Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliitikot riisuivat valtaa Pajusen supervirkamieheltä

Pormestari ja apulaispormestarit rajoittavat uuden kansliapäällikön esittelyvaltuuksia

Kaupunki
 
Riikka Hurri
Helsingin kaupungintalo
Helsingin kaupungintalo Kuva: Riikka Hurri
Fakta

Pormestarit saapuvat ensi vuonna

 Helsinki ottaa uuden johtamisjärjestelmän käyttöön ensi kevään kuntavaalien jälkeen 1.6.2017. Vaalien jälkeen valtuusto valitsee pormestarin ja neljä apulaispormestaria.

 Pormestari johtaa kaupunginhallitusta ja sen alaista elinkeinojaostoa. Apulaispormestarit johtavat lautakuntia ja ovat myös kaupunginhallituksen jäseniä

 Nykyisen kaupunginkanslian ja lukuisten virastojen tilalle tulee keskushallinto sekä neljä toimialaa: kasvatus- ja koulutus, kaupunkiympäristö, kulttuuri ja vapaa-aika sekä sosiaali- ja terveys.

Helsingin poliittiset ryhmät muuttivat odotetusti kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitystä kaupungin kansliapäällikön roolista. Apulaispormestarien valtaa lisättiin, ja kansliapäällikön valtaa vähennettiin.

Kaupungissa on jo nyt kansliapäällikkö, mutta johtamisjärjestelmän muutoksessa hänestä tulee mahtivirkamies, jolle tulee uusia tehtäviä.

Helsingin johtamisen jaosto täsmensi Pajusen esitystä maanantaina siten, että eri toimialoja luotsaavat apulaispormestarit voivat kansliapäällikön sijasta poikkeustapauksissa kutsua esittelijäksi myös toimialajohtajan.

Nykyisistä virastoista koostettuja uusia toimialoja on uudessa mallissa neljä: kasvatus- ja koulutus, kaupunkiympäristö, kulttuuri- ja vapaa-aika sekä sosiaali- ja terveys.

Kysymys kaupunginhallituksen esittelijän roolista on demokratian toteutumisen kannalta olennainen asia. Nykymallissa kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat ovat voineet käyttää melkoista valtaa kaupunginhallituksen asialistan kokoamisessa.

Poliitikkopolvet ovat vuosien saatossa tuskailleet muun muassa, etteivät heille rakkaat aiheet ole edenneet päätöksentekoon, koska esittelevä virkamies on jättänyt asian pöytälaatikkoonsa.

Helsingin johtamisen jaoston puheenjohtaja Lasse Männistö (kok) ei silti pidä nyt tehtyä kompromissia erityisen vallankumouksellisena, koska se noudattelee kaupunginvaltuuston aikaisempia linjauksia.

”Kaupunginhallituksen suvereeni esittelijä on kansliapäällikkö, mutta joissain poikkeustapauksissa esittelijänä voi olla toimialajohtaja. Tämä esittelee asian, miten parhaaksi katsoo.”

Otso Kivekäs (vihr) ja Osku Pajamäki (sd) pitävät täsmennystä perusteltuna. Ryhmät sopivat muutoksesta johtamisen jaostossa yksimielisesti.

”Kansliapäällikkö esittelee nyt asioita apulaispormestarin luvalla, ja jos lupaa ei heru, apulaispormestari voi heittää asian toimialajohtajalle. Jos apulaispormestari ja toimialajohtaja ovat samassa veneessä, kansliapäällikkö ei voi sotkeutua asiaan”, Kivekäs sanoo.

Pajamäki pitää täsmennettyä esitystä demokraattisempana.

”Kansliapäällikön valtaa on nyt rajoitettu, ja hyvä niin”, Pajamäki sanoo.

Männistön mielestä on tärkeätä, etteivät poliittinen johtaminen ja virkamiesvalmistelu sekä toisaalta päättäjän ja esittelijän roolit sekoitu. Valitut pormestari ja apulaispormestarit ovat kaupunginhallituksen jäseninä päättämässä asioista, joten he eivät samanaikaisesti toimi esittelijöinä.

”Tämän uudistuksen isoin asia ei ole pormestarin tai kansliapäällikön rooli. Se iso käänne on, että tuodaan Helsingin tsaarinaikainen virastorakenne 2000-luvulle. Tuodaan asiakas toiminnan keskiöön”, sanoo Männistö.

Hän pitää uudistuksen toteutumista nyt varmana, koska hankkeella on valtuuston enemmistön tuki. ”Nyt tämä etenee kuin juna”, Männistö sanoo.

Johtamisen jaosto täsmensi myös keskushallinnon ja kaupunkiympäristön toimialan rooleja siten, että toisin kuin Pajusen esityksessä yleiskaavan toteutusohjelma ja strateginen maankäyttö kuuluvatkin kaupunkiympäristön toimialaan.

Vanhastaan aluerakentamisprojektit kuten Kalasatama ja Jätkäsaari ovat olleet talous- ja suunnitteluosaston vastuulla. Esitys olisi lisännyt keskushallinnon otetta Helsingin maankäytössä. Yleiskaava on merkittävä vallankäytön väline, koska se kertoo, miten Helsingissä rakennetaan.

Johtamisen jaosto esittää myös, että kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala jaetaan kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, nuoriso ja liikunta sekä niitä ohjaavat jaostot.

”Tämä on hyvä, koska alkuperäisessä esityksessä kulttuuri olisi revitty luonnottomaan yhteyteen”, Pajamäki napauttaa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle jää budjettivastuu kokonaisuudesta, mitä taas Männistö pitää hyvänä esimerkkinä koko uudistuksen tavoitteista.

”Kaupungin toiminta pitää koota laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Budjettiohjaus kattaa koko toimialan”, Männistö sanoo.

Ruotsinkielinen varhaiskasvatus, opetus ja työväenopisto kootaan omaksi palvelukokonaisuudekseen. Korkeasaaren eläintarhan asema selvitetään erikseen. Eläintarha rahoittaa melko tarkalleen oman toimintansa omilla tuotoillaan.

Hallinto- ja johtosääntö tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn ensi maanantaina ja valtuusto sinetöi uudistuksen juhannuksen alla. Ensi syksynä työ jatkuu toimialojen sisäisillä uudistuksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat