu- ja tanssiesitykset.

 Omien esitysten valmistamista Pitskun talent -tapahtumaan, jossa esitykset esitetään oppilaille ja tuomaroidaan positiivisesti.

 Ronja Ryövärintytär -näytelmän harjoittelua ja esittämistä muille oppilaille.

Jonne Heinonen / HS
Kalle Lindberg, Jere Saarela, Niilo Kurki ja Sebastian Ben-Amor penkovat Pitäjänmäen peruskoulun löytötavaroita. Rehtorin mielestä niitä on julmettu kasa.
Kalle Lindberg, Jere Saarela, Niilo Kurki ja Sebastian Ben-Amor penkovat Pitäjänmäen peruskoulun löytötavaroita. Rehtorin mielestä niitä on julmettu kasa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat