Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kummituspuut” kuhisevat toukkia Herttoniemessä – näillä keinoin voit panna kampoihin kotipuutarhan tuholaisille

Tuomenkehrääjäkoin toukat kutovat suojakseen koko puun peittävän harson

Kaupunki
 
Tuomenkehrääjäkoin toukkien käsittelyyn joutuneita puita Abraham Wetterin tiellä Helsingin Herttoniemessä.
Tuomenkehrääjäkoin toukkien käsittelyyn joutuneita puita Abraham Wetterin tiellä Helsingin Herttoniemessä.

Kaupunkiluonnossa voi nähdä alkukesästä paitsi loistoon puhkeamista myös tuhon merkkejä. Abraham Wetterin tien varressa Helsingin Herttoniemessä seisovissa puissa on nähtävissä yhtä aikaa kumpaakin: kovaa vauhtia perhosiksi muuntautumassa oleva toukka-armeija sekä niiden ahnaiden suiden runtelemat tuomet.

Fakta

Ekologisia torjuntakeinoja

 Omenapuihin ja marjapensaisiin voi ruiskuttaa rapsiöljyä, jotta kirvat, kempit ja punkit pysyisivät loitolla. Ruiskutus suositellaan tehtävän jo huhtikuussa, joten tämän kesän osalta siitä ei ole enää hyötyä.

 Tuomenkehrääjäkoita voi yrittää torjua kotipihassa puhdistamalla puuta puutarhaletkulla suihkuttamalla. Toimeen kannattaa tarttua heti, kun havaitsee ensimmäiset toukat tai harsoa.

 Omenapuiden lehtiä syövän omenankehrääjäkoin karkottamiseen on kehitetty feromonipyydys.

Lähde: Kasvinsuojeluseura ry

Herttoniemessä asialla ovat tuomenkehrääjäkoit. Valtavaa toukkapopulaatiota on vaikea olla huomaamatta, koska lehtien järsimisen lisäksi se rakentaa suojakseen valkoisen harson, joka voi peittää koko puun. Lisävivahteen antavat toukat, joita roikkuu oksissa ryppäinä.

”Niistä tulee sellaisia kummituspuun näköisiä”, kuvailee työnjohtaja Ilkka Keko Staran ympäristön hoito -yksiköstä. Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalvelu, joka hoitaa muun muassa puistoja.

Keko ei ole havainnut tänä vuonna tuomenkehrääjäkoin valtaamia puita. Tilanne vaihtelee hänen mukaansa joka kesä.

”Joskus niitä on silmiinpistävän paljon.”

Tuomenkehrääjäkoin toukat voivat syödä linnuilta suojaavan harson alla koko puun lehdettömäksi. Puut eivät kuitenkaan kuole niiden käsittelyssä.

”Lehdet ehtivät kasvaa takaisin loppukesäksi”, Keko sanoo.

Koska toukkajoukot aiheuttavat lähinnä esteettistä haittaa, ei niiden aktiivinen hävittäminen ole tarpeen. Helsingissä on Keon mukaan tehty takavuosina torjuntatoimenpiteitä, mutta yleensä siinä vaiheessa ollaan myöhässä, jos puu on jo harson peitossa.

Vantaalla viime syksynä löydettyjä aasianrunkojääriä ei ole havaittu Helsingissä, ja Vantaallakin tilanne saatiin nopeasti hallintaan. Keko pitäisi aasianrunkojäärän hallitsematonta leviämistä ”pahimpana skenaariona”.

Tuhohyönteisiä pahempia uhkia puisto- ja pihapuille ovat tällä hetkellä Helsingissä kasvitaudit ja lahottajasienet.

Puutarhoissa tuhoa voivat kylvää myös espanjansiruetanat, joiden paras torjuntakausi on alkukesästä ennen muninta-aikaa. Mikäli tappajaetanaksikin kutsutun espanjansiruetanan antaa mellastaa vapaasti, tuhoaa se nopeasti kotipuutarhurin salaatit ja perennapenkit.

”Se on valtava ahmatti”, kertoo Kasvinsuojeluseura ry:n toiminnanjohtaja Pertti Rajala.

Yksinkertaisin etanoiden hävittämiskeino on niiden noukkiminen ja keittäminen. Rajala neuvoo, että etanoita voi torjua myös puutarhamyymälöissä myytävien syöttilaatikoiden tai sukkulamatojen avulla. Viimeksi mainitut loisivat etanoissa ja aiheuttavat lopulta näiden kuoleman.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus kerää tietoja espanjansiruetanan esiintymisalueista pääkaupungissa. Havaintoja voi ilmoittaa ympäristökeskuksen verkkosivuilla.

Tuomenkehrääjänkoin toukkia.
Tuomenkehrääjänkoin toukkia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat