Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rivitalo­grillauksesta syntyi kiista Torpparin­mäessä – Kiinteistö­liiton mukaan grillauksen voi kieltää, mutta siitä rankaiseminen on vaikeaa

Grillausriita lähti liikkeelle Torpparinmäestä, kun rivitalossa vuokralla asuvan henkilön grillauksen ”katku” suututti naapurin.

Kaupunki
 
Jussi Helttunen
Rivitalogrillauksesta syntyi kiista Torpparinmäessä.
Rivitalogrillauksesta syntyi kiista Torpparinmäessä. Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin kaupungin vuokra-asunto oy Hekan ja yhtiön asukkaiden välille on syntynyt kiistaa grillaamisesta. Asiasta kertoi Helsingin uutiset.

Grillausriita lähti liikkeelle Torpparinmäestä, kun rivitalossa vuokralla asuvan henkilön grillauksen ”katku” suututti naapurin. Naapuri uhkasi kantelevansa grillauksesta isännöitsijälle.

Tässä vaiheessa talotoimikunnan puheenjohtaja Harry Wikström tiedusteli asunnot omistavalta Hekalta kantaa yhtiön grillausta koskevista linjauksista. Kävi ilmi, että Hekan 21 alueyhtiöstä seitsemässä grillaus on rivitalojen pihoilla kokonaan kielletty.

Tätä Wikström ei ymmärrä.

”Grillaaminen täällä on kuitenkin hyvin satunnaista”, hän sanoo.

Wikström kertoo, että Heka perustelee grillauskieltoa talojen järjestyssäännöllä.

”Siinä kielletään lämpimän ruuan tekeminen parvekkeella. Mutta ei rivitaloissa ole parvekkeita”, hän sanoo.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo, ettei grillauskielto vuokrasopimuksessa ole lain kannalta ongelmallinen. Sopimus vertautuu tupakointikieltoon ja lemmikkieläinkieltoon.

”Kyllä tämänlaisista asioista voidaan sopia. Mutta mielenkiintoisempi kysymys on, että millaisiin toimenpiteisiin vuokranantaja voi ryhtyä, jos sopimusta ei noudateta”, Pynnönen sanoo.

Pynnönen ei pidä itsestäänselvänä, että vuokranantaja voisi irtisanoa vuokrasopimusta grillauskieltoon vedoten.

”Esimerkiksi tupakointikiellon rikkominen taas on eri asia. Tupakoinnin voidaan osoittaa aiheuttavan vahinkoa asunnon pintamateriaaleille ja rakenteille”, Pynnönen sanoo.

Siinä tapauksessa, että grillaaja käyttäisi avotulta tai grillauksesta syntyisi muulla tavalla todellinen paloturvallisuuriski, asiaa pitäisi kuitenkin Pynnösen mukaan arvioida uudestaan.

”Tällainen yleinen kielto kuulostaa kuitenkin aika ongelmalliselta. Ymmärtäisin paremmin, jos vuokranantaja olisi kieltänyt tietynlaisten grillien käytön.”

HS ei tavoittanut Hekan edustajaa kommentoimaan kiistaa.

Myös kerrostaloyhtiöiden parvekkeilla grillaamisesta on kiistelty vuosia. Vuokranantajat ja vuokralaiset voivat sopia grillauskiellosta erikseen, mutta taloyhtiö ei voi estää omistusasujien grillaamista.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm kertoi HS:lle toissa kesänä, että taloyhtiö voi puuttua grillaukseen vain siinä tapauksessa, että grillauksesta syntyy turvallisuusriski.

Yhä useampi taloyhtiö onkin luopunut yleisestä grillaamiskiellosta ja siirtynyt korostamaan turvallisuusohjeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat