Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaistoimittaja kävi treffeillä Helsingin kanssa ja ihastui treffikumppaninsa tuppisuisuuteen

”Eri puolilla kaupunkia pilkottaa graniittia”, ihasteli Bjørn Erik Sass.

Kaupunki
 
Anna-Sofia Berner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien sunnuntaitoimittaja.
Sami Kero
Saksalaistoimittaja Bjørn Erik Sass epäilee, että Helsingin rauhallinen vakaus on pohjimmiltaan peräisin suomalaisesta kallioperästä.
Saksalaistoimittaja Bjørn Erik Sass epäilee, että Helsingin rauhallinen vakaus on pohjimmiltaan peräisin suomalaisesta kallioperästä. Kuva: Sami Kero

Olen ollut kaksi kuukautta pois Helsingistä. Kun kotiinpaluuseen on yksi yö, näen tutun siluetin saksalaisen Die Zeit -lehden sivulla: vesivärein maalatun Helsingin tuomiokirkon, Kolera-altaan, Etelärannan ja Kauppatorin.

Saksalainen toimittaja ja kirjailija Bjørn Erik Sass on kirjoittanut Helsingistä matkailujutun, jossa on ensitreffeillä. Treffikumppani on itse kaupunki. Aikaa tutustumiselle on kaksi ja puoli päivää.

Millainen deitti Helsinki saksalaisherran mielestä on? Sellainen, joka ei ole valinnut ensitapaamiselle push up -rintaliivejä eikä puunannut kasvojaan. Hiljainen ja pidättyväinen, mutta peloton. Helsinki ei vaadi mitään, vaan antaa toiselle tilaa.

”Juon kahvia, ostan keksejä, kävelen ja katselen, enkä tunteihin sano tai kuule juuri muuta kuin hey, okay ja kitos. Kukaan ei halua tietää, mistä tulen eikä kukaan tuputa suosituksia siitä, mitä minun on ehdottomasti vielä nähtävä. Kukaan ei iloitse siitä, että olen täällä”, Sass kirjoittaa.

Jos näin tapahtuisi jossakin muualla, Sass epäilisi, ettei hänestä pidetä. Mutta hän on ymmärtänyt Helsingissä olevan ihan tavallista, että ihmiset jätetään rauhaan. Jos kyse olisi oikeista treffeistä, molemmat osapuolet olisivat jo huomanneet, ettei kumpikaan oikeastaan pidä small talkista.

Sass ihastelee Helsingin kallioisia luotoja ja sitä, miten eri puolilla kaupunkia pilkottaa graniittia, jota kukaan ei ole räjäyttänyt pois talojen tieltä.

”Vastaavaa en ole nähnyt missään muualla, että villi, ikivanha maa ottaa niin itsestäänselvästi paikkansa meidän keskellämme.”

Saksalaisvieraasta on großartig, suurenmoista, että Helsinki antaa hänen vain olla. Hänen ei tarvitse jutella eikä kertoa vitsejä. Helsinki ei ole kuin kaupungit, jotka loukkaantuvat siitä, ettei heille jatkuvasti vakuuta ihailuaan.

Sass vaeltaa kapakkaan, jossa ihmiset istuvat täysien pöytien ääressä ja keskustelevat ”tasaisella, vakavalta kuulostavalla melodialla, jossa kovat konsonantit ja selvästi erottuvat kaksoisvokaalit vuorottelevat”. Tämä melodia tuudittaa ihanasti, Sass kirjoittaa, antaa hänen vajota yhä syvemmälle vaitonaisuuteen.

Haluaisin tietää, mistä baarista on kyse, mutta runollinen saksalainen ei sitä kerro.

Sassin kuvaus Helsingistä on romanttinen kuin vastaihastuneelle sopii. Siinä on etäisyyttä ja kuvitelmia, ensivaikutelmia. Kaupungin paremmin tuntevan on helppo hymähdellä niille tietävästi, mutta samalla niiden viattomuus liikuttaa jotain omassakin sydämessä.

Kotiinpaluun jälkeen istun arki-iltana Juttutuvan terassilla Hakaniemessä. Tuudittavasta melodiasta ei ole tietoakaan. Sen sijaan kuuluu örinää. Muut asiakkaat ovat keski-ikäisiä, siististi pukeutuneita ja tukevasti humalassa.

Naapuripöydässä nainen tarttuu sormin puolikkaaseen pizzaan ja yrittää tunkea sitä suuhunsa. Mietin huvittuneena herkkää saksalaistoimittajaa. Tästä on romantiikka kaukana.

Sitten kuulen, miten mies naisen vieressä sanoo: ”Rakastan sua, kullanmuru.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat