Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki lupasi rahaa kolmen homekoulun korjauksiin

Aleksis Kiven kouluun tulossa peruskorjaus, Töyrynummeen ja Arabiaan pikaremontti.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Lassi Györffy ja hänen tyttärensä Peppi Arabian peruskoululla syksyllä 2014. Peppi oireili koulun sisäilmaongelmien vuoksi.
Lassi Györffy ja hänen tyttärensä Peppi Arabian peruskoululla syksyllä 2014. Peppi oireili koulun sisäilmaongelmien vuoksi. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Moni kärsii

 Helsingissä on kymmeniä sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja. Esimerkiksi kolmen viime vuoden aikana on epäiltu, tutkittu ja myös löydetty sisäilmaongelmia ainakin 59 koulurakennuksessa.

 Todellinen luku on vielä suurempi, koska osa ongelmista ei tule esiin tältä pohjalta vaan esimerkiksi, kun tehdään laajempia tutkimuksia peruskorjausta varten.

 Vuosittain rahaa on noin viiden koulun laajaan peruskorjaukseen. Pieniä korjauksia tehdään enemmän.

Helsinki on päättänyt varata rahaa kolmen peruskoulun korjauksiin nopealla aikataululla. Kyseessä ovat pitkään sisäilmaongelmissa olleet Aleksis Kiven ja Arabian peruskoulut sekä vasta keväällä ongelmakouluksi vahvistettu Töyrynummen ala-aste.

Kiinteistölautakunta päätti korjauksista torstain kokouksessaan.

Aleksis Kiven koulun osalta asia etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen, koska kyseessä on laaja peruskorjaus.

Aleksis Kiven koulu luvataan kunnostaa 2018–2020. 1930-luvulla rakennetussa koulussa on kosteusvaurioita. Sisäilman vuoksi monet oppilaat ja opettajat ovat oireilleet.

Esimerkiksi julkisivut, ikkunat ja vesikatto on tarkoitus korjata. Samalla myös tehdään opetustiloista enemmän ajanmukaisia ja uusitaan talotekniikkaa. Korjaukset maksavat arviolta 27 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa.

Noin puolet koulun oppilaista siirretään kerrallaan väistötiloihin. Väistötiloiksi on suunniteltu siirrettäviä viipalekouluja, jotka pystytetään väliaikaisesti koulun pihalle.

Aleksis Kiven koulu Alppiharjussa on tärkeä paitsi koulun nykyisten oppilaiden kannalta myös siksi, että lähelle Kalasatamaan tehdään uusia asuntoja. Kalasatamaankin on tulossa suuria kouluja, mutta ennen kuin ne ehtivät valmiiksi asti, naapurikouluun tulee paljon uusia oppilaita.

Töyrynummella lukuisat oppilaat ja myös hyvin suuri osa henkilökunnasta ovat oireilleet sisäilmaongelmien vuoksi kuluneena lukuvuonna. Vanhemmille tiedotettiin huhtikuun lopulla, että koulussa on esimerkiksi sädesientä.

Nyt kesällä koululla alkavat korjaukset. Vesikatto uusitaan osin ja kouluun tehdään tiivistyskorjauksia.

Remontti alkaa heinäkuussa ja jatkuu vuodenvaihteeseen. Oppilaille ei ole suunniteltu erikseen väistötiloja vaan koulunkäynti jatkuu samoissa tiloissa.

Kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa.

Töyrynummen koulu yhdistyy syksyllä Suutarilan yläasteen kanssa yhtenäiseksi peruskouluksi. Jo aiemmin on päätetty, että Töyrynummesta tyhjennetään luokkia ja koulun vanhimmat oppilaat siirtyvät yläasteen tiloihin.

Sielläkin tosin lähitulevaisuudessa häämöttää korjauksia, sillä ilmanvaihtoa joudutaan säätämään suuremmalle oppilasmäärälle sopivaksi.

Myös Arabian peruskoulun sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Koululla on jo tehty pikaremonttia monissa luokissa vuonna 2015. Nyt lautakunta hyväksyi hankesuunnitelman, jossa jatketaan tiivistyskorjauksia.

Korjauksia tehdään tänä vuonna kahdeksassa luokassa sekä keittiössä ja ruokalassa.

Korjausten budjetti on 700 000 euroa. Valmista pitäisi tulla elokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat