Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo joutui armas aika – Suvivirsi soljui pehmeästi Narinkkatorilla

Kesästä iloitseva virsi kostutti silmiä keskellä Helsinkiä

Kaupunki
 
Suvivirsi kaikui Helsingin keskustassa
Suvivirsi kaikui Helsingin keskustassa
Näin kajahti Suvivirsi Helsingin Narinkkatorilla 31. toukokuuta Stadin Suvivirsi -tapahtumassa. Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen.”

Nämä sanat virittävät monen herkän suomalaissielun tilaan, johon vain Suvivirsi pystyy.

Helsingin keskustaan Narinkkatorille kerääntyi tiistaina satoja ihmisiä laulamaan ja kuulemaan Suvivirttä, kun evankelis-luterilainen kirkko järjesti torilla Stadin Suvivirsi -tapahtuman. Suvivirren tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla oheisen videon.

”Suvivirsi muistuttaa koulujen päättymisistä, keväästä ja kesän alusta. Olen kotoisin Joensuusta, joten mieleen tulee myös lapsuuden muistoja Laulurinne-perinteestä ja nostalgiaa”, selittää Krista-Maria Krubally syitä, miksi hän halusi tulla paikalle laulamaan.

Ennätyslämpimän toukokuun helteistä tiistaita vilvoitti reipas tuuli. Kohtalainen tuulenvire ei kuitenkaan selittänyt monen kostuvia silmäkulmia, kun virttä alettiin yhdessä laulaa.

Suvivirsi otettiin Suomessa virsikirjaan vuonna 1701. Virren teksti on kirjoitettu Ruotsissa 1600-luvun lopulla. Tuolloin oltiin toipumassa pahoista nälkävuosista, kun sääolosuhteet veivät viljasadot. Suomessa suuren nälänhädän aikaan 1695–1697 kuoli nälkään ja tauteihin arviolta 30 prosenttia väestöstä.

”Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa.”

Tuo toisen säkeistön alku kertoo riemusta, jota hyvältä näyttävä sato tuotti. Suomen kielessä pitkään esiintynyt laiho-sana tarkoittaa kasvavaa viljaa tai satoa.

Monikaan ei kiinnitä Suvivirressä huomiota sen sanoituksen kristilliseen maailmankatsomukseen, vaikka laulussa kiitellään Luojaa hänen hyvyydestään.

Suvivirsi on lukemattomille suomalaisille jo lapsuudesta tuttu ja rakaskin laulu, joka nostaa pintaan kesän odotuksen, sen saapumisen riemun sekä muistoja koulujen päättäjäisistä ja valmistujaisista.

Suvivirttä voi seuraavan kerran laulaa tai kuulla ulkosalla Helsingissä esimerkiksi Töölöntorilla, jossa järjestetään lauantaina 4. kesäkuuta kello 12 Suvivirsi soi -tapahtuma.

Töölön Suvivirsi-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi halusi nostaa esille ja puolustaa Suvivirttä osana suomalaista laulutraditiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat