Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häämusiikista halutaan kansainvälistä, kirkosta rentoa

Kanttori ja pappi kertovat, mitä hääparit toivovat kirkkohäiltään.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Aki Vänskän ja Minna Karvisen tanssiharjoittelu sujui iloisissa merkeissä.
Aki Vänskän ja Minna Karvisen tanssiharjoittelu sujui iloisissa merkeissä. Kuva: Mika Ranta / HS

Useissa sadoissa kirkkohäissä soittanut kanttori Katri Vanhamäki näkee maistraattihäiden suosion myös omassa työssään: harva toivoo mahdollisimman maallista seremoniaa, koska kirkolliseen vihkimiseen päätyneille kirkko merkitsee jotakin.

Prinsessa Ruususen häämarssi ja muut perinteiset kappaleet ovat säilyttäneet vankan suosionsa, mutta erikoisiakin kappaletoiveita riittää.

”Olen soittanut peliaiheisissa häissä loppumusiikkina Super Mario Brosin tunnusmusiikin. Se sopi tilanteeseen oikein hyvin”, Vanhamäki kertoo.

Suurimmaksi Helsingissä näkyväksi muutokseksi Vanhamäki mainitsee kansainvälistymisen. Kun yhä useammasta hääparista toinen on ulkomailta, seremoniassa ja sen musiikissa yhdistellään maiden perinteitä. ”Se on kanttorin kannalta todella kiinnostavaa.”

Perinteiden yhdistäminen näkyy myös virsissä tai yhteislauluissa. Kansainvälisissä häissä suosittu laulu on Amazing Grace, ja Vanhamäki on laulattanut myös Beethovenin Oodia ilolle kahdella kielellä.

”Suomalaiset ovat monesti arkoja laulamaan. Mutta häissä ei tarvita laulutaitoa: siellä lauletaan seremoniaan osallistumisen vuoksi”, Vanhamäki sanoo.

Monesti osana kirkkovihkimistä on jonkun häävieraan lauluesitys. Näitä Vanhamäki kehottaa harkitsemaan ja miettimään vaihtoehtoja kanttorin kanssa: kirkoissa ei välttämättä ole äänentoistoa, joten äänen täytyy olla kantava ja varma, jotta sanoista saa selvää.

”On vähän kiusallista, jos kukaan ei kuule esityksestä mitään.”

Vanhamäen mukaan moni pari tilaakin kirkkoon esiintyjäksi ammattimuusikon.

Papin töitä 32 vuotta Helsingissä tehnyt Roihuvuoren seurakunnan kappalainen Kari Laaksonen allekirjoittaa kansainvälistymistrendin.

Papin työssä se näkyy niin, että moni avioliitto siunataan virallisen vihkimisen sijasta, koska molemmat eivät kuulu kirkkoon. Yksi asia ei silti muutu.

”Jokainen hääpari haluaa henkilökohtaisuutta. Sitä saadaan tutustumalla ennen vihkitoimitusta.”

Laaksosen mukaan hääparit haluavat kirkkohäiltä myös hengellisyyttä. Kukaan ei ole pyytänyt pitämään Jumalaa piilossa.

”Omasta uskosta puhuminen on Suomessa pahempi tabu kuin missään muualla. Olen ollut iloinen siitä, että kirkkohäät silti merkitsevät enemmän kuin kaunista rakennusta.”

Laaksonen pitää etenkin juhlista, joissa voi vastailla kysymyksiin ja saa palautetta. ”Hääparit toivovat rentoutta. Häissä sitä onkin helpompi toteuttaa kuin vaikka hautajaisissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat