Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhmäkoot kasvavat yläluokilla Helsingissä

Koulujen tiukka talouskuri jatkuu myös ensi vuonna.

Kaupunki
 
Miika Salminen / HS
Helsinki kasvattaa hiukan ryhmäkokoja erityisesti luokilla 7–9. Kuva on Suutarilasta.
Helsinki kasvattaa hiukan ryhmäkokoja erityisesti luokilla 7–9. Kuva on Suutarilasta. Kuva: Miika Salminen / HS

Helsinki aikoo kasvattaa ryhmäkokoja hieman erityisesti peruskoulun ylimmillä luokilla. Tähän asti luokilla 7–9 ryhmäkoko on ollut keskimäärin 16, mikä on suhteellisen vähän verrattuna moniin muihin kuntiin. Dramaattisesta muutoksesta ei ole kyse.

”Ryhmäkoko voi kasvaa muutamalla oppilaalla, mutta tämän käytännön toteutus riippuu kouluista”, sanoo opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen.

Koulujen säästöt voivat näkyä myös siten, että jakotunteja on aiempaa vähemän. Harvinaisille kielille ja valinnaisaineille ei välttämättä yhtä usein synny omaa ryhmää. Myös tiloista säästetään edelleen.

Sen sijaan ensi vuodelle ei ole luvassa opettajien tai muun henkilökunnan irtisanomisia tai lomautuksia, opettajia päinvastoin tarvitaan Helsingin kouluihin lisää.

Opetuslautakunta päättää talousarvioesityksestä tiistaina. Varsinaisesti Helsingin ensi vuoden budjetista päättää valtuusto loppuvuodesta.

Opetusviraston määrärahat ensi vuodelle ovat itse asiassa lähes kymmenen miljoonaa euroa tämän vuoden talousarviota suuremmat, mutta korotus ei täysin riitä kattamaan edes kohoavia koulujen vuokria. Samaan aikaan valtiolta tulevien tukien arvioidaan pienenevän ja oppilasmäärä kasvaa edelleen Helsingissä noin tuhannella vuosittain. Koululaista tai opiskelijaa kohden rahaa on siis vuosi vuodelta vähemmän käytössä.

Jos katsotaan pidemmälle kuin ensi vuoteen, säästöjä haetaan myös esimerkiksi koulujen digiloikasta, johon tällä hetkellä joudutaan myös investoimaan. Toisella asteella lukioille luvataan enemmän usean oppilaitoksen yhteisiä kursseja ja etäopetusta, ammatilliseen opetukseen taas entistä enemmän opetusta oman oppilaitoksen seinien ulkopuolella eli esimerkiksi työpaikoilla.

Talousarvioehdotuksessa opetusviraston käyttömenoihin on budjetoitu 694,6 miljoonaa ja tuloihin 22 miljoonaa euroa.

Tuottavuustavoitteet koskevat Helsingissä kaikkia kouluja, mutta käytännössä rehtorit ja johtokunnat päättävät tarkemmin miten missäkin koulussa säästetään.

Lautakunta käsittelee tiistaina talousarvion lisäksi erikseen myös koulujen positiivisen diskriminaation määrärahoja. Tämä tarkoittaa siis järjestelmää, jossa haastavimmilla alueilla toimivat koulut saavat vähän enemmän rahaa käyttöönsä kuin muut. Ylimääräistä rahaa voi tulla koululle esimerkiksi siksi, että alueella aikuisista moni on työttömänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat