Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään on hittihääpäivä 1.6.16 – "Isä, jos luet tämän, voisitko saattaa minut alttarille?"

Hääbudjetti pysyy kurissa, jos osallistuu häätapahtumaan tai jää Kehä III:n ulkopuolelle.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Minna Karvinen ja Aki Vänskä harjoittelivat perinteistä poikkeavaa häätanssiaan Hyvinkäällä maanantai-iltana. Tanssi on Vänskälle juhlan tärkein yksityiskohta. ”Olen tosi iloinen, että teemme tanssistamme vähän erilaisen.”
Minna Karvinen ja Aki Vänskä harjoittelivat perinteistä poikkeavaa häätanssiaan Hyvinkäällä maanantai-iltana. Tanssi on Vänskälle juhlan tärkein yksityiskohta. ”Olen tosi iloinen, että teemme tanssistamme vähän erilaisen.” Kuva: Mika Ranta / HS
Häätapahtumia

Avioliiton auvoon kauppakeskuksessa tai keskellä yötä

 Kauppakeskus Kaaressa Helsingin Kannelmäessä pidetään keskiviikkona 1. kesäkuuta pop up -häät, joihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Vihittävien täytyy olla rippikoulun käyneitä ja tuoda mukanaan esteettömyystodistus. Pareja vihitään kello 12–22.

 Kallion kirkossa järjestetään keskiviikkoiltana Vihkiyö, jossa viisi paria vihitään puolen tunnin välein.

 Kesäkuun 18. päivänä järjestetään vihkitapahtumat Lauttasaaren ja Kulosaaren kirkkojen kellotorneissa.

1616 eli 1.6.2016 on hyvä hääpäivä. Alkukesän helteet hellivät, ja sormukseen tulee numero, joka on helppo muistaa.

Moni Helsingissä käyttääkin tilaisuutta hyväkseen. Maistraatista kerrotaan, että päivän vihkiajat ovat täynnä ja virka-ajan ulkopuolellekin tulee vihkimisiä.

Helsingin seurakuntayhtymän mukaan kaupungin suosituissa vihkikirkoissa ei ole havaittavissa samanlaista buumia kuin 12.12.2012 mutta kirkon keskiviikkona järjestämät vihkitapahtumat herättävät kiinnostusta.

Viisi paria vihitään illalla Kallion kirkossa, ja kauppakeskus Kaaressa vihitään pareja kello 12–22.

Millään muulla ei ole väliä, kunhan tarjolla on mummon kurkkuja. Näin päätti heinäkuun alussa naimisiin menevä Minna Karvinen ja yllättyi itsekin.

”Luulisi, että isot linjat stressaisivat häissä, mutta huolehdinkin kurkuista”, Karvinen sanoo huvittuneena. Stressi järjestelyistä ei päässyt kasvamaan isoksi, koska Karvinen ja hänen miehensä Aki Vänskä aloittivat suunnittelun jo syksyllä 2014. Heidät vihitään maistraatissa.

”Kumpikaan meistä ei kuulu mihinkään seurakuntaan. Kokisin kirkkohäät meidän kohdallamme kauhean falskeiksi”, Karvinen sanoo.

Vaikeinta oli löytää hääpaikka, mutta lopulta täydellinen tila tuli eteen Järvenpäässä.

”Tutkailimme paikkoja myös Helsingistä. Kävi ilmi, että säästämme noin 1 000–2 000 euroa, kun jäämme Kehä III:n ulkopuolelle”, Karvinen kertoo.

Vänskäkin yllättyi hinnoista.

”Pääkaupunkiseudun suosituimmat hääpaikat ovat poskettoman kalliita. Pistää miettimään, onko se aidosti sen arvoista.”

Hääpaikka ja tarjoilut vievät hääbudjetista suurimman osan. Karvisen ja Vänskän 60 vieraan häissä ne maksavat yhteensä 5 000 euroa – puolet budjetista.

”Olin siinä uskossa, että olisi edullisempaa vuokrata paikka, tilata ruoat erikseen ja hakea alkoholit Virosta. Olin totaalisen väärässä. Ainakin meillä pakettiratkaisu tuli halvemmaksi”, Karvinen kertoo.

Pakettiratkaisuun päätyi myös Johanna Kosonen, joka menee naimisiin Helsingin Lähetyskirkossa elokuussa.

Häiden suunnittelua ja erityisesti hääpäivän organisointia on helpottanut yhteistyö juhlapaikka Café Köketin kanssa.

”Oli vaikea löytää paikka yli sadan ihmisen häille. Prosessin yksinkertaistamiseksi päätimme ostaa koko paketin juhlatilalta.”

Rahanmeno ei tullut Kososelle yllätyksenä, koska hän on seurannut monien häiden suunnittelua. Joissain asioissa hinnat kuitenkin yllättivät.

”Tuntuu, että usein kun mainitsee häät, hintoihin tulee heti ekstraa.”

Kosonen haluaa sijoittaa häissään juhlapaikkaan ja valokuvaajaan. ”Emme tarvitse karkkibuffetteja tai muuta oheissälää.”

Tärkeitä ovat esimerkiksi tietyt perinteet. Sulhanen kysyi Kososen kättä tämän isältä, ja muutakin perinteistä on tulossa.

”En ole kysynyt tätä vielä, mutta isä voikin lukea nyt lehdestä: voisitko saattaa minut alttarille?”

Häämusiikista halutaan kansainvälistä, kirkosta rentoa

Useissa sadoissa kirkkohäissä soittanut kanttori Katri Vanhamäki näkee maistraattihäiden suosion myös omassa työssään: harva toivoo mahdollisimman maallista seremoniaa, koska kirkolliseen vihkimiseen päätyneille kirkko merkitsee jotakin.

Prinsessa Ruususen häämarssi ja muut perinteiset kappaleet ovat säilyttäneet vankan suosionsa, mutta erikoisiakin kappaletoiveita riittää.

”Olen soittanut peliaiheisissa häissä loppumusiikkina Super Mario Brosin tunnusmusiikin. Se sopi tilanteeseen oikein hyvin”, Vanhamäki kertoo.

Suurimmaksi Helsingissä näkyväksi muutokseksi Vanhamäki mainitsee kansainvälistymisen. Kun yhä useammasta hääparista toinen on ulkomailta, seremoniassa ja sen musiikissa yhdistellään maiden perinteitä.

”Se on kanttorin kannalta todella kiinnostavaa.”

Perinteiden yhdistäminen näkyy myös virsissä tai yhteislauluissa. Kansainvälisissä häissä suosittu laulu on Amazing Grace, ja Vanhamäki on laulattanut myös Beethovenin Oodia ilolle kahdella kielellä.

”Suomalaiset ovat monesti arkoja laulamaan. Mutta häissä ei tarvita laulutaitoa: siellä lauletaan seremoniaan osallistumisen vuoksi”, Vanhamäki sanoo.

Monesti osana kirkkovihkimistä on jonkun häävieraan lauluesitys. Näitä Vanhamäki kehottaa harkitsemaan ja miettimään vaihtoehtoja kanttorin kanssa: kirkoissa ei välttämättä ole äänentoistoa, joten äänen täytyy olla kantava ja varma, jotta sanoista saa selvää.

”On vähän kiusallista, jos kukaan ei kuule esityksestä mitään.”

Vanhamäen mukaan moni pari tilaakin kirkkoon esiintyjäksi ammattimuusikon.

Papin töitä 32 vuotta Helsingissä tehnyt Roihuvuoren seurakunnan kappalainen Kari Laaksonen allekirjoittaa kansainvälistymistrendin.

Papin työssä se näkyy niin, että moni avioliitto siunataan virallisen vihkimisen sijasta, koska molemmat eivät kuulu kirkkoon. Yksi asia ei silti muutu.

”Jokainen hääpari haluaa henkilökohtaisuutta. Sitä saadaan tutustumalla ennen vihkitoimitusta.”

Laaksosen mukaan hääparit haluavat kirkkohäiltä myös hengellisyyttä. Kukaan ei ole pyytänyt pitämään Jumalaa piilossa.

”Omasta uskosta puhuminen on Suomessa pahempi tabu kuin missään muualla. Olen ollut iloinen siitä, että kirkkohäät silti merkitsevät enemmän kuin kaunista rakennusta.”

Laaksonen pitää etenkin juhlista, joissa voi vastailla kysymyksiin ja saa palautetta. ”Hääparit toivovat rentoutta. Häissä sitä onkin helpompi toteuttaa kuin vaikka hautajaisissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat