Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki satavuotiasta telakkaa ei häädetäkään Helsingissä – poliitikkojen mieli muuttui reilussa kuukaudessa

Hietaniemen kärjen perinteistä venetelakkaa ei sittenkään tyhjennetä kesällä kuten suunniteltiin.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Pekka Ervamaa kunnosti veneen pohjaa telakalla huhtikuussa.
Pekka Ervamaa kunnosti veneen pohjaa telakalla huhtikuussa. Kuva: Markus Jokela / HS
Tästä on kyse

Telakka tärkeä puuveneiden harrastajille

 Hietaniemen kärjessä on ollut venetelakka 1920-luvulta asti. Nykyinen telakka on tärkeä puuveneiden harrastajille.

 Helsingin kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen telakkasuvun kanssa alkuvuodesta 2015 ja alue aiottiin tyhjentää kesäkuun 2016 loppuun mennessä. Huhtikuussa liikuntalautakunta hyväksyi tarveselvityksen, jossa linjataan, että Ourit-saariin rakennetaan kaupungin varikko.

 Nyt lautakunta on linjannut, että telakkaa ei saa vielä häätää, vaan pitää selvittää uudelleen, miten sekä telakan toiminta turvattaisiin että saataisiin uusi varikko jonnekin nopeasti.

Perinteistä puuvenetelakkaa ei sittenkään häädetä Ourit-saarilta – ainakaan heti kesäkuussa.

Hietaniemen kärjessä on toiminut venetelakka pian sata vuotta. Vielä toukokuun puolivälissä kaupunki tiedotti, että telakan tilalle suunnitellaan liikuntaviraston isoa merellistä varikkoa. Toukokuun lopussa liikuntalautakunta yllättäen päätti äänin 7–2, että aluetta ei saakaan tyhjentää.

Sen sijaan viraston pitää uudelleen alkaa selvittää, mihin varikko rakennettaisiin ja miten telakan toiminta voitaisiin turvata.

HS kirjoitti asiasta huhtikuussa ensimmäisen kerran. Silloin liikuntalautakunta hyväksyi yksimielisesti telakka-aluetta koskevan tarveselvityksen, joka olisi käytännössä merkinnyt kuoliniskua telakalle.

Selvitimme siksi, mistä tässä oikein on kyse.

Onko telakka nyt pelastettu?

Kyllä ja ei. Telakan omistajasuku ja puuveneharrastajat ovat ainakin saaneet luvan jäädä toistaiseksi.

”Ilmeisesti voimme nyt jatkaa. Alamme uudelleen neuvotella yhteistyöstä ja sopimuksista”, huokaa telakkasukuun kuuluva Eva Lindgren

Liikuntalautakunnan puheenjohtaja Riku Ahola (vas) korostaa, että kyse on yhä aikalisästä.

”Tilanne on ihan auki, mutta tämä antaa mahdollisuuden selvittää asiaa kunnolla yhdessä telakan ja kaupunginmuseon kanssa”

Mikä sai poliitikot kääntämään kelkkansa?

Aholan mukaan päättäjillä ei ollut huhtikuussa sittenkään tarpeeksi tietoa asiasta.

”Ensiksikin emme ymmärtäneet, että telakan toimintaa jatkamaan on toimijoita. Toiseksi emme olleet hahmottaneet täysin, millaisesta arvokkaasta kulttuuriperinnöstä on kyse”, sanoo Ahola.

Lautakunnan jäsenet kävivät toukokuussa kutsuttuina tutustumassa venetelakkaan. Kaupunginmuseo ja museovirasto ovat molemmat ottaneet kantaa telakan puolesta.

Lindgren epäili huhtikuussa Helsingin Sanomissa, että liikuntavirastolle toimitetut tarkat suunnitelmat telakan kehittämisestä eivät olisi koskaan löytäneet tietään ”oikealle pöydälle”. Liikuntavirasto kiisti huhtikuussa väitteen. Viraston mukaan telakan suunnitelmia ja taloudellisia edellytyksiä toimia on käsitelty useasti.

Menikö tämä nyt ihan pykälien mukaan?

Liikuntalautakunnan 26. toukokuuta päivätty päätös on sen verran kiemurainen, että sitä on hankala ymmärtää, ellei seuraa politiikkaa.

Toukokuun lopussa annettu lausunto on oikeastaan vastaus huhtikuisesta päätöksestä tehtyyn oikaisuvaatimukseen. Lautakunta päätti jättää itse oikaisuvaatimuksen käsittelemättä, mutta se velvoitti liikuntavirastoa samalla keskeyttämään alueen tyhjentämisen ja antoi lausunnon, jossa se vaatii turvaamaan telakan toiminnan ja mahdollisesti huomioimaan Ourit-saarten kulttuurihistoriallinen merkitys.

Aholan tietojen mukaan kaupunginhallitus olisi ottamassa asiaa käsiteltäväksi, jotta selvitetään, menikö tämä nyt teknisesti niin kuin piti. Hän ei kuitenkaan usko, että tämä vaikuttaisi suoraan toimintaan telakalla.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Lautakunnan tuoreessa päätöksessä komennetaan myös, että ihan riippumatta Ourit-saarten puuveneiden kohtalosta uusi iso varikkoalue pitää rakentaa jonnekin kohtuullisessa ajassa.

”Merelliselle tukikohdalle on todellinen tarve”, Ahola sanoo.

Solmua aletaan nyt tosiaan selvittää niin, että museovirasto on mukana selvityksessä. Sellainenkin vaihtoehto on yhä mahdollinen, että kaupunki turvaa jotenkin telakan toiminnan ja puuveneharrastuksen jatkumisen, mutta jossain ihan muualla kuin Ourit-saarilla.

Eva Lindgren tietenkin pysyy kannassaan. Hänestä Hietaniemen hautausmaan, uimarannan, Lapinlahden ja Seurasaaren naapurustoon ei kerta kaikkiaan sovi mikään kivinen huoltorakennus.

”Ei tällaista maisemaa saa varikolla pilata.”

”Hankalaksihan tämä tietysti menee, kun Helsinki haluaa samaan aikaan rakentaa kaikki rannat täyteen asuntoja ja rakentaa rannalle varikon”, Lindgren sanoo.

Miksi varikko yleensä tarvitaan?

Nykyisin kaupungin veneiden huoltovarikoita on useita ja monet niistä ovat väliaikaisissa tiloissa. Ratkaisuksi tähän Helsingin kaupunki suunnitteli aiemmin uutta isoa venesatamatukikohtaa Kruunuvuorenrantaan. Suunnitelma kaatui, koska sitä pidettiin kalliina.

Nykyvarikoista itäinen venesatamayksikkö on Puotilassa, mutta alueelle suunnitellaan jo muuta käyttöä. Läntinen venesatamayksikkö joutuu lähtemään tämänhetkisistä tiloistaan Sompasaaresta Rajasaareen vuoden lopussa, mutta tämäkin on tilapäisratkaisuksi suunniteltu.

”Se on enemmän sellaista pressua ja telttaa, mitä sinne nyt suunnitellaan”, Ahola selittää.

Ahola sanoo, että varikon pitää olla keskeisellä paikalla. Hän harmittelee Kruunuvuorenrannan suunnitelmien kariutumista mutta olisi pitänyt myös Ourit-saarten sijaintia hyvänä.

”Santahaminaa on joskus väläytelty sijaintipaikaksi, mutta varuskunta-alueella olisi omat rajoituksensa. Rajasaari voisi olla yksi vaihtoehto pysyväksikin sijaintipaikaksi”, Ahola sanoo.

Hän ei kuitenkaan pidä tätä hyvänä ideana sijainnin vuoksi. Uusia ideoita siis tarvitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat