Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 600 ikäihmistä haluaa töihin Heurekaan – vanhimmat hakijat yli 90-vuotiaita

Seniorioppaat kertovat myös tarinoita omasta elämästään, joten haussa on mahdollisimman erilaisia elämiä eläneitä ihmisiä

Kaupunki
 
Bert Bostelmann
Ensimmäiset Dialogi ajassa -näyttelyt järjestettiin Saksassa. Kuva on Frankfurtin näyttelystä.
Ensimmäiset Dialogi ajassa -näyttelyt järjestettiin Saksassa. Kuva on Frankfurtin näyttelystä. Kuva: Bert Bostelmann

Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan tiedekeskus Heurekan ikäihmisille suunnattu rekrytointikampanja sai aikaan hakemusvyöryn. Heureka palkkaa Dialogi ajassa -näyttelyyn 30 yli 70-vuotiasta opasta, ja työhakemuksia saapui määräaikaan mennessä kaikkiaan 578.

Heurekan elämysjohtajan Mikko Myllykosken mukaan hakijoiden joukossa on suurinpiirtein yhtä paljon naisia ja miehiä. Vanhimmat näyttelyoppaaksi haluavat ovat yli 90-vuotiaita.

Rekrytointiprosessi jatkuu siten, että Heureka järjestää kesäkuussa valintatilaisuuden, johon kutsutaan hakemusten perusteella 120 henkilöä. Myllykoski kuvailee valintatilaisuuden sisältöä ”työpajahenkiseksi” ja ”toiminnalliseksi haastatteluksi”.

”Meidän on hyvä varmistua, että valitut pärjäävät myös fyysisesti tässä tehtävässä”, Myllykoski sanoo.

”Hyviä hakijoita on paljon, joten meillä on edessämme todella vaikea tehtävä”, arvioi puolestaan Heurekan innoituspäällikkö Merja Nuutinen.

Dialogi ajassa -näyttely pyrkii avaamaan tiedekeskuksen vieraille ikääntymisen yksilöllisyyttä ja lisäämään empatiaa ikäihmisiä kohtaan. Oppaat tulevat myös kertomaan tarinoita omasta elämästään, joten Heureka haluaa mukaan mahdollisimman erilaisia elämiä eläneitä ihmisiä.

”Monilla hakijoista on akateeminen koulutus, mutta haluamme mukaan myös ihmisiä, joilla ei ole akateemista koulutusta”, Myllykoski sanoo.

Tärkeimpiä seniorioppaan ominaispiirteitä ovat kuitenkin Myllykosken mukaan hyvät vuorovaikutustaidot. Opasjoukkoon valikoidaan myös eri kieliä taitavia ihmisiä, koska näyttelyn uskotaan kiinnostavan myös ulkomaalaisia vieraita.

Dialogi ajassa -näyttelyn formaatti on peräisin Saksasta. Tällä hetkellä vastaavanlainen näyttely on käynnissä Sveitsin pääkaupungissa Bernissä.

Heurekan seniorioppaat koulutetaan tehtäväänsä syyskuussa, ja näyttely sekä varsinaiset työt alkavat lokakuussa. Kolmen ja puolen kuukauden työpestin aikana oppailla tulee olemaan keskimäärin neljän tunnin työvuoroja korkeintaan kolmena päivänä viikossa.

Vaikka Dialogi ajassa -näyttelyn aiheena on vanhuus, on se tarkoitettu kaikenikäisille. Niin koululaiset, opiskelijat kuin esimerkiksi 50 vuoden ikäpyykin ohittaneet voivat löytää omat kulmansa näyttelystä.

”Jos hyvin käy, niin meistä kaikistahan tulee jossain vaiheessa vanhuksia”, Myllykoski toteaa.

Heurekan toiveissa on, että näyttely antaa ajattelemisen aihetta myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Pelkästään se, että opashaku sai liikkeelle satoja ihmisiä, kertoo työelämän ulkopuolelle siirtyneessä väestönosassa olevasta innokkuudesta ja aktiivisuudesta.

Tilastokeskuksen mukaan yli 65-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä kasvaa koko ajan, ja vuonna 2020 Suomessa arvioidaan olevan jo yli miljoona 65-vuotta täyttänyttä. Suomi on yksi maailman nopeiten ikääntyviä kansakuntia Japanin, Italian ja Saksan rinnalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat