Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä on kiireistä aikaa löytöeläintaloille – ”Odotettavissa aina kissatulva”

Löytöeläintalot täyttyvät ympäri vuoden, ja kesän loppu on pahinta aikaa.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kissat Viljo, Tirriäinen ja Ruusunen Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kissatalossa keväällä 2016.
Kissat Viljo, Tirriäinen ja Ruusunen Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kissatalossa keväällä 2016. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Kissojen oikeuksia säätelee kolme lakia

 Metsästyslaki kieltää seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.

 Metsästyslain mukaan maanomistaja voi tappaa villiintyneen kissan, mutta yksin liikkuva kissa ei ole sama asia kuin villiintynyt kissa. Villiintynyt yksilö esimerkiksi hankkii kaiken ravintonsa luonnosta.

 Järjestyslain mukaan kissaa voi pitää vapaana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

 Myös eläinsuojelulaki kieltää kissan heitteillejätön. Lain mukaan lemmikkiä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Vapaana ulkoileva kissa ei ole sama asia kuin heitteille jätetty kissa.

Kissoja on jo vuosien ajan nähty aivan kaikkialla. Monet netin suosituimmista videoista kertovat kissojen kommelluksista, ja ympäri maailmaa järjestetään kissavideofestivaaleja. Kissoja tulee vastaan vaatteiden ja kankaiden kuoseissa, mainoksissa ja lehtien sivuilla.

Kissojen jättisuosio ei kuitenkaan näy löytöeläintalojen todellisuudessa. Suomen löytöeläintaloihin päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa. On kodittomia kissoja, heitteille jätettyjä kissoja ja villiintyneitä kissoja.

Osa kissoista päätyy löytöeläintaloon, koska omistaja ei halua enää pitää perheessä ollutta kissaa.

Hämeenlinnalaisen kissakoti Kattilan vapaaehtoistyöntekijä Mikaela Holmberg kertoo, että ihmisten syyt luopua lemmikistään ovat moninaisia. Osa johtuu omistajan ajattelemattomuudesta.

”Kun ihminen ottaa kissan, hänellä voi olla mielessään aika tarkkaan, että minkälainen kissan pitää olla ja miten se täytyy käyttäytyä. Jos odotukset eivät sitten täytykään, jotkut luopuvat kissastaan.”

Kissakoti Kattilassa on tällä hetkellä noin 75 kissaa. Määrä kasvaa kesän lopussa, kuten muuallakin Suomen löytöeläintaloissa.

”Niitä tulee meille ympäri vuoden, mutta kesän jäljiltä on aina odotettavissa kissatulva. Kissanpentuhan on ihana ja helppo ottaa, mutta pitäisi ymmärtää, että kissa kasvaa aikuiseksi. Kun eläimen ottaa, mukana tulee vuosien vastuu.”

Löytöeläintalojen tarkoituksena ei ole vain pelastaa eläimiä akuutista hädästä, vaan etsiä niille myös uusi koti. Kattilastakin voi saada elämäänsä kaveriksi kissan, jos täyttää tietyt ehdot.

”Meillä on aika tarkat ehdot, joista pidetään kiinni eläimen parhaaksi. Kun ottaa meiltä kissan, sitoutuu esimerkiksi hoidattamaan sitä eläinlääkärissä tarpeen vaatiessa sekä ottamaan rokotukset”, Holmberg kertoo.

”Emme myöskään anna kissaa itsenäisesti ulkoilevaksi. Kattilan kissoista menee myös pieni maksu, mikä ehkä karsii hätäisimmät.”

Aapo Huhta
Uroskissa Viikin löytöeläintalossa kesällä 2015.
Uroskissa Viikin löytöeläintalossa kesällä 2015.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo, että nykyään ei pitäisi puhua enää kesäkissaongelmasta.

”Kesäkissastahan tulee mieleen, että eläin otetaan kesämökille ja hylätään syksyllä yksikseen. Nykyään kyse on ylipäätään kodittomien kissojen ongelmasta.”

Lindqvistin mukaan ongelman kokoluokka on huomattava. SEY:n 41 jäsenyhdistyksen vapaaehtoisten ja eläinsuojeluneuvojien työmäärästä huomattava osa menee kissoihin liittyvien asioiden parissa.

”SEY:n varovaisenkin arvion mukaan vuositasolla vähintään 20 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin tai kuolee luontoon.”

Kaupunkilaiselle kissafanille maaseudun todellisuus villiintyneiden kissapopulaatioiden suhteen voi tulla yllätyksenä.

”Suhtautuminen kissaan on hyvin kahtiajakautunutta, meillä on ikään kuin kaksi eri kissaa”, Lindqvist pohtii.

”Monista lemmikkeinä olevista kissoista pidetään todella hyvää huolta, ne saavat terveydenhuoltoa ja virikkeitä. Sitten on maaseudun puolivilli hyötyeläimeksi ajateltu mutta joskus haittaeläimeksi päätyvä kissa, joka lisääntyy usein villeiksi kissapopulaatioiksi. Niissä kissat ovat sisäsiittoisia ja sairaita.”

Kodittomien kissojen ongelman ratkaisemiseen tarvitaan Lindqvistin mukaan viranomaisten, lainsäädännön ja järjestöjen yhteistyötä. Eläinsuojelulakiin tulisi saada kissoille pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti.

”Vapaana ulkoilevien kissojen pitäisi olla leikattuja, ja taajamissa kissat eivät saisi ulkoilla vapaasti lainkaan. Keinoja on varmasti useita, näillä voisi lähteä liikkeelle”, Lindqvist sanoo.

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry:llä on parhaillaan menossa Turvasiru tutuksi -kesäkiertue, jossa lemmikkejä sirutetaan ja rekisteröidään.

Mika Ranta
Kissoja Viikin löytöeläintalossa heinäkuussa 2015.
Kissoja Viikin löytöeläintalossa heinäkuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat