Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hernesaaren viihdekeskukset poikineet kymmeniä valituksia – basson jumputus ja kaahaavat avoautot kismittävät naapureita

Hernesaaren lähialueen asukkaat valittavat viihdekeskuksien melusta. ”Musiikkia on jo hiljennetty”, Hernesaaren Ranta Oy:n toimitusjohtaja Seppo ”Sedu” Koskinen sanoo.

Kaupunki
 
Löylyn unisex-vessan näköalaa ei haluttu pilata peilillä
Löylyn unisex-vessan näköalaa ei haluttu pilata peilillä
Yrittäjäkaksikko Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia avasivat toukokuun lopulla Hernesaaren tuoreen saunatulokkaan Löylyn. HS kävi tutustumassa futuristisen näköiseen puurakennukseen. Toimittaja: Anne Salomäki, kuvaaja: Janne Järvinen
Fakta

Hernesaari

 Hernesaari kuuluu Länsisataman kaupunginosaan.

 Hernesaaressa asuu 1 500 ihmistä.

 Hernesaaren Ranta -viihdekeskus avattiin vuonna 2015. Noin 5 800 neliömetrin suuruinen alue on vuokrattu Helsingin kaupungilta viideksi vuodeksi. Asiakaspaikkoja on jatkossa noin 3 000.

 Hernesaaren Löyly-sauna avautui toukokuussa 2016. Asiakaspaikkoja noin 600.

 Hernesaarenrannassa on myös kahvila-ravintola Birgitta Hernesaari.

Hernesaari.

Uudet vapaa-ajan viihdekeskukset Hernesaaressa ovat poikineet valituksia Helsingin ympäristökeskukseen. Vastikään avatut Hernesaaren Ranta sekä sauna- ja ravintolakompleksi Löyly ovat asukkaiden mukaan aiheuttaneet häiritsevää melua ja liikenteen vaaratilanteita.

”Valituksia on tullut noin kolmekymmentä. Kaikki valittaneet eivät suinkaan ole täysin tyrmäämässä viihdekeskuksia. Basson jumputus on se pahin”, kertoo johtava ympäristötarkastaja Päivi Vepsäläinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Vapaa-ajan viihdekeskusten naapurusto on teollisuusaluetta. Muutaman sadan metrin päässä sijaitsevat Eiranrannan ja Eiran asuinalueet. Yksittäisten asukkaiden lisäksi viranomaisille on valittanut pari asukasyhdistystä ja taloyhtiötä.

Vepsäläisen mukaan valitukset koskevat melua ja lisääntynyttä liikennettä. Ympäristökeskus teki tarkastuskäynnin Hernesaaren Rannassa 12. toukokuuta, ja uutta suunnitellaan. Edellisellä käynnillä ongelmia ei tavattu.

”Sattui hyvin hiljainen ilta. Ei saatu sellaisia tuloksia, joita valitusten perusteella olisi voinut odottaa”, Vepsäläinen kertoo.

Armfeltintiellä asuva Seija Hansson on lähettänyt ympäristökeskukselle kirjeen Hernesaarenrannan ravintolasta kantautuvasta melusta.

Jukka Gröndahl / HS
Seija Hansson ahdistuu asuntoonsa kantautuvasta bassonjytkeestä.
Seija Hansson ahdistuu asuntoonsa kantautuvasta bassonjytkeestä.

”Aika ajoin musiikkia soitetaan niin voimakkaalla volyymilla, että ikkunat tärisevät. Ikkunat ja parvekkeen ovi on pidettävä suljettuina”, Hansson kertoo.

Viime kesänä musiikki soi yleensä kahteen asti yöllä.

”Niinä iltoina ei voinut nukkua ikkunat auki, koska musiikki valvotti.”

Tänä vuonna tilanne on hiukan parempi, koska Hernesaaren Rantaan rakennettiin lava Pihlajasaareen päin. Se eristää ääntä.

Ajoittain desibelit nousevat silti niin, että musiikki kuuluu Eiraan.

”Komppi tuntuu sydämessä asti. Ahdistun siitä kovasti”, Hansson sanoo.

Jukka Gröndahl / HS
Seija Hansson ahdistuu asuntoonsa kantautuvasta bassonjytkeestä, mutta on luvannut lähteä käymään rantaan ilmestyneissä ravintoloissa.
Seija Hansson ahdistuu asuntoonsa kantautuvasta bassonjytkeestä, mutta on luvannut lähteä käymään rantaan ilmestyneissä ravintoloissa.

Hernesaarenkadulla muutaman sadan metrin päässä viihdekeskuksista asuvaa Eeva Kanervaa ei häiritse niinkään melu vaan liikenne.

”Se on lisääntynyt ihan tolkuttomasti. Alueella käy tuhansia ihmisiä, jotka ajelevat yökaudet rallia tosi kovaa. Monet ovat kertoneet, etteivät uskalla päästää lapsia enää koirien kanssa ulos, koska pelkäävät niiden jäävän alle”, Kanerva kertoo.

Hernesaari sijaitsee niin sanotusti pussin perällä, jonne pääsee kapeita katuja pitkin. Helsingin kaupunginhallituksessa esiteltiin eilen maanantaina alueen uusi liikennesuunnitelma raitiolinjoineen, mutta aikaisintaan vuonna 2018 valmistuvasta hankkeesta ei ole apua tähän hätään.

Hernesaarenkadulla asuvan Jari Nikkilän ullakkoasunnosta on telakkarakennusten ylitse näkymä sauna-ravintola Löylyyn. Melun sijasta myös häntä ärsyttää joidenkin autoilijoiden huono ajokäytös.

Jukka Gröndahl / HS
Jari Nikkilä oli itse lapsena kolarissa. Hän pelkää, että Hernesaaressa joku joutuu pian kokemaan saman.
Jari Nikkilä oli itse lapsena kolarissa. Hän pelkää, että Hernesaaressa joku joutuu pian kokemaan saman.

”Avoautoilla ajetaan hurjaa vauhtia. Takseilla on kiire hakea sieltä asiakkaita. Tapahtumiin kulkee kapeita katuja pitkin tuhansia ihmisiä. Joku tulee jäämään auton alle”, Nikkilä ennustaa.

Hernesaaren muutos on tyypillinen valituksia synnyttävä tilanne. Teollisuuden rahtiliikenne on saanut seurakseen vapaa-ajan autoilijat. Entinen hiljainen nurkka onkin viihdekeskuksineen kansainvaelluksen kohde.

”Kyllä ne [Hernesaaren Ranta ja Löyly] ovat muuttaneet alueen luonnetta”, Nikkilä toteaa.

Jukka Gröndahl / HS
Hernesaaren alueen liikennemäärät ovat lisääntyneet.
Hernesaaren alueen liikennemäärät ovat lisääntyneet.

Helsingin strategiaan kuuluu olennaisena osana kaupungin elävöittäminen ja myönteinen suhtautuminen tapahtumien järjestämiseen.

Hernesaaren Rannan ja Löylyn kaltaiset toimijat vastaavat juuri tämänkaltaisiin kaupungin pyrkimyksiin.

Hernesaaren Rannassa kävi viime vuonna noin 150 000 ihmistä, ja tänä vuonna yhtiö uskoo kaksinkertaistavansa kävijämäärän 300 000:een. Alueella on nyt 2 500 asiakaspaikkaa, mutta kesän muutamina erikoisiltoina asiakkaita voi olla 4 000. Konsertit päättyvät kello 22, ja ravintolan musiikki jatkuu kello kahteen yöllä.

Heikki Saukkomaa
Hernesaaren Ranta Oy:n toimitusjohtaja on Sedu Koskinen.
Hernesaaren Ranta Oy:n toimitusjohtaja on Sedu Koskinen.
Jasper Pääkkönen on Löylyn toinen omistaja.
Jasper Pääkkönen on Löylyn toinen omistaja.

Hernesaaren Ranta Oy:n toimitusjohtaja Seppo ”Sedu” Koskinen on tietoinen meluvalituksista ja arvelee niiden ajoittuneen vapun avajaisiin. Esimerkiksi ravintolamusiikin matalia taajuuksia on jo säädetty aiempaa hiljemmalle.

”Ei meillä oikeastaan bassoja ole enää ollenkaan”, Koskinen sanoo.

Koskinen arvelee asiakasmäärältään parhaan illan olleen 21. toukokuuta, kun Suomi kohtasi Kanadan jääkiekon MM-finaalissa. Tuolloin paikalla oli kerralla noin 2 500 asiakasta.

”Lauantaisin saattaa päivän mittaan olla 3 000–4 000 kävijää. Tavallisina päivinä kävijämäärä vaihtelee: aamupäivällä on lapsiperheitä ja myöhemmin muita.”

Löyly avautui yleisölle viime viikolla Hernesaaressa. Toinen omistaja Jasper Pääkkönen kertoo, ettei avajaisten jälkeen ole kuulunut yhtäkään valitusta, vaikka aiemmin niitä tuli.

”Jotkut asukkaista ilmeisesti haluaisivat säilyttää Hernesaaren tyhjänä teollisuuden hallialueena. Minä taas suosin sitä, että tästä tulisi eloisa kaupunginosa”, Pääkkönen sanoo.

Pääkkösen toiveet ovat jo toteutumassa. Uusien liikenneväylien päähän Löylyn läheisyyteen rakennetaan lähivuosina asunnot 6 000 helsinkiläiselle.

Löylyllä on aurinkoisina päivinä ollut Pääkkösen arvion mukaan tuhansia kävijöitä. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita arkkitehtuuriltaan korkeatasoisesta ja ekologisia arvoja tunnustavasta uudesta maamerkistä. Näköalakin kiinnostaa.

”Tuolta meidän tornistamme avautuu aivan uusi näköala esimerkiksi Eiraan. Helsinkiläiset eivät koskaan ennemmin ole nähneet kaupunkiaan tästä suunnasta”, Pääkkönen miettii.

Monet lähialueen asukkaista ovat kertoneet olleensa etukäteen huolestuneita, mutta he ovat tulleet nyt kiittämään.

”He ovat huomanneet, ettei tästä tullutkaan sellaista myöhäisyön metelipaikkaa.”

Näin pidät meluttoman festarin
Näin pidät meluttoman festarin
HSTV näyttää, kuinka tehdään festivaali, jossa soitettava musiikki häiritsee mahdollisimman vähän naapurustoa. Helsingissä ulkoilmafestivaalit ovat herättäneet keskustelua, kun Weekend-festari poiki vuonna 2015 satoja valituksia bassojytkeestä. Toimittaja ja editoija: Esa Juntunen HS, grafiikka: Sofia Pusa HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat