Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pyöräteillä rikotaan ennätyksiä – ”kansainvälisestikin vertaillen aivan huippuluku”

Pyöräilijöitä on liikkeellä keskeisillä väylillä poikkeuksellisen paljon ja kaupunkipyörät ovat päivittäin todella kovassa ajossa. Pyöriä ei ole juuri rikkoutunut eikä kadonnut.

Kaupunki
 
Toimittaja kävi testaamassa kohutun kaupunkipyörän
Toimittaja kävi testaamassa kohutun kaupunkipyörän
Mainostensa takia kohua herättäneet kaupunkipyörät ovat nyt osa Helsingin katukuvaa. Pyöräparkkeja on kantakaupungin alueella 50 ja pyöriä löytyy 500. HSL:n nettisivuilla voi rekisteröityä kaupunkipyörien käyttäjäksi. Toimittaja: Anni Hausen, kuvaus: Jonne Heinonen, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Tästä on kyse

Pyöräilyä kehitetään nyt oikeasti

  Helsingin liikenteen kehittämisessä kävely, pyöräily ja joukkoliikenne on listattu tärkeämmiksi kuin autoilu.

  Tänä vuonna pyöräilyn kehittämiseksi on otettu isoja askelia. Kaupunkipyörät otettiin käyttöön. Jo toimivan Baanan luvataan saavan jatkoa.

  Keväällä päätettiin myös rakentaa Hämeentielle pyöräkaistat, mikä herätti kiivaan poliittisen keskustelun.

Helsingissä eletään parhaillaan kaikkien aikojen pyöräilykesää. Pyöräilijöitä on liikkeellä keskeisillä väylillä poikkeuksellisen paljon.

Myös uusien kaupunkipyörien kesäksi asetetut tavoitteet on saavutettu jo nyt. Rekisteröityneitä käyttäjiä on yli 10 000 ja ongelmat ovat olleet pieniä.

Baanalla tehtiin keskiviikkona uusi ennätys: 6 707 matkaa. Tämä ei siinä mielessä ole yhtään poikkeuksellista, että ennätys on rikkoutunut harva se päivä tänä keväänä. Koko toukokuun pyöräilijöiden määrä on noin 50 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Toisaalta huikean suuria pyöräilijämääriä mitataan myös muilla pyöräilijöiden suosimilla sisääntuloväylillä. Esimerkiksi niistä suosituimmalla eli Lauttasaaren sillalla rikkoutui niin ikään ennätys; keskiviikon luku oli 8 870 pyöräilijää.

Lämmin sää on yksi selitys, mutta kaupunkisuunnitteluviraston pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen keksii useita syitä lisää. Pyöräilyn voimakas markkinointi puree. Parantuneet väylät houkuttelevat ajamaan. Kaupunkipyörät ovat olleet menestys.

Tietyöt ja muut tilapäisjärjestelyt toki vaikuttavat joidenkin mittauspisteiden lukuihin hetkeksi, mutta kokonaisuutena pyöräliikenteen mittarit osoittavat selkeästi ylöspäin.

”Jos infraa parannetaan, tämä vaikuttaa ihmisten liikkumiseen. Näin esimerkiksi Helsinginkadulla, jonne on juuri avattu uudet pyöräkaistat”, Keisanen selittää.

Suosittuja pyöräilyreittejä keskustan liepeillä ovat edellä mainittujen lisäksi edelleen Kulosaaren silta, Pitkäsilta ja Pääradan varsi huolimatta Pasilan poikkeusjärjestelyistä.

Sami Kero / HS
Paul Burton (ensimmäisenä letkassa) polki perjantaina Lauttasaaren sillalla. Hän oli matkalla töistä Punavuoresta Lauttasaareen.
Paul Burton (ensimmäisenä letkassa) polki perjantaina Lauttasaaren sillalla. Hän oli matkalla töistä Punavuoresta Lauttasaareen.

Yhdellä kaupunkipyörällä tehdään päivässä keskimäärin 6,9 matkaa. Toukokuun vilkkaimpana päivänä matkojen määrä kipusi jo lähelle yhdeksää.

”Tämä on kansainvälisestikin vertaillen aivan huippuluku”, iloitsee projektipäällikkö Samuli Mäkinen.

Kaupunkipyörien käyttäjän kannalta tämä johtaa välillä harmiin, kun lähin pyöräteline onkin tyhjä. Mäkinen sanoo kuitenkin, että pyöriä täydemmistä telineistä tyhjiin siirtävät autot toimivat koko ajan tehokkaammin, kun opitaan, mitkä telineet ovat kovimmassa käytössä milloinkin.

Vilkkaimmat kaupunkipyörien asemat sijaitsevat pääosin joukkoliikenteen solmukohdissa. Käytetyimmät asemat ovat Itämerentorilla Ruoholahdessa, Kampin keskuksessa, Töölönlahdenkadulla Rautatieaseman vieressä, Sepänkadulla Punavuoressa ja Oopperatalon naapurissa. Ajantasaisen tilanteen voi tarkistaa useammankin sovelluksen avulla, esimerkiksi uudella reittioppaalla.

”Kaupunkipyöristä on palautteen perusteella tykätty”, Mäkinen summaa tilanteen.

Pieniä teknisiä murheita on ollut. Toukokuun alussa osa kaupunkipyöräasemista toimi hitaasti, koska antenneja oli suunnattu niin, että ne eivät kattaneet yhtä hyvin koko telinettä. Viime viikonloppuna koko järjestelmä oli sunnuntai-iltana poissa käytöstä, kun yhteydet palvelimeen katkesivat.

Ihmisiltä on tullut myös jonkin verran palautetta siitä, että hintoja on ollut vaikea ymmärtää. Viestintää on siksi yritetty parantaa.

”Itse pyörät ovat pysyneet hyvin ehjinä, eikä niitä ole kadonnut”, Mäkinen kertoo.

Seuraava alkava pyöräilyyn vaikuttava uudistus Helsingissä on Pasilan ja Käpylän välisen baanan rakentaminen, joka alkaa myöhemmin kesällä.

Lauttasaarentiellä rakennetaan parhaillaan pyöräkaistoja ja myös Munkinpuiston puistoraitti alkaa olla lähes valmis. Lähitulevaisuudessa pyöräilymahdollisuuksia parannetaan myös Sturenkadulla ja Aleksis Kiven kadulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat