Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki aikoo pidentää terveyskeskusten aukioloa ja tarjota lääkärikäyntien ohella ryhmävastaanottoja

Lääkärin lisäksi tarjotaan ryhmävastaanottoja ja sähköisiä palveluita.

Kaupunki
 
Milla Takala / Lehtikuva
Mies odottaa vuoroaan terveysaseman käytävällä Helsingissä.
Mies odottaa vuoroaan terveysaseman käytävällä Helsingissä. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Helsinki aikoo ensi vuonna pidentää terveyskeskusten aukioloaikoja. Myös jonoja lääkäriin luvataan lyhentää. Tavoitteena on, että kiireettömän ajan terveysasemalta saa alle kahdessa viikossa.

Päätös jonojen lyhentämisestä on jo tehty, mutta sosiaali- ja terveyslautakunta kävi tiistain kokouksessaan läpi keinoja tähän. Asia jäi kokouksessa tällä kertaa pöydälle.

Yksi näistä keinoista on, että perinteiselle lääkärikäynnille tarjotaan vaihtoehtoja kuten esimerkiksi ryhmävastaanottoja ja hoitopuheluita. Ryhmävastaanotto siis tarkoittaa tässä esimerkiksi erilaista vertaistukea, ei yleensä varsinaisia hoitotoimenpiteitä.

Sähköisiä palveluita kehitetään edelleen niin, että niiden kautta ihmisen olisi helppo itse arvioida, tarvitaanko jonkin oireen vuoksi kotihoitoa vai ammattilaisen apua.

Ideana on myös, että kaikille kaupunkilaisille ei tarjota enää samaa palvelua. Joukosta pyritään erottamaan erityisesti ne ihmiset, jotka tarvitsevat monenlaista apua syystä tai toisesta. Heidän hoidostaan ottaa vastuun yksi ammattilainen. Ihminen ei siis itse enää joudu soittelemaan useaan eri paikkaan ja juoksemaan luukulta toiselle tukea saadakseen, vaan joku tuntee hänen tilanteensa kokonaisuutena ja myös kyselee välillä kuulumisia.

Vastuuhenkilö on jo tuhannella sosiaali- ja terveysterveyspalveluita tarvitsevalla helsinkiläisellä. Määrä kasvaa vähitellen.

Aukioloaikojen jatkamisesta iltaan ei ole vielä tehty tarkkoja päätöksiä. Esimerkiksi kellonaikoja ei siis vielä tiedetä.

Aukioloaikojen laajennus mainitaan ensi vuoden budjettiesityksessä, jota käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa tiistaina. Talousarviosta päättää lopullisesti vasta valtuusto loppuvuodesta.

Terveyskeskusten johtajalääkäri Risto Mäkinen uskoo, että tavoitteeseen päästään kyllä. Jonot ovat lyhentyneet jo pikku hiljaa usean vuoden ajan.

”Kyse on siitä, että millä nopeudella tavoitteeseen pyritään”, hän sanoo. Siis että tapahtuuko muutos vuodessa vai viekö se pidempään.

Toinen kysymys on, että riittääkö että hoitoon pääsee koko kaupungissa keskimäärin 14 päivässä vai asetetaanko sama vaatimus jokaiselle terveyskeskukselle erikseen. Ensimmäistä vaihtoehtoa lähellä ollaan jo, sillä esimerkiksi toukokuussa tätä mittaava T3-aika eli kolmas kiireetön vapaa aika terveysasemien järjestelmissä oli kuudentoista päivän päässä.

Jälkimmäinen vaihtoehto olisi paljon vaikeampi toteuttaa, koska erot terveysasemien välillä ovat suuret Helsingissä. Toisella puolella kaupunkia hoitoon pääsee usein alle viikossa, toisella saa odottaa kuukauden.

”Suurilla asemilla on pitkät jonot, jolloin siellä on suuri määrä potilaita odottamassa hoitoon pääsyä. Siten lyhyiden jonojen pienet asemat eivät kykene auttamaan isoja, vaan isoilla asemilla on tapahduttava useita samanaikaisia kehittämistoimia. Se vie aikaa, etenkin jos jonoja ei pureta lisäresursoinnilla”, selittää Mäkinen.

Vuosaari on yksi Helsingin suurimmista terveysasemista. Toisaalta juuri siellä on tänä vuonna alettu kokeilla mallia, joka on vähitellen tarkoitus levittää koko kaupunkiin. Mallissa eri alojen ammattilaiset esimerkiksi terveysasemilta, psykiatriasta, päihdepalveluista, aikuissosiaalityöstä ja kuntoutuksesta toimivat tarvittaessa nykyistä tiiviimmin yhdessä.

Malli otetaan vuoden 2018 loppuun mennessä käyttöön kaikissa terveyskeskuksissa. Tulevina vuosina nykyiset sosiaali- ja terveyspalvelut myös keskitetään samojen kattojen alle muutamaksi suureksi keskukseksi, mutta tämä vie pidemmän ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat