Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vei ”isoisän” jälkeläisen kaupungin odotetuimmalle sillalle – Lepakon veteraani ja Tom of Finlandin malli herkistyi matkalla esi-isiensä saareen

Helsingin uusimman kevyen liikenteen sillan avajaisiin osallistui noin 5 000 kaupunkilaista. Mukana oli myös mystisen isoisän jälkeläinen.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Anneli Wickman (kesk) ja Kenneth Wickman tulivat avajaisiin, koska silta ja niemi Mustikkamaalla on saanut todennäköisesti nimensä Kennethin isoisoisän mukaan.
Anneli Wickman (kesk) ja Kenneth Wickman tulivat avajaisiin, koska silta ja niemi Mustikkamaalla on saanut todennäköisesti nimensä Kennethin isoisoisän mukaan. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

170 metriä siltaa

 Teräsrakenteinen, 170 metriä pitkä Isoisänsilta johtaa Helsingin Kalasatamasta Mustikkamaalle. Se vihittiin virallisesti käyttöön keskiviikkona. Siltahanke maksoi noin seitsemän miljoonaa euroa.

 Aikaisemmin Mustikkamaalle ja edelleen Korkeasaareen on päässyt maitse vain Kulosaaren kautta.

 Mustikkamaa on ollut Helsingin perustamisesta saakka kaupungin omistuksessa. Saaresta tehtiin ulkoilupuisto vuonna 1921.

Kalasatama / Mustikkamaa

Nuori, uhmakas malli tatuointeineen katselee yläviistoon Tom of Finlandin pastellityössä. Maalauksen edessä samaa asentoa tavoittelee elämää nähnyt mies harmaa tukka palmikolla.

Facebookiin ladatussa kuvassa Kenneth Wickman, 49, poseeraa itsestään piirretyn teoksen edessä Helsingin Taidehallissa.

Keskiviikkona Helsingissä paljastettiin pykälää suurempi käyttötaideteos, joka sekin liittyy Wickmanin elämään. Teos on Kalasatamasta Mustikkamaalle johtava Isoisänsilta.

Helsingin kaupunki teetti tietämättään sillasta seitsemän miljoonan euron hintaisen monumentin Wickmanin esi-isälle, ja juhlan kunniaksi HS vei Wickmanin katsomaan esi-isiensä maita.

”Tuntuu aika jännältä. Se on vain – en löydä sanoja”, Wickman sanoo pujotellessaan sähköpyörätuolilla sillan satapäisen avajaisyleisön joukossa. Taskuun sujahtaa pätkä avajaisten kunniaksi leikattua sinivalkoista nauhaa.

Isoisänsilta on Helsingin odotetuin väylä, kalasatamalaisten oikotie luontoon ja kaikkien oikotie metrolta Mustikkamaalle ja Korkeasaareen.

Wickmania ja hänen 85-vuotiasta äitiään Anneli Wickmania naurattaa, kun Helsingin rakennusviraston katu- ja puisto-osaston johtaja Silja Hyvärinen kertoo avajaisyleisölle kevyen liikenteen sillan tarinaa.

”Sillan nimi tulee Isoisänniemestä, jonne silta Mustikkamaan puolella johtaa. Tarina ei kerro, kenen isoisän mukaan niemi sai nimensä”, Hyvärinen sanoo.

”Minun”, Wickman yrittää väliin. Kun kaupunkilaiset pääsevät leikkaamaan itselleen palan nauhaa muistoksi, myös Anneli Wickman nappaa siivun.

”Appivanhempien kunniaksi”, hän paljastaa leikkausta ohjaavalle miehelle. ”He asuivat täällä ja kulkivat soutaen.”

Wickmanien kotialbumi
Mustikkamaan vajan edessä poseeraavat kuvan taakse kirjoitettujen tietojen mukaan ”Henny, morsan, Elsa ja Erik. Elsa ja Erik olivat Kennetw Wickmanin isovanhemmat.
Mustikkamaan vajan edessä poseeraavat kuvan taakse kirjoitettujen tietojen mukaan ”Henny, morsan, Elsa ja Erik. Elsa ja Erik olivat Kennetw Wickmanin isovanhemmat.

Nuorena eiralaisneitona Anneli Wickman ei saanut isältään lupaa Mustikkamaan ulkoilupuiston rientoihin, sillä saari sijaitsi Pitkänsillan väärällä puolella.

Nyt uusi silta tuo saaren riennot kesäteattereineen, ravintoloineen kiipeilypuistoineen entistä paremmin kaikkien kaupunkilaisten ulottuville.

Kun kaupunkiin kerrankin on pystytetty kansanmiehelle omistettu monumentti, on syytä kertoa Wickmanien tarina. He itsekin tietävät siitä vain sen vähän, minkä malttoivat kuunnella Kenneth Wickmanin isoisän lörpötyksiä.

Siitä hän aina puhui, miten tästä soudettiin yli”, Anneli Wickman sanoo.

Wickmanien albumi
Suvun kantaisien mökki Mustikkamaalla.
Suvun kantaisien mökki Mustikkamaalla.

Kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen kertoo sen, mitä virallisesti tiedetään: Kalastaja Viktor Wilhelm Wickman (1844–1917) muutti Lovisa -puolisoineen Sörnäisistä Mustikkamaan huvilapalstalle numero 4 C. Isoisänniemi-nimen antoivat jälkeläiset.

Viktorilla ja hänen puolisollaan oli kahdeksan lasta, joista yksi perusti Mustikkamaalle nykyisen Hopeasalmen telakan. Kenneth Wickman polkaisi kerran teininä telakalle.

”Kerroin, että sukulaisia ollaan.” Enempää ei rupateltu.

Tässä vaiheessa Anneli Wickman kaivaa esiin valokuvan vuodelta 1928. Kuvan taakse on kirjoitettu: Henny, morsan (äiti), Elsa ja Erik.

Wickmanien käsityksen mukaan Erik oli yksi Viktorin lapsista.

Valokuvan pieni vaja oli oli Elsan ja Erikin ensimmäinen koti, josta he muuttivat Pietarinkadulle. Heidän ainoa keltataudista selvinnyt lapsensa oli Kurt, Kennethin isä.

MS-taudin pyörätuoliin kaataman Kennethin tuntee Helsingissä moni: Hän on muun muassa Lepakon valtauksen veteraani, Jokeri-fani, Rööperin kuninkaana tunnetun Tom Sjöbergin kaveri ja homobaari Gambrinin entinen hetero baarimikko.

Baarin kautta hänestä tuli jo vanhan ja sairaan Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin ystävä, avustaja ja malli.

Kun Tom of Finlandin säätiön amerikkalainen asiamies kävi Suomessa, Kenneth Wickman järjesti hänet asumaan äitinsä luo Merihakaan. Kivenheiton päähän Mustikkamaalta.

Oheisia panoraamakuvia sillan avajaisista voi katsella täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat