Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhden nuoren kakkutehdas – harvinaisesta sairaudesta kärsivä 17-vuotias Milla leipoo säästääkseen rahaa lääkäriin

Milla Hakanpää pyörittää yhden naisen kakkutehdastaan kerrostalokodin keittiössä Puotilassa.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Minna Hakanpää leipoo ja koristelee tällä viikolla kolmekymmentä kakkua. Äiti Heli Rantanen (oik.) auttaa ja pilkkoo voileipäkakun aineksia.
Minna Hakanpää leipoo ja koristelee tällä viikolla kolmekymmentä kakkua. Äiti Heli Rantanen (oik.) auttaa ja pilkkoo voileipäkakun aineksia. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Milla Hakanpään vinkit kakuntekijälle

 Leikkaa mansikat munaleikkurilla. Saat nopeasti tasalaatuisia koristeita kakun päälle tai ohuita viipaleita kakun väliin.

 Pane rahkaa tai maustamatonta tuorejuustoa kakun väliin tulevan kerman sekaan, jolloin saat kakkuun raikkautta.

 Kauniin pursotuksen saat kertakäyttöisellä pursotuspussilla ja kuusisakaraisella pursotuspäällä.

Puotila

Juuri uunista tulleen sokerikakun tuoksu leijailee rappukäytävässä. Puotilalaisen kerrostalokodin keittiössä pyörii 17-vuotiaan Milla Hakanpään pieni kakkutehdas.

Pieni, sananmukaisesti. Yhden makuuhuoneen asunnossa tehdään nyt niin paljon kakkuja kuin ikinä ehditään. Muutamia rajoituksia on: on vain yksi jääkaappi ja yksi uuni. Jos jääkaapista raivaa perheen muita ruokia pois, sinne mahtuu neljä kakkua kerrallaan.

Aiemmin astianpesukonetta ei ollut ollenkaan, nyt sellainen seisoo kylpyhuoneessa. Keittiössä ei ollut tilaa.

Kakkutehtaassa on nyt sesonki. Käsillä oleva valmistujaisviikko on tarkoittanut Hakanpäälle täytekakun täyteisiä päiviä ja öitä: kakkuja valmistuu tällä viikolla kaikkiaan kolmekymmentä. Uuni on hohkannut yötä päivää, ja kun ulkona on vielä ollut helle, niin pieni asunto on ollut hikinen.

Koska tilaa on vähän, työtä on aikataulutettava. ”Kun valmiit kakut on haettu, alkaa heti uusien teko”, Hakanpää sanoo.

Mutta Milla Hakanpää ei valita – hän nauttii. Kakkuja tehdessä sairauden aiheuttamat kivut ja säryt unohtuvat hetkeksi.

Hakanpää sairastaa Ehlers-Danlosin syndroomaa. Nuori nainen kärsii muun muassa yliliikkuvista nivelistä. Jos hän haluaa ulos kotoaan, hän tarvitsee pyörätuolin.

”Jalat menevät sijoiltaan ja lähtevät yllättäen alta. Kotona uskallan välillä liikkua ilman pyörätuolia. Ostin juuri 170 euroa maksavat nilkkatuet kakkurahoilla.”

Hikisestä kakku-urakasta ja lisätienestistä Hakanpään on kiittäminen naapuria, joka alkoi mainostaa hänen tekemiään täytekakkuja vajaa vuosi sitten sosiaalisessa mediassa.

Moni on tilannut kakun nuorelta naiselta varsinkin sen jälkeen, kun Hakanpää kertoi toukokuussa Itä-Helsingin Facebook-ryhmässä rahoittavansa kakkujenteolla sidekudossairaudesta aiheutuvia kulujaan.

Aivan tuntemattomat ovat halunneet auttaa Hakanpäätä – se pesuhuoneessa seisova tiskikonekin oli lahja. Leipurin ammatista haaveilevasta tytöstä upein juttu on kuitenkin se, että yksi ystävä järjesti hänelle mahdollisuuden päästä päiväksi Cafe Ekbergille. ”Ne lupasivat opettaa uusia koristelutapoja siellä.”

Tällä hetkellä Hakanpää kerää kakkuja leipomalla rahaa päästäkseen niskan magneettikuvaan, koska haluaa selvittää itseään vaivanneen päänsäryn ja huimauksen syyn.

Kun Hakanpäällä on läjäpäin kakkutilauksia, äiti Heli Rantanen auttaa pilkkomisessa, siivoamisessa ja kauppareissuissa.

Marketissa juokseminen onkin todella tullut kaksikolle tutuksi. Äiti kertoo, että Prismassa saatetaan käydä vielä juuri ennen sulkemisaikaa yhdentoista maissa illalla. Ostoskärryyn ladataan 36 purkkia kermaa ja 15 purkkia rahkaa.

Kakkujen täytteistä Milla Hakanpää toivoo vinkkejä asiakkailta, reseptien ainesuhteita hän tarkistaa netistä.

Hakanpää innostui leipomisesta jo kolmivuotiaana. Hänen omia suosikkejaan ovat muffinit ja mokkapalat. Helpotusta leivontaan on tuonut yleiskone, jonka Hakanpää voitti viime vuonna leivonta- ja koristetuotteita valmistavan yrityksen järjestämästä kakkukilpailusta.

Hakanpään ja muiden kakuntekijöiden puoleen käännytään, kun ei osata tai ehditä tehdä kakkuja, joiden koristelultakin vaaditaan koko ajan enemmän näyttävyyttä.

Moni haluaa, että kakuissa pitää näkyä juhlittavan ihmisen tyyli ja persoona niin raaka-aineissa, väreissä kuin muodoissakin. Pikkupoikien syntymäpäiväjuhlissa leikataan nyt paloja jalkapallokenttäkakuista, jotka syntyvät vihreästä sokerimassakuorrutuksesta.

Hakanpää muotoilee sokerimassaa pääasiassa käsin. Hän pitää muutenkin koristelusta, varsinkin pursottamisesta. Kuvauspäivänä teossa oli Liverpool-kakku.

”Arvelin, että jotenkin se jalkapalloon liittyy, ja etsin kuvan netistä. Maalaan sen elintarvikeväreillä”, Hakanpää kertoo.

Pikkutyttöjen hitti ovat tällä hetkellä Frozen-kuvat. Aikuisten mieleen ovat voileipäkakut, joissa kylmäsavulohi kiertyy oransseiksi ruusukkeiksi.

Hakanpää on huomannut, että vanhemmat ihmiset eivät niin sokerimassakuorrutuksista perusta, vaan haluavat perinteisen mansikkakermakakun. ”En itsekään tykkää äklömakeasta ja raikastan täytekakkua usein rahkalla tai tuorejuustolla.”

Yksi kakku pitäisi valmistujaisviikon jälkeen vielä jaksaa tehdä ennen uusia tilauksia.

”Millan synttärit ovat pitämättä, kun emme ole ehtineet tehdä kakkua sinne”, äiti naurahtaa.

Milla Hakanpään tekemiä kakkuja.
Milla Hakanpään tekemiä kakkuja.
Leif Rosas
Munaleikkurilla saa mansikoista tasalaatuisia viipaleita.
Munaleikkurilla saa mansikoista tasalaatuisia viipaleita.
Leif Rosas
Perheen Nuppu-kissa haistaa keittiön pöydällä odottavat herkut.
Perheen Nuppu-kissa haistaa keittiön pöydällä odottavat herkut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat