Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä harvempi teini kantaa kaljakassia päättäjäisviikonloppuna – lastensuojeluilmoitusten määrä vähentynyt rajusti

Kaupunki
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Nuoret viettivät kesäiltaa Kalliossa toukokuun lopussa 2012.
Nuoret viettivät kesäiltaa Kalliossa toukokuun lopussa 2012. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

”Ne nuoret, jotka viettävät päättäjäisiä tai muuten viikonloppua ilman alkoholia, eivät ole enää kummajaisia tai poikkeuksia”, kertoo komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitokselta.

Kaljakassit, halvat viinit ja vanhempien viinakaapista vohkitut väkijuomat eivät ole toki täysin kadonneet alaikäisten käsistä, mutta niiden suosion lasku näkyy lastensuojeluilmoitusten ja alaikäisille annettujen rikesakkojen määrien selvässä vähentymisessä.

Kun vielä vuonna 2012 Helsingissä tehtiin koulujen päättäjäisviikonloppuna 460 lastensuojeluilmoitusta, oli lukema viime vuonna enää 246. Alaikäisille lähinnä alkoholin hallussapidon vuoksi annettujen rikesakkojen määrä laski puolestaan samalla aikavälillä 439:stä 207:ään.

Lukemat ovat vieläkin suuria, mutta Guessous pitää kehityssuuntaa hyvänä.

Mikä sitten saa yhä useamman nuoren valitsemaan selväpäisyyden humalassa heilumisen sijasta? Kyse on tuskin pelkästä valistuksen osumisesta ja uppoamisesta.

Selitys ei ole Guessousin mukaan sekään, että poliisi olisi vähentänyt partiointiaan nuorten seassa.

”Valvonta on ollut viime vuosina vähintäänkin samantasoista kuin aiemmin”, Guessous sanoo.

Muutoksen peruskivenä voi Guessousin mukaan olla se, että änkyräkänni on menettänyt paikkansa muodikkaana ja tavoittelemisen arvoisena asiana.

”Toivon, että nuoret ovat nykyisin fiksumpia kuin me olimme nuorina. Toivottavasti on tajuttu se, että hauskaa voi pitää muutenkin kuin vetämällä hirveät lärvit.”

Guessous arvelee alkoholin muuttuneen aiempaa vähemmän teinejä kiinnostavaksi siitäkin syystä, että hyvinvointia ja itsestään huolehtimista arvostetaan koko ajan enemmän yleisestikin. Tämä näkyy esimerkiksi viime vuodet valloillaan olleessa fitnessbuumissa.

”Jos urheilee vakavissaan, niin kovinkaan suuri alkoholinkäyttö ei tietysti sovi siihen.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna toteuttamassa kouluterveyskyselyssä enää neljä prosenttia nuorista kertoi käyttävänsä alkoholia viikoittain. Prosenttiosuus oli tuplasti suurempi, kun samaa asiaa kysyttiin koko Suomen 8.- ja 9.-luokkalaisilta kymmenen vuotta sitten.

Samansuuntainen kehitys näkyy myös ”tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa” olevien kohdalla. Vuonna 2015 kymmenen prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä niin.

Huumekokeilujen määrä on sen sijaan THL:n kyselyn mukaan kasvanut kymmenessä vuodessa muutamalla prosenttiyksiköllä kahdeksaan prosenttiin.

Poliisi ei ole kuitenkaan Guessousin mukaan havainnut ainakaan päättäjäisvalvonnan yhteydessä, että nuoret olisivat vaihtaneet laajana rintamana alkoholinkäytön esimerkiksi kannabiksen polttamiseen.

Helsingin poliisi valvoo perinteiseen tapaan tehostetusti nuorten päihteidenkäyttöä koulujen päättäjäisviikonloppuna perjantaina ja lauantaina. Lisäksi poliisi toivoo, että myös kesälomille säntäävien nuorten vanhemmat partioisivat juhlapaikoilla tai vähintäänkin pysyisivät tilanteen tasalla siitä, missä ja minkälaisessa kunnossa oma lapsi kulkee.

Nuorisoa on kerääntynyt päättäjäisviikonloppuna Helsingissä perinteisesti muun muassa Sinebrychoffin puistoon ja Hietaniemen uimarannalle, mutta viime vuonna väkeä vetivät myös esimerkiksi Mustikkamaa ja Paloheinän huippu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat